Peşteri din România: Peştera cu Cristale din Mina Farcu

Dacă tot aveam timp la dispoziție după ce vizitasem impunătoarea peșteră de la Meziad, am zis să mergem și până la comuna Roșia (jud. Bihor) că tot era în zonă. Motivul era să vedem Peștera cu Cristale de care aflasem de curând și care îmi stârnise curiozitatea. Nu aflasem foarte mult informații despre ea, decât că fusese deschisă publicului în 2012 şi că era deosebit de frumoasă datorită cristalelor care îi împodobeau pereţii.

Între timp am reuşit să aflu mult mai multe detalii despre această peşteră, graţie amabilităţii ghidului Valentina Duma care mi-a răspuns la câteva întrebări.

Ne poţi face un scurt istoric al Peşterii cu Cristale?  Când şi cum a fost descoperită, ce o diferenţiază de celelalte peşteri, când a fost amenajată şi când a intrat în circuitul turistic?

V.D.: Peștera cu cristale din Mina Farcu  a fost descoperită după anul 1987 de minerii care și-au extins frontul de lucru pentru extragerea minereului de bauxită. Aceștia, surprinși de descoperire și nemaivăzând niciodată așa ceva, au anunțat că au descoperit o minune și, susțin ei, au păzit-o trei săptămâni până la sosirea experților de la institutul de cercetare care au cartat peștera și au închis-o. Întrucât exploatarea minei a continuat până în jurul anului 1998, peștera a suferit mai multe modificări. A fost înscrisă în circuitul turistic pe la mijlocul anului 2012 de către Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor împreună cu primăria comunei Roșia pe al cărei teritoriu administrativ se află.

Pestera cu Cristale - tavan 3

Există doar două peșteri cu cristale în toată lumea, cea de la noi și una în Africa de Sud. Din cauză că nu au intrări naturale, traseul este dificil de parcurs până în interior. Cristalele sunt din calcit. Este o adevărată bijuterie naturală care a fost declarată peșteră de patrimoniu clasa A. Peștera este de tip geodă (n.a. are pereții tapisați cu cristale sau formațiuni stalactitice), fiind amenajată și electrificată după ultimele standarde europene.

Pestera cu Cristale - perdea cristale

Ce se poate vedea în Peştera cu Cristale? Există mai multe trasee?

V.D.: În prima parte se vizitează galeria de mină, un mic muzeu minier unde pot fi văzuți vagoneții încărcați cu bauxită, troliul cu care erau tractați de pe planul înclinat (galeria cu planul înclinat putând fi văzută din muzeu), căștile minerilor, lămpile de carbid și multe altele. De aici mai mergem câteva sute de metri până ajungem la un suitor* de aproximativ 8 metri pe care trebuie să îl urcăm ca să intrăm în peșteră.

Pestera cu Cristale - intrare mina

V.D.: Peștera este împărțită în trei sectoare: turistic, speoturistic și științific, dintre care doar primele două sectoare sunt vizitabile. După parcurgerea acestora ne întoarcem prin altă parte tot prin galeria de mină unde mai vedem un puț natural prin care se susține că s-ar fi scurs apa care a format peștera, aceasta neavând intrare naturală.

Pestera cu Cristale - perdea

Pestera cu Cristale - tavan 2

Care este programul de vizitare? De ce trebuie să ţină cont cei care vizitează peştera?

V.D.: Programul de vizitare este 10:00-19:00 zilnic (în perioada iunie-octombrie) şi cu programare în celelalte luni. Din respect pentru natură, cei care vizitează peștera trebuie să țină cont că nu au voie să atingă nimic (n.a. ştiu că mulţi veţi fi tentaţi să rupeţi cristalele de pe pereţi, însă recomandarea mea este să nu o faceţi întrucât lumina zilei le deteriorează. Le puteţi fotografia şi admira în mediul lor natural, beneficiind de încărcătura energetică pozitivă a acestora. Unele au forme deosebite – un fluture, o libelulă –, altele îţi pun mai mult imaginaţia la încercare în dorinţa de a le atribui o formă).

Pestera cu Cristale - fluture

Pestera cu Cristale  - libelula

Pestera cu Cristale  1

Din câte am observat în vizita de anul trecut, procesul de reamenajare nu s-a încheiat. Ce alte îmbunătăţiri se au în vedere?

V.D.: Procesul de amenajare continuă și în interior, și la exterior. Urmează să mai fie achiziționat un trenuleț pentru galeria de mină și să fie amenajată o sală de concert într-un abataj (spațiul de unde s-a extras bauxita) datorită acusticii foarte bune. Și nu în ultimul rând tiroliana care are 270 m și care trece pe deasupra unei doline. La ieșirea din peşteră a fost amenajat un mic magazin de unde se pot achiziționa diverse suveniruri.

Pestera cu Cristale 3

Pestera cu Cristale 2

Ştiu că zona în care se află Peştera cu Cristale are un potenţial turistic ridicat. Ce recomandări ne faci, ce mai putem vedea acolo (peşteri, trasee, alte obiective)?

V.D.: Se mai poate face traseul tematic la pas care a fost special amenajat să ne ducă la un frumos punct de belvedere de unde se vede panorama cu Valea Lazurilor și alte împrejurimi. În comună se mai pot vizita: moara pe apă (n.a. singura funcţională din Munţii Pădurea Craiului), Cheile Cuţilor, păstrăvăriile, case tradiționale, muzeul viorilor cu goarnă, etc. Informații mai găsiți si pe website-ul natura2000 sau CAPDD Bihor.

Pestera cu Cristale - tavan

Pestera cu Cristale 4

Îi mulţumesc încă o dată Valentinei Duma pentru informaţiile pe care mi le-a dat şi pe care le dau şi eu mai departe celor interesaţi în vizitarea acestei peşteri, dar şi a celorlalte obiective din comuna Roşia. La peşterile din zonă aş mai adăuga Unguru Mare (comuna Şuncuiuş) şi Vadu Crişului (comuna Vadu Crişului) pe care n-am apucat să le văd încă.

Mai multe informații și fotografii găsești aici.

* Trecere verticală sau înclinată prin care se realizează legătura între două lucrări miniere situate la nivele diferite sau între un orizont subteran și suprafață și care nu este echipată cu mijloace de transport. Sursa: http://dexonline.ro/


Vizualizare hartă mărită

Citește și despre alte peșteri din România:

Ghețarul de la Scărişoara
Ghețarul de la Vârtop
Peştera Meziad
Peștera Muierilor
Peștera Urșilor
Poarta lui Ionele
Polovragi
Șugău
Valea Cetății

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Lorena este absolventă de filologie şi lucrează ca traducător. Călătoreşte pentru că îi place să descopere locuri, să cunoască oameni şi să experimenteze lucruri noi. Pentru ea călătoria este o sursă nepreţuită de cunoaştere şi se bucură să îşi împărtăşească impresiile de drum cu alţi călători din lumea mare.