Ai biletul de avion, planurile făcute, ţi-ai stabilit “obiectivele” de vizitat şi nu, nu te întreb de bagaje. Mai este ceva de făcut? Da, cu siguranţă mai este: cum ajungi în oraş? Cred că este una din întrebările care te îndeamnă uneori la ceva muncă de detectiv. Cu ce, în cât tinp, cât costă, sunt întrebări care te trimit către ghiduri şi căutări pe internet. Şi pentru că, uneori, şi noi primim întrebări legate de acest subiect şi de locurile prin care am călătorit, chiar recent despre Veneţia, ne-am gândit să creionăm într-un articol ceva informaţii despre cum ajungi şi cu ce te mişti spre şi în oraş.
Dacă ai bilete de avion trebuie să ştii că în funcţie de compania aeriană, poţi ateriza pe două aeroporturi: aeroportul Marco Polo (chiar în Veneţia) sau aeroportul din Treviso.
Dacă eşti deja în Italia şi vrei să ajungi la Veneţia poţi opta pentru călătoria cu trenul, iar odată ajuns trebuie să uiţi de mijloacele terestre şi să te îndrepţi către apă.
Mai jos vei găsi câteva sfaturi pe care eu şi Maria, ţi le-am pregătit. Îi mulţumesc Mariei şi pe această cale pentru informaţiile cu amprente locale despre trenuri şi aeroportul din Treviso şi să pornim la drum.
Cum ajungi în Veneţia cu trenul?
Dacă vrei să ajungi în Veneţia cu trenul, ţine minte că Veneţia are de fapt două staţii: Veneţia Mestre şi Veneţia S. Lucia şi că, în orice tren vei fi, va opri în amândouă. Tu vei vrea să cobori la a doua staţie, Veneţia S. Lucia, aşa că stai cuminte şi aşteaptă, admiră cum trenul ajunge în lagună şi traversează un lung pod peste mare. Din tren, vei vedea pe geam doar apă oriunde te-ai uita şi vei şti că eşti aproape şi că, în mai puţin de cinci minute, vei pune piciorul în adevărata Veneţie.
Ce tren poţi lua până la Veneţia?
Fii sigur că, dacă toate drumurile ajung la Roma, fac şi cale întoarsă şi ajung până sus la Veneţia, aşa că vei avea o mulţime de alternative. Dacă vii mai de departe, poţi lua Frecciabianca sau Frecciargento, noile trenuri rapide, dar destul de scumpe şi pentru care e nevoie să-ţi rezervi loc dinainte. Dacă însă eşti aproape de Veneţia, te sfătuiesc să foloseşti cu încredere trenurile regionale: sunt curate, drăguţe (unele au două etaje) şi cu mai puţine întârzieri decât trenurile mai scumpe ce vin din alte regiuni. Se poate întâmpla să pierzi doar câteva minute până la un sfert de oră în plus cu un tren regional, dar să economiseşti nişte bani. De exemplu, de unde locuieşte Maria e nevoie de o jumătate de oră de tren ca să ajungi la Veneţia, iar biletele de tren costă de la 3.55 euro pentru un Regionale la 16 euro pentru un bilet la Frecciargento. Dacă reuşeşti şi să te urci într-un Regionale Veloce în loc de un simplu Regionale, timpul petrecut în tren e acelaşi pe care l-ai petrece într-un tren mai scump.
Şi nu în ultimul rând, deşi te sfătuiesc să verifici mereu mersul trenurilor, ai cam câte 2 -3 trenuri regionale pe oră, aşa că dacă ai pierdut un tren, nu fi supărat: bea un capuccino că în 20 de minute vine altul!
De unde iei biletele?
În cazul în care vii cu un tren rapid, biletele se pot cumpăra în primul rând on line de pe site-ul Trenitalia şi tot acolo vei găsi, în stânga sus, şi motorul de căutare al orarelor de tren. Fii atent când cauţi un tren pentru că trenurile rapide, aparţinând categoriei Frecce (‘Săgeţi’) sunt separate de celelalte trenuri, pentru care există butonul gri deasupra motorului de căutare. Biletele cumpărate în felul ăsta te scutesc de o problemă, pentru că îţi poţi tipări biletul de acasă şi lua cu tine, exact cum faci cu biletele de avion, sau îţi poţi trimite de pe site, un mesaj cu codul biletului pe celular, pe care i-l arăţi mai apoi controlorului.
Dacă vrei să-ţi iei biletul din gară, poţi alege să stai la coadă şi să-l iei de la ghişeul de bilete sau, dacă nu vrei să stai la coadă, poţi să-l cumperi de la una din maşinile automatice. Folosirea lor e destul de simplă şi intuitivă, fii doar atent să vezi desenate pe ele modul în care poţi plăti: unele acceptă doar carduri, altele şi bancnote. În cazul trenurilor regionale pentru Veneţia, poţi cumpăra biletele şi de la chioşcul de ziare prezent în fiecare gară. Preţul e acelaşi şi totul durează mai puţin de un minut.
Înainte de a ieşi pe peron, nu uita să-ţi compostezi (adică ştampilezi) biletul la una din maşinuţele instalate în acest scop. Mai ales în cazul biletelor pentru trenuri regionale, care au validitate de câteva luni, doar ştampila aia cu data şi ora îi va spune controlorului că ai un bilet valabil. Altfel, deşi ai bilet, poţi risca o amendă. Naşul nu funcţionează, nu te-aş prea sfătui să încerci.
Cum ajungi la Veneţia de la aeroportul Marco Polo?
Multe din companiile aeriene de linie aterizează pe Marco Polo, dar sunt şi câteva linii low-cost care aterizează aici. Ai două variante de a ajunge cu autobuzul la Veneţia. Cele două companii ATVO şi ACTV practică acelaşi preţ 6 euro sau 11 euro dacă iei bilete dus-întors (valabile 72 de ore, deci numai bune pentru un city-break la Veneţia). Biletele pot fi luate de la automatele prezente lângă benzile de primire a bagajelor, de la casele de bilete (Hellovenezia) care se află în sala de aşteptare – sosiri a aeroportului sau chiar de la un automat aflat în staţia de aşteptare a autobuzului. ACTV are două linii – linia 5 – şi Aerobus. Ai grija că biletele sunt diferite de cele pentru ATVO. Am ratat la mustaţă ora de plecare a autocarului ATVO şi am aşteptat încă jumătate de oră, timp în care au venit două Aerobus-uri. Diferenţa dintre cele două este dată de opririle pe care le fac şi orele de plecare (autocarele ATVO ajung direct, fără oprire în Veneţia). Ajungi în Piazzale Roma în aproximativ 20-25 de minute. Nu uita să introduci biletele în maşinuţele de compostat din dreptul staţiei.
Poţi lua un bilet combinat autobuz – vaporetto valabil pentru 90 de minute pentru 12 euro. Poţi să-l iei dacă plănuieşti să te plimbi prin Veneţia la pas.
La întors, spre aeroport, te opreşti în Piazzale Roma de unde îţi iei biletul pentru autobuz de la casa de bilete (nu ai cum să o ratezi) . De data asta am ales compania ACTV – linia 5 – care a ajuns în fix 20 de minute la Marco Polo.
Cum ajungi la Veneţia de la aeroportul din Treviso?
La Veneţia se ajunge de cele mai multe ori cu avionul şi, în majoritatea cazurilor, compania aeriană utilizată e Wizzair. Avionele Wizzair te vor lăsa la aeroportul din Treviso care, deşi se numeşte Veneţia-Treviso, nu e în Veneţia.
Ca să ajungi în lagună ai mai multe posibilităţi:
-
iei autobuzul nr. 6 din faţa aeroportului care te va lăsa în faţa gării din Treviso şi de acolo iei trenul care în jumătate de oră te va duce la Veneţia;
-
iei unul din autocarele ATVO, tot din faţa aeroportului, care te va lăsa în faţa gării Venetia-Mestre şi de acolo în 10 minute ajungi cu trenul în Veneţia;
-
iei un alt autocar ATVO sau unul Barzi Service ce te va lăsa în Piazzale Roma din Veneţia, locul unde opresc toate maşinile care ajung în lagună, foarte aproape de gară.
Biletele se pot cumpăra fie din aeroport, fie direct de la şofer şi costă 7 euro dus sau 13 euro dus-întors, în cazul în care nu stai mai mult de 10 zile.
În Veneţia
Oraşul merită luat la pas, aşa este. Străduţe mai mari sau mai mici te îmbie să le explorezi. Totuşi la un moment dat sunt şanse mari să oboseşti. Atunci te urci pe un vaporetto şi pur şi simplu te laşi purtat pe ape o vreme. De pe apă poţi vedea şi admira mai bine arhitectura Veneţiei. Ai grijă să nu îţi uiţi aparatul de fotografiat, poţi obţine cadre interesante indiferent de cum este vremea afară.
Şi dacă am menţionat de vaporetto e bine să ştii că o călătorie (valabilă 60 de minute) costă 7 euro. Mult mai convenabil este un card de 24, 48 sau 72 de ore care costă 20, 30 respectiv 35 de euro. Dacă stai o săptămână există varianta de 7 zile la 50 de euro. Acestea îţi asigură şi trasportul către şi de la Murano/Burano şi alte insuliţe pierdute prin lagună.
În timpul Carnavalului de la Veneţia compania ACTV pune la dispoziţie o serie de linii speciale – Linee del Carnevale – cu nume tematice – Arlecchino, Pantalone, Brighella, Colombina. Urcă la bordul Vaporetto dell’Arte pentru o incursiune oficială pe Canal Grande cu explicaţii audio şi video, cu 7 opriri, unde te poţi da jos şi vizita diferite obiective sau pur şi simplu să te aventurezi pe străduţe . Biletul pentru Vaporetto dell’Arte este destul de scump – 24 de euro, dar dacă îţi iei un card ca mai sus adaugi doar 10 euro la preţul acestuia. Aşa am facut şi eu şi pentru 45 de euro, timp de 3 zile, am avut acces nelimitat la transportul pe apă al Veneţiei.
Nu pot să nu menţionez şi gondola (al cărei preţ oficial este de 80 de euro) sau varianta mai săracă traghetto, care te duce de pe un mal pe celălalt pentru doar 1,5 euro. Asta e ce am citit, nu am încercat încă. Dacă ai folosit aşa ceva lasă-ne un comentariu să ne spui cum este.
Şi dacă sunteţi mai mulţi, poate luaţi un taxi, un taxi pe apă :).
Sau poate te îmbarci pe un vas de croazieră (mai bine nu, glumeam).
Te aştept şi pe tine cu completări şi sfaturi utile.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!