După cum probabil ştiţi cu toţii, Edinburgh nu este o destinaţie chiar ieftină. Pentru a veni în întâmpinarea celor care îşi doresc totuşi să vadă acest oraş fără a scoate o avere din buzunar, iată o listă a celor mai importante zece obiective pe care le puteţi vedea gratis în capitala scoţiană.
CITY ART CENTRE – 2 Market Street, Edinburgh
Construită între anii 1899 şi 1902, fost depozit dar şi clădire care găzduia pe vremuri birourile unui ziar local, City Art Center a fost transformată în galerie în 1980 şi este una dintre principalele locaţii ale Edinburgh Art Festival. Şase dintre cele nouă etaje impresionante ale clădirii adăpostesc acum atât colecţii de artă recunoscute ale oraşului, cât şi expoziţii internaţionale.
Program de vizitare:
Luni – sâmbătă: 10-17
Duminică: 12-17.
ROYAL BOTANIC GARDEN EDINBURGH – 20A Inverleith Row, Edinburgh
Dacă prindeţi o frumoasă zi cu soare, daţi o raită prin Grădina Botanică. Găsiţi aici o listă cu plantele reprezentative pentru fiecare dintre lunile anului, astfel încât să fiţi în deplină cunoştinţă de cauză atunci când păşiţi prima dată dincolo de porţile Grădinii Botanice. Intrarea este liberă, cu excepţia serelor. Atenţie, serele se închid cu jumătate de oră înainte de sfârşitul programului!
Program de vizitare:
Zilnic între 10-18 (febr.-oct.), 10-16 (nov.-ian.)
ST. GILES CATHEDRAL – Royal Mile, Edinburgh
Am vaga senzație că despre St. Giles Cathedral v-am mai povestit eu cu altă ocazie. Aşadar nu reiau subiectul, ci doar vă reamintesc că e musai să vedeți catedrala dacă ajungeţi în Edinburgh.
Program de vizitare:
Luni-vineri: 9-19 (mai – septembrie) / 9-17 (octombrie-aprilie)
Sâmbătă: 9-17
Duminică: 13-17
NATIONAL GALLERIES OF SCOTLAND: NATIONAL GALLERY OF SCOTLAND – The Mound, Edinburgh; SCOTTISH NATIONAL PORTRAIT GALLERY – 1 Queen Street, Edinburgh; DEAN GALLERY – 73 Belford Road, Edinburgh; SCOTTISH NATIONAL GALLERY OF MODERN ART – 75 Belford Road, Edinburgh
Complexul National Galleries of Scotland cuprinde una dintre cele mai valoroase colecţii de artă scoţiană şi internaţională din lume şi se mândreşte în mod deosebit cu faptul că deţine singurul tablou de Vermeer din Scoţia (Christ in the House of Martha and Mary), fiind astfel una dintre cele doar 17 galerii la nivel mondial din ale căror colecţii face parte şi un tablou de Vermeer. Atenție, Scottish National Portrait Gallery este în curs de modernizare şi se redeschide abia spre sfârşitul anului 2011! Intrarea este liberă, cu excepţia colecţiilor speciale.
Program de vizitare:
Zilnic între orele 10-17.
SCOTTISH PARLIAMENT – Horse Wynd, Edinburgh
Dacă n-ați citit încă aici despre Parlamentul scoţian, vă invit să o faceţi acum. Decideţi singuri dacă vă atrage forma inedită a clădirii şi spuneţi-ne şi nouă. Dat fiind că intrarea este liberă, nu aveţi ce pierde şi prin urmare nu vă va părea rău că v-aţi abătut pe acolo, chiar dacă răspunsul va fi unul negativ.
Program de vizitare: diferit după cum au loc sau nu şedinţe ale Parlamentului.
Luni, vineri: 10-17 (aprilie-septembrie) / 10-15.30 (octombrie-martie)
Marți, miercuri, joi: 9-18
Sâmbătă: 11-17
NATIONAL MUSEUM OF SCOTLAND – Chambers Street, Edinburgh
Pentru a afla mai multe despre istoria Scoţiei, despre oameni şi cultură, se impune o vizită la National Museum of Scotland. Mai multe informaţii cu privire la colecţii şi expoziţiile speciale găsiţi aici. Motto-ul muzeului este: “Explore Scotland’s story. Then discover the world!”.
Program de vizitare:
Zilnic între orele 10-17.
MUSEUM OF EDINBURGH – 142 Canongate, Royal Mile, Edinburgh
Nicio plimbare de-a lungul faimoasei Royal Mile nu este completă fără o vizită la Museum of Edinburgh. Muzeul cuprinde numeroase colecţii ilustrând viaţa istorică şi culturală a oraşului Edinburgh din timpuri străvechi şi până în zilele noastre. Dacă v-a plăcut povestea lui Greyfriars Bobby pe care v-am împărtăşit-o şi vouă aici iată un motiv în plus să nu rataţi muzeul: veţi putea admira aici o replică a celebrei statui a loialului patruped, dar şi castronaşul acestuia şi zgarda inscripţionată cu numele său :-P.
Program de vizitare:
Luni-sâmbătă: 10-17.
Duminică: 12-17 (doar în timpul Edinburgh Festival!)
THE PEOPLE’S STORY MUSEUM – Canon Tolbooth, 163 Canongate, Edinburgh
După explorarea muzeelor de artă şi istorie enumerate mai sus, în care veţi da la tot pasul peste personalităţi marcante ale oraşului Edinburgh şi ale lumii, The People’s Story Museum reprezintă o incursiune mai mult decât binevenită în vieţile locuitorilor obişnuiți ai oraşului începând cu secolul al XVIII-lea şi până în prezent. Situată tot pe Royal Mile, fosta închisoare este o clădire de-a dreptul impresionantă cu o istorie cel puţin la fel de interesantă. Veţi descoperi aici, printre exponate, o celulă autentică de închisoare, reconstrucţii reprezentând o bucătărie din timpul războiului, un pub, un salon de ceai, o zi de lucru din viața unui servitor etc. şi o serie de obiecte reprezentative originale.
Program de vizitare:
Luni-sâmbătă: 10-17.
Duminică: 12-17 (doar în timpul Edinburgh Festival!)
THE WRITERS’ MUSEUM AND MAKARS’ COURT – Lady Stair’s Close, Lawnmarket, Royal Mile, Edinburgh
The Writer’s Museum cinsteşte memoria a trei „monştri sacri” ai literaturii scoţiene – Robert Burns, Sir Walter Scott şi Robert Louis Stevenson. Viaţa şi opera acestora sunt reconstituite şi ilustrate cu ajutorul unor obiecte personale, portrete, manuscrise şi ediţii princeps. În imediata apropiere a muzeului se află Makar’s Court, unde veţi afla despre poziţia mai mult onorifică instituită de oraşul literaturii Edinburgh în 2002: Edinburgh Makar. În sens literar, cuvântul scoţian „makar” desemnează un poet sau autor, o persoană înzestrată cu creativitate deosebită în ale scrisului. Candidatul ales să ocupe poziția de Edinburgh Makar de o comisie alcătuită din reprezentanţi ai Scottish Poetry Library, Scottish PEN, The Satire Society, City of Literature Trust şi consiliului oraşului Edinburgh va fi ambasadorul literar al oraşului Edinburgh pe o durată de trei ani.
Program de vizitare:
Luni-sâmbătă: 10-17.
Duminică: 12-17 (doar în timpul Edinburgh Festival!)
MUSEUM OF CHILDHOOD – 42 High Street, Royal Mile, Edinburgh
Pentru toți cei care tânjiți să mai fiţi copii măcar un an, o lună, o zi, un ceas :-D, dar şi pentru cei care vă retrăiţi acum copilăria alături de propriii copii, recomand neapărat o vizită la Museum of Childhood. Primul muzeu din lume dedicat istoriei copilăriei vă va primi cu căldură dezvăluindu-vă câteva dintre cele mai frumoase colecții de obiecte datând din secolele XVIII-XXI: jocuri, jucării, haine, fotografii, cărți pentru copii şi multe altele. Unde mai pui că după atâta istorie sângeroasă şi atâtea poveşti înfricoşătoare cu fantome, o plimbare prin Muzeul Copilăriei va fi perfectă pentru a vă restabili echilibrul şi liniştea interioară :-P.
Program de vizitare:
Luni-sâmbătă: 10-17.
Duminică: 12-17.
Totuşi nu uitaţi, mai ales dacă veţi fi extrem de încântaţi de una sau alta dintre atracţiile de mai sus şi veţi dori să arătaţi asta cumva: „Admission is free, but donations are welcome”, după cum se indică în apropierea haioaselor „piggy banks” pe care sigur le veţi observa pretutindeni…
Articole similare:
Top 10 lucruri de făcut prima dată în India
Zâmbeşte, e gratis!
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!