Peixe em Lisboa – cel mai important eveniment culinar din Portugalia

Nu ar fi trebuit să fie o surpriză când am ajuns la Lisabona şi ne-a deschis uşa apartamentului o doamnă care vorbea limba română. Nu e prima dată când dăm peste români veniţi la muncă, păsări migratoare cu dorinţa de a munci şi a trăi decent, în orice colţ de lume, oricât de ascuns. Aceeaşi persoană ne-a întrebat dacă nu era plin avionul şi i-am răspuns că da, aşa e. Se pare că o mare parte dintre pasageri veneau special din România pentru Peixe em Lisboa – Lisbon Fish and Flavours, cel mai important eveniment culinar al Lisabonei, aflat deja la a şasea ediţie.

Ştiam şi noi de el aşa că nu am ratat şansa şi ne-am oprit într-o seară să cercetăm, cu ochii şi papilele. Ca să îţi dai seama despre ce e vorba, dincolo de imagini, am să îţi spun doar atât: 10 restaurante bune deschise zilnic între 12:o0 şi 24:00, bucătari renumiţi din Portugalia dar şi din Spania, Franţa, Peru sau Brazilia, ţinând show-uri culinare sau lecţii de gătit, peste 500 de bunătăţi de gustat sau cumpărat la standuri, vinuri excelente, dulciuri şi alte minunăţii gourmet. Anul trecut evenimentul a primit peste 23000 de persoane, dintre care 15% turişti din alte ţări.

Partea cea mai faină este că poţi degusta meniuri cu adevărat deosebite, la 5 sau 8 Euro. Îţi iei un tichet şi te duci la oricare restaurant de unde îţi alegi ce doreşti. Da, porţiile sunt mici dar combinaţiile sunt inedite iar gustul e de înaltă clasă, în restaurantele respective te-ar costa cu siguranţă mult mai mult. Seara atmosfera s-a animat, făcând destul de dificilă găsirea unei mese. Dar asta nu părea să împiedice pe nimeni să se bucure cu adevărat de eveniment şi de răsfăţul gusturilor.

LumeaMică a ţinut să primească tichetele şi să îşi aleagă singură meniul. Am lăsat-o şi, cu minima ei engleză, a venit înapoi cu o salată de caracatiţă atât de bună de era să ne batem pe ea. Iar noi am mai luat sushi şi o salată de burtă de ton, aşezată frumos pe straturi de măr, ţelină şi sfeclă roşie, cu ceva nucă rătăcită pe acolo, legate de un sos de iaurt, o combinaţie ameţitoare de arome.

Ne-am mai cumpărat apoi un sirop de lemongrass, am gustat dulciuri tradiţionale din gălbenuş şi zahăr (arătau fix precum un gălbenuş învelit într-o glazură), am mirosit şi savurat câteva vinuri bune şi am plecat acasă cu o sticlă de ulei de măline ce miroase a primăvară şi iarbă proaspăt cosită.

Nu ştiu cum să facem dar trebuie să ne mai întoarcem pe aici, cât mai avem ocazia… Ceea ce îţi dorim şi ţie!

PS: Evenimentul continuă până pe 14 aprilie, în caz că eşti pe aici. Şi chiar dacă nu eşti e posibil ca selecţia de restaurante participante la târg să îţi fie de folos, ca reper… Vezi lista aici.

Vizita la Lisabona a fost susţinută de TAP Portugal România şi Biroul de turism al Lisabonei şi  face parte din proiectul Destinaţile copiilor.

Fotografiile în format 16:9 au fost făcute cu un NEX-6 de la Sony Romania.

Ca de obicei, opiniile, “condeiul” şi talentul foto ne aparţin. :-)

Administratori şi iniţiatori al proiectului LumeaMare, Roxana, Alex şi Petra alcătuiesc o familie şi o echipă care călătoreşte cât de frecvent poate împreună, practicând un turism responsabil. Roxana și Alex sunt pasionați de fotografie, dar pe Alex nu-l întrece nimeni la gătit. Iar Petra este cea care testează destinaţiile din punctul de vedere al unui copil.