Casa visurilor mele ar trebui să arate ca o construcţie ce urmează liniile naturii, gândită de Hundertwasser, cu iarbă pe acoperiş şi ferestre colorate. În interior fiecare cameră m-ar trimite cu gândul în părţi diferite de glob, plecând de la un dormitor într-un cort de beduini, o bibliotecă aşa cum îmi imaginez că ar arăta în Marea Britanie, un living ca într-o cabană din Austria, musai cu şemineu, un salon de ceai japonez şi tot aşa. Sufletul meu de călător nu s-ar mulţumi cu un singur stil. Bunul gust ar fi, poate, pus la grea încercare de dorul de ducă. Din păcate banii mei se duc pe călătorii nu pe case şi nici nu mă cheamă Monteiro Milionarul (António Augusto Carvalho Monteiro), cel care a construit Quinta da Regaleira.
Părerile specialiştilor despre conacul şi grădinile de la Quinta da Regaleira (Sintra – Portugalia) sunt împărţite. Unii spun că palatul, împodobit ca un tort festiv al arhitecturii manueline, este deja prea mult. Alţii au trecut de aspectul acesta şi s-au apucat cu sârg de studiat simbolurile din alchimie, din masonerie, de la templieri sau rozacrucieni. Cert este că atât palatul sau conacul (pentru că nu are chiar dimensiunile unui castel), cât şi vastele sale grădini sunt înţesate de simboluri şi de idei care îţi vor transforma vizita acolo într-o experienţă la care nu te aşteptai.
Un spirit creativ s-a jucat după pofta inimii sale şi a modelat natura din jur construind lacuri, turnuri, grote şi fântâni iniţiatice. De la intrare primeşti o hartă, dar e la fel de amuzant să rătăceşti pur şi simplu prin grădini şi subterane, să te caţeri în turnuri, să te odihneşti în faţa unor fântâni, să îndrăzneşti să vezi unde duc dalele de piatră din apă, în timp ce treci pe lângă o cascadă.
E vorba de alt timp, alt spirit, altfel de oameni, aspect pe care îl vei simţi imediat. În micimea mea, eu îmi doresc doar o casă amestecată, în care să strâng măcar o parte din lumea cea mare. Nu e nimic cu subînţeles sau simboluri, e doar o ilustrare a realităţii ce-mi place. Pe la începutul anului 1900 preocupările erau cu totul altele, fapt care îmi aduce aminte că şi în timpurile noastre am început să ne ocupăm de spirit, să ne jucăm cu simboluri, să ne găsim căi de evadare către adevăratele valori ale vieţii. Să nu uităm că trăim în vremurile în care Paulo Coelho are atâta succes, cărţile pentru copii se îndreaptă către magie (Harry Potter) sau mitologie (Percy Jackson şi olimpienii), că păpuşile monstruoase sau vampirii intră în competiţie cu Barbie şi aşa mai departe.
Cu cât suntem mai închişi într-o lume în care totul este organizat, planificat și explicat, cu atât mai mult avem nevoie de simboluri şi subînţelesuri, de ghicitori pe care să le dezlegăm, de provocări noi, de introspecţie şi de o mai mare apropiere de natură.
Quinta da Regaleira are câte puţin din toate. Arhitectură, natură, descoperire, autodescoperire, întuneric şi lumină. Nu trebuie să ştii simbolurile, nici eu nu le ştiu (deşi îmi pare rău, mi-ar fi plăcut să le descopăr), e de ajuns să îţi faci timp şi, într-o zi cu soare, să te plimbi pe acolo, fără grabă.
Pentru noi Quinta da Regaleira a fost primul şi cel mai important loc vizitat în Sintra. Am avut, drept bonus, şi câteva privelişti minunate asupra celorlalte castele şi palate din Sintra – se vedeau foarte frumos de pe culmea pe care se află Quinta. Abia a doua zi am ales să mergem la Pena, dar asta e altă poveste, în altă zi.
Informaţii utile
Se pot face vizite cu ghid sau vizite individuale cu harta în mână. Pentru al doilea caz costul este de 6 euro pentru adult şi 3 euro pentru copilul sub 14 ani (sub 8 ani este gratuit). Este deschis tot anul între orele 10:00 şi 17:00 sau 20:00, în funcţie de sezon şi bineînţeles nu de Crăciun. Verifică aici
Harta:
Vizita la Lisabona a fost susţinută de TAP Portugal România şi Biroul de turism al Lisabonei şi face parte din proiectul Destinaţile copiilor.
Fotografiile au fost făcute cu un NEX-6 de la Sony Romania.
Ca de obicei, opiniile, „condeiul”, talentul foto şi copilul ne aparţin .
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!