Pe Bogdan Teodorescu l-am „cunoscut” mai întâi în paginile cărţii sale 54+1 / 24. Şi pentru că mi-a făcut aşa o mare plăcere să-l citesc mi-am dorit să îl întâlnesc şi uite aşa, într-un moment de curaj şi inspiraţie, l-am invitat la Poveşti din LumeaMare. Nu mică mi-a fost surpriza şi bucuria atunci când am primit acceptul lui. L-am cunoscut apoi la un ceai şi am regăsit în realitate omul care a scris acele rânduri, aşa cum mă aşteptam să fie. Aşa că i-am pus câteva întrebări, în pregătirea evenimentului nostru aniversar, dorind să vă dau şansa că cunoaşteţi mai bine călătorul Bogdan Teodorescu.
Multă lume vă cunoaşte din perspectiva analistului politic. Cine este însă Bogdan Teodorescu călătorul ? Cum v-aţi caracteriza, într-o propozitie – două, ca om pasionat de călătorii ?
Eu cred că turismul, călătoria deci, este forma cea mai înaltă a libertăţii individului în faţa presiunii sociale. Marea majoritate a lucrurilor pe care le facem într-o viaţă sunt generate de necesităţi. Turismul nu este o necesitate. Din contră, ne putem oricând lipsi de el şi de multe ori, din nefericire, asta şi facem. Călătoria este doar un cadou inutil pe care ni-l facem nouă înşine şi celor dragi, cadou de pe urma căruia nu devenim nici mai deştepţi, nici mai culţi, nici mai sensibili, nici mai slabi, nici mai tineri, nici mai frumoşi. Ramânem aşa cum eram… Doar că atunci, în acele zile de călătorie, am fost liberi. Sau, ca să fiu exact, mai liberi ca în toate celelalte.
Ştiu ca aţi ajuns în foarte multe locuri în lume, aţi tras vreodată linia, ştiti în câte ţări aţi călătorit până acum?
Am ajuns până acum în 51 de ţări şi în 252 de oraşe şi localităţi semnificative din acele ţări.
Cum vă alegeţi destinatiile? Ce anume vă doriţi să vedeti şi să descoperiţi atunci când sunteţi într-o călătorie? Ce vă bucură cel mai mult?
Am o listă de priorităţi în turism, locuri pe care vreau să le văd şi asupra cărora m-am documentat. Din această listă aleg destinaţiile funcţie de diverşi factori cum ar fi timpul disponibil, costurile, situaţia din regiune, riscurile privind sănătatea, dar şi funcţie de noutăţile zonei, de oferta de hoteluri, de oportunităţi de transport. Mi-e greu să listez tot ce doresc să văd într-un anume loc. În principiu, eu fac turism cultural, deci merg pe urma unor monumente, a unor locaţii simbolice, a unor situri arheologice, a unor locuri în care, în principiu, s-a întâmplat ceva. Or, exact asta îmi doresc să văd. Când vizitezi locul în care a avut loc bătălia de la Austerlitz, în Republica Cehă, dacă nu eşti pasionat de subiect, nu vezi mare lucru. Este un mic muzeu, sunt vreo două monumente, un Memorial al Păcii şi nişte clădiri conservate din epoca respectivă -1805, 2 decembrie. Ai putea spune că ai venit de pomană. Dar dacă Bătălia celor 3 împăraţi îţi spune ceva, atunci locul este excepţional şi vizitarea lui este mai mult decât justificată.
Care sunt locurile din lumea mare în care v-aţi simtit cel mai bine şi de ce?
Îmi place foarte mult Franţa, pentru mâncare, pentru vin şi pentru densitatea uriaşă de locuri de vizitat, îmi place Africa de Sud pentru peisaje, pentru animale, pentru rugby şi pentru culoarea cerului, îmi place Londra pentru spectacole, librării, Chinatown şi meciuri de fotbal, îmi place Mexicul pentru piramide, pentru junglă, pentru picturile murale şi pentru gustul fructelor, îmi place Grecia, mai ales cea continentală pentru mâncarea populară, îmi place deşertul pe oriunde îl apuc, îmi plac castelele spaniole şi oraşele medievale germane, îmi plac palatele ţarilor şi orice formă de borş rusesc alături de orice formă de vodkă tot rusească, [mi place Veneţia oricum, oricând şi ori de câte ori, îmi place plimbarea pe Copacabana în Rio de Janeiro şi îmi place gustul de coco gelato de dimineaţa devreme când încă nu e animaţie… îmi place fiecare loc în care am fost şi m-aş întoarce oriunde cu bucurie, dar am o singură viaţă şi oricum nu am timp să fac tot ce mi-am propus.
Ce aţi învăţat din călătorii, ce lecţii de viaţă ?
Din călătorii nu am învăţat nimic. Am învăţat şi învăţ încă din cărţi… în călătorii mă duc să văd, să trăiesc, să simt, să mă bucur, să gust, să miros, să aud, să mă uimesc, să caut, să găsesc şi, în principiu, să mă întorc pentru a avea de unde să plec iarăşi.
Un sfat pentru calatorii din LumeaMare ?
Unul singur. Călătoriţi!
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!