13 etaje sub pământ

13 etaje sub pământ

Cam atât cobori atunci când intri în Salina Turda. Iar când eşti sus, pregătindu-te să iei liftul (sau să cobori în şir indian scările, dacă te-a mâncat să vii în weekend) imaginea panoramică a subteranului te suprinde cu adevărat. Dacă te aşteptai la tunele înguste şi câteva săli mai mari vei fi înşelat. În Salina Turda vei avea parte de un tunel îngust, destul de lung dacă greşeşti intrarea şi o găseşti doar pe cea veche. Vei găsi pe drum şi câteva săli mici. Dar la capătul acestora te va aştepta supriza de mari proporţii iar spaţiul uriaş al minei de sare te va întâmpina cu luminile şi formele sale SF, rezultate în urma reamenajării. Nu e rău, nu e perfect. Ca la noi, ideea e bună, punerea în practică suferă. Locurile de joacă pentru copii sunt modeste, caruselul nu merge (sau nu mergea în niciunul din momentele în care am ajuns eu acolo)…

Cei mici vor fi satisfăcuţi totuşi şi de plimbarea cu barca pe lac. Şi atenţie că vor linge sare de pe pereţi sau de pe jos! Cei mari or să îşi sufle nasul şi or să se felicite că s-au îmbrăcat gros, dacă s-au îmbrăcat gros. Nu neglijaţi asta, nu sunt mai mult de 12 grade.

Şi încă ceva ce trebuie reţinut, în Salina Turda nu puteţi intra decât până la ora 15:00.

În rest cam plictis, nu tu poveste, nu tu vreun tur ghidat. Lumea vine buluc, pleacă buluc, fără nicio regulă. Orice mină de sare care se respectă de prin minunata Austrie, în minunata zonă Salzkammergut, are o întreagă poveste special croită pentru turişti. Dacă sarea a fost aurul unor zone, de-a lungul istoriei, acum aceleaşi mine aduc profit din turism. Salina Turda ar putea fi mai impresionantă decât mina de la Hallstatt. Însă am plecat cu mult mai puţine amintiri de la ea.

Cele vizuale sunt însă destul de interesante, nu?

Mai multe informaţii pe site-ul Salina Turda.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.