Magluba între amintiri și realitate – rețetă iordaniană مقلوبة

Magluba/maqluba sau magloubah un este un preparat levantin care își găsește rădăcinile în Palestina. Răspândit sub diferite variante în lumea arabă, magluba se traduce ca upside down în engleză sau pe la noi întoarsă, dar nu care cumva să te gândești la plăcinta de mere, prune sau caise cu același nume.

Dacă în Iordania mansaf este preparatul tradițional de sărbătoare, magluba este preparatul care strânge prietenii mai noi sau mai vechi în jurul mesei, fără o ocazie specială.

Ingredientele de bază sunt: carnea, vinetele, conopida și orezul. Detalii, imediat după calupul intitulat amintiri despre magluba:

Amintiri despre magluba

Firul amintirilor începe cu experiența la Petra Kitchen sub îndrumarea bucătarului – Chef Tariq Nawafleh și se continuă vizual mai jos:

Magluba_Petra Kitchen

Revenirea la realitate – rețeta

Adică să mă apuc de treabă. Cum spuneam mai sus ingrediente de bază: carne (ciocănele de pui 800 g), 1 vânătă mare, 1 conopidă, orez cu bobul lung (2 căni).  Celelalte ingrediente fărădecarenusepoate: ulei sau ghee, condimente (turmeric, cardamon, cumin, paprica, scorțișoară), sare, piper – 1 linguriță, apă și semințe de pin pentru impresia finală. În loc de cumin am folosit un amestec de condimente folosit la mansaf (allspice, piper negru, nutmeg, dafin, ghimbir, usturoi, turmeric). La fel de bine poți folosi garam masala sau orice combinație de genul acesta pe care le găsești acum cu destula ușurință în magazinele noastre.

Experimentează:|Pentru varianta vegetariană poți pune cartofi în loc de carne.

Pentru varianta carnivoră poți folosi carne de miel sau de vită în loc de cea de pui

Încep cu munca de jos. Vinetele le tai felii groase, le sărez și le las la scurs aproximativ 30 minute. Între timp mă ocup de conopidă pe care o transform în mici buchețele și tulpinițe. Spăl carnea, o usuc cu un prosop de hârtie și o rumenesc un pic în 2 linguri de ulei de măsline, cât să sigilez sucurile înăuntru.

Revin la vinete, le scurg și le usuc cu hârtie absorbantă. Le prăjesc ușor până capată o culoare galbe-aurie-maro și le pun deoparte pe o farfurie încălzită. La fel procedez cu buchețelele de conopidă. Varianta alternativă este să le ung cu ulei și să le pun în cuptor până când zahărul din ele caramelizează și devin ușor maronii la suprafață.

Magluba_0353

Peste ciocănelele ușor rumenite, într-o oală, pun apă (4-5 căni), acopăr și le las 10 de minute la foc mediu. Orezul îl spăl în 3-4 ape și îl las la scurs.

În apa care fierbe ușor, adăug condimentele, câte o linguriță de fiecare, mai puțin sarea care va ajunge în oală în cantitate dublă.

După 30 de minute scot ciocănelele deoparte și încep asamblarea.

Pe fundul unei oale aranjez fâșiile de vinete, buchețelele de conopidă și ciocănelele de pui. Acopăr totul cu orez. Încet, se toarnă zeama în care a fiert puiul și am grijă să las două degete peste nivelul orezului (poți folosi o farfurie întoarsă, peste care torni ușor zeama).

Recapitulare|

Ingrediente: 800 g pui/vită/miel

1 vânătă mare / 1 conopidă /2 căni orez cu bob lung / 1 linguriță din fiecare condiment: turmeric / cumin / scoțișoară / cardamon / paprica /

sare / piper / Semințe de pin

Cost aproximativ – 40 RON / 6 persoane

Acum am timp de vorbit cu prietenii. Oala va sta 40 de minute la foc mediu spre mic.

Verific dacă orezul este făcut, dau la o parte de pe foc și aștept 10 minute. Urmează marea întoarcere și gata, magluba este deja pe masă. Semințele de pin trase un pic la tigaie își găsesc locul peste magluba.

O salată verde, o salată arăbească sau un bol cu iaurt se potrivesc de minune cu preparatul.

Poftă bună!

 Magluba in echipa

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.