Dincolo de Veliko Tarnovo (3) – Etara

Dincolo de Veliko Tarnovo (3) – Etara

3 ATRACŢII ÎN APROPIERE DE VELIKO TARNOVO – EPISODUL 3

MUZEUL ETNOGRAFIC ÎN AER LIBER – ETARA

Aceasta este ultima oprire din cele trei pe care am încercat, la modul boem, să le condensăm într-o singură zi. Am fost mai întâi la Peştera Bacho Kiro, apoi în minunatul sat Bojentsi, pentru a ajunge într-un final la Etara, la o oră în care numai un paznic amabil ne-a mai lăsat să facem câteva poze la atelierele frumoase şi… închise. Afară era încă lumină dar ora de închidere era nemiloasă*

Etara este un muzeu etnografic în aer liber, superb aşezat pe malul unui râu şi în apropierea pădurii, foarte aproape de Gabrovo**. Locul nu e atât de pustiu pe cât l-am prins noi, în timpul zilei sau în anumite ocazii  este plin de viaţă, atelierele oferă cursuri de meşteşuguri tradiţionale, se fac şi văd o grămadă de lucruri faine. Cel puţin aşa zice toată lumea. Noi ne-am plimbat doar puţin pe acolo şi tot ne-a plăcut arhitectura veche dar îngrijită a caselor, morile de apă şi ideea în sine. Am mai tras cu ochiul pe un geam, ne-am mai urcat într-un cerdac şi… cam atât.

După cum se vede sunt în stare să scriu şi un articol scurt. Dar sper că aţi fost voi pe acolo şi că îmi puteţi povesti mai multe, poate mă voi bucura pe deplin de acest original muzeu al satului în aer liber.

Închei periplul sau “trilogia” cu o imagine “tradiţională” care ne înrudeşte cu aceste meleaguri:

BINE DE ŞTIUT:

Unde este:

Din ce îmi aduc eu aminte ne-am învârtit puţin prin Gabrovo, dar cred că dacă urmăriţi indicatoarele spre Kazanlik sunteţi pe calea cea bună. La ieşirea din oraş nu urmaţi drumul cu prioritate, care urcă, ci mergeţi tot înainte. Dacă mă înşel aştept corecturi. Ştiu eu pe cineva care ar putea să ma ajute… Adi, eşti pe recepţie?

Când este deschis:

În timpul iernii 9:00 – 16:00

În timpul verii: 8:30 – 18:00

Un calendar interesant al manifestărilor pe 2012, dar şi mai multe detalii despre Etar sau Etara, găsiţi aici.

   

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.