Nu ar fi trebuit să fie o surpriză când am ajuns la Lisabona şi ne-a deschis uşa apartamentului o doamnă care vorbea limba română. Nu e prima dată când dăm peste români veniţi la muncă, păsări migratoare cu dorinţa de a munci şi a trăi decent, în orice colţ de lume, oricât de ascuns. Aceeaşi persoană ne-a întrebat dacă nu era plin avionul şi i-am răspuns că da, aşa e. Se pare că o mare parte dintre pasageri veneau special din România pentru Peixe em Lisboa – Lisbon Fish and Flavours, cel mai important eveniment culinar al Lisabonei, aflat deja la a şasea ediţie.
Ştiam şi noi de el aşa că nu am ratat şansa şi ne-am oprit într-o seară să cercetăm, cu ochii şi papilele. Ca să îţi dai seama despre ce e vorba, dincolo de imagini, am să îţi spun doar atât: 10 restaurante bune deschise zilnic între 12:o0 şi 24:00, bucătari renumiţi din Portugalia dar şi din Spania, Franţa, Peru sau Brazilia, ţinând show-uri culinare sau lecţii de gătit, peste 500 de bunătăţi de gustat sau cumpărat la standuri, vinuri excelente, dulciuri şi alte minunăţii gourmet. Anul trecut evenimentul a primit peste 23000 de persoane, dintre care 15% turişti din alte ţări.
Partea cea mai faină este că poţi degusta meniuri cu adevărat deosebite, la 5 sau 8 Euro. Îţi iei un tichet şi te duci la oricare restaurant de unde îţi alegi ce doreşti. Da, porţiile sunt mici dar combinaţiile sunt inedite iar gustul e de înaltă clasă, în restaurantele respective te-ar costa cu siguranţă mult mai mult. Seara atmosfera s-a animat, făcând destul de dificilă găsirea unei mese. Dar asta nu părea să împiedice pe nimeni să se bucure cu adevărat de eveniment şi de răsfăţul gusturilor.
LumeaMică a ţinut să primească tichetele şi să îşi aleagă singură meniul. Am lăsat-o şi, cu minima ei engleză, a venit înapoi cu o salată de caracatiţă atât de bună de era să ne batem pe ea. Iar noi am mai luat sushi şi o salată de burtă de ton, aşezată frumos pe straturi de măr, ţelină şi sfeclă roşie, cu ceva nucă rătăcită pe acolo, legate de un sos de iaurt, o combinaţie ameţitoare de arome.
Ne-am mai cumpărat apoi un sirop de lemongrass, am gustat dulciuri tradiţionale din gălbenuş şi zahăr (arătau fix precum un gălbenuş învelit într-o glazură), am mirosit şi savurat câteva vinuri bune şi am plecat acasă cu o sticlă de ulei de măline ce miroase a primăvară şi iarbă proaspăt cosită.
Nu ştiu cum să facem dar trebuie să ne mai întoarcem pe aici, cât mai avem ocazia… Ceea ce îţi dorim şi ţie!
PS: Evenimentul continuă până pe 14 aprilie, în caz că eşti pe aici. Şi chiar dacă nu eşti e posibil ca selecţia de restaurante participante la târg să îţi fie de folos, ca reper… Vezi lista aici.
Vizita la Lisabona a fost susţinută de TAP Portugal România şi Biroul de turism al Lisabonei şi face parte din proiectul Destinaţile copiilor.
Fotografiile în format 16:9 au fost făcute cu un NEX-6 de la Sony Romania.
Ca de obicei, opiniile, “condeiul” şi talentul foto ne aparţin.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!