Înainte să ajung în Sălaj nu avem idee de existenţa castrului roman de la Porolissum. Dar dacă tot îmi căzuseră ochii pe el în timp ce mă uitam pe hartă şi dacă tot văzusem indicatoare turistice, am zis că n-ar strica o mică incursiune istorică în vremurile demult apuse ale războaielor daco-romane. În Sălaj sunt 9 castre romane, iar la nivelul întregii ţări, cam 166. Nu ştiu care este starea celorlalte, dar îţi pot povesti de Porolissum pentru că acolo am fost. În plus, se pare că acest complex arheologic este unul dintre cele mai mari și mai bine conservate din ţara noastră.
Nu-i greu de ajuns la Porolissum: complexul se află la 8 km de Zalău în satul Moigrad, comuna Mirşid şi poţi ajunge acolo de pe DJ 191 C, Zalău-Creaca. Din satul Moigrad mai ai de mers vreo 2 km pe un drum nici prea-prea, nici foarte-foarte, din câte ne-au spus câţiva localnici amabili. Merge cu maşina dacă eşti atent la gropi. Ne-am hurducăit pe drumul îngust pe care cu greu ar fi încăput două maşini şi, înainte să ajungem pe platoul Măgurii Moigradului, am urcat o pantă abruptă preţ de vreo 200-300 m.
Sus te întâmpină un paznic care o să te ameţească cu nenumăratele sale poveşti despre acest loc. Te va surprinde cu multele sale cunoştinţe, iar dacă ai răbdare să-l asculţi, vei afla multe lucruri interesante. Singurul inconvenient este că vorbeşte mult prea mult, iar la un moment dat poate deveni plictisitor. O să încerce să-ţi vândă pliante, tricouri şi alte nimicuri şi n-o să rateze ocazia de a aduce în discuţie situaţia nefericită în care se află, dar cine-l poate condamna în condiţiile în care nu are alte mijloace de întreţinere? De la el am aflat că la Porolissum ar veni cam 15-20 000 de vizitatori în fiecare an, mai mult de jumătate fiind străini (danezi, suedezi, germani, italieni).
L-am lăsat să-şi spună poveştile unui alt grup de turişti şi am pornit la explorat pe cont propriu. Este prima dată când am avut ocazia să văd cum era organizat un oraş roman cu casele, templele, zidurile, porţile şi străzile sale în jurul castrului, care era un punct strategic militar. Mi-a plăcut în mod deosebit preocuparea cu care a fost amenajată zona vizitabilă, spaţiile sunt bine delimitate şi marcate cu panouri explicative în română şi engleză.
Porolissum a fost iniţial (106 d.Hr) o tabără militară romană în nord-vestul provinciei romane Dacia Porolossensis, iar ulterior a cunoscut o dezvoltare rapidă, prosperând de pe urma relaţiilor comerciale cu dacii şi devenind capitala acestei provincii (124 d.Hr). După anul 275 d.Hr, armata şi administraţia romană au părăsit acest loc, însă Porolissum a continuat să existe. În timp, locul a fost părăsit ca urmare a atacurilor repetate ale popoarelor migratoare care tranzitau zona.
Săpăturile arheologice începute în 1977 au scos la iveală urme de instalaţii militare, dar şi de construcţii (băi publice, temple, case de locuit şi un amfiteatru). Din fericire, cercetările arheologice au fost dublate de eforturi de conservare a zonei, astfel că Porolissum, cu întinderea sa de cca 300 ha, a devenit cel mai mare muzeu arheologic în aer liber din România.
La intrare se află rămăşiţele Vămii Romane, prima vamă a Imperiului Roman care devenise necesară întrucât Porolissum era oraş de frontieră. Am păşit apoi pe Drumul roman care mergea din Porolissum până hăt la Roma cea vestită. Noi n-am încercat să ajungem la Roma folosind varianta asta, ci ne-am îndreptat spre castrul roman trecând pe lângă mai multe locuinţe şi clădiri sacre.
Intrarea în castru este străjuită de Porta Praetoria, o construcţie impunătoare cu o simetrie remarcabilă (două bastioane şi două porţi unite de un zid crenelat). Se pare că a fost restaurată integral, fiind unică în Europa centrală şi de sud-est. Dintre cele patru porţi de intrare ale castrului, doar Porta Praetoria a rezistat cel mai bine trecerii timpului, restul fiind doar nişte ruine. Un castru era de obicei construit în formă de patrulater, având patru porţi de acces şi câte un turn în fiecare colţ. Construcţia principală era clădirea comandamentului aşezată chiar în centrul castrului, urmată de alte clădiri cu scopuri bine definite (depozite, ateliere, grajduri, bazine de apă, etc.).
În afara castrului se mai găsesc spaţiile sacre (temple) şi amfiteatrul. Templul zeiţei Nemesis (zeiţa destinului) se află în apropierea amfiteatrului şi nu-i lucru de mirare întrucât această divinitate era venerată îndeosebi de soldaţi şi de gladiatori. Amfiteatrele erau deosebit de populare în vremea Imperiului Roman întrucât prilejuiau organizarea de spectacole cu priză la public: celebrele lupte cu gladiatori, spectacole cu teme mitologice, vânătoare de animale sau chiar execuţii publice. Se pare că amfiteatrul de la Porolissum, cu capacitatea sa de a găzdui cca 5 500 de persoane, a fost cea mai mare construcţie publică din Dacia Romană. Este bine conservat, iar săpăturile arheologice continuă.
Din câte am observat, castrul roman de la Porolissum este destul de bine promovat. Dovadă stau, în afară de indicatoarele turistice, şi afişele care anunţă diverse evenimente. Din păcate, site-ul oficial nu este actualizat la secţiunea evenimente, dar poţi găsi acolo mai multe informaţii despre istoricul acestui loc. Anul trecut, când am fost acolo, nu existau locuri de cazare, dar am înţeles de la „ghidul” nostru vorbăreţ că urma să se finalizeze construcţia unei pensiuni, Casa romană sau ceva de genul ăsta. Bine-ar fi să se repare şi drumurile că tare-s rele pe-acolo. Şi când te gândeşti că Drumul roman a rezistat mai bine decât drumurile zilelor noastre… În orice caz, dacă vrei să vezi un loc deosebit şi să afli câte ceva despre cum mergeau lucrurile în Imperiul Roman, mergi la Porolissum, n-ai nimic de pierdut, numai de câştigat.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!