Dacă vii cu treabă la Bucureşti, poate că pentru a şaptea oară, dacă ai văzut deja tot ceea ce ai considerat că merită văzut în oraş, dacă vremea arată bine sau e prea caldă ca să suporţi fierbinţeala trotuarelor, dacă vrei să evadezi pentru o zi sau cel mult două din Bucureşti fără să îţi consumi tot timpul pe drum, ai mai jos câteva idei şi ieşiri pe care noi le-am testat şi din care ai putea să te inspiri, în funcţie de ceea ce-ţi place cel mai mult să faci. Distanţele sunt între 20 şi cel mult 140 de kilometri, în câteva destinaţii poţi să ajungi şi cu trenul, dar pentru cele mai multe îţi recomand să apelezi la o firmă de închirieri auto din Bucureşti e cel mai simplu şi eficient aşa, asta dacă nu ai deja propria ta maşină. Pentru distanțe mai mari și un weekend întreg sau prelungit, aruncă un ochi și pe 5 idei pentru o evadare de weekend din București.
Varianta “Vreau la aer” – îţi place să faci drumeţii pe munte sau în natură
1. La Sinaia pe poteca regală, până la Poiana Stânii – un traseu montan de o zi potrivit şi pentru familiile cu copii mai mici
Bucureşti-Sinaia: 141 km
Traseul Sinaia-Poiana Stânii poate începe chiar de la Castelul Peleş, prilej bun pentru a-l vizita. Minunatul traseu prin pădure nu durează mai mult de o oră ca adult, hai două jumătate dacă ai copii cu tine.
La Poiana Stânii se poate ajunge şi cu maşina, ai grijă însă dacă e iarnă şi zăpadă, ultima porţiune e mai abruptă şi nu e garantat curăţată.
De mâncat poţi mânca chiar la restaurantul din Poiana Stânii sau jos, lângă Peleş, la Cuţitul de argint unde, contra unei sume fixe, vei primi cantităţi enorme de carne în toate formele posibile. (Completare ulterioară: se pare că restaurantul de sus, Stâna Regală, mai e sau nu mai e, situația e incertă și nu am reușit să aflăm mare lucru despre planurile de viitor. Te poți pregăti pentru un picnic, ca să fii sigur.)
Poveşti şi imagini frumoase din drumeţie aici
2. Urcare pe Ciucaş sau alte trasee din Cheia – O variantă ceva mai sportivă (faţă de cea anterioară), dar spectaculoasă din punct de vedere al peisajului.
Bucureşti-Cheia: 146 km
Pentru acest traseu ai nevoie de o zi plină, cu grijă să nu începi urcarea prea târziu, mai ales dacă nu ai mai fost de mult timp pe munte. Pleci dimineaţa cu direcţia Braşov, dar nu pe Valea Prahovei, ci prin Vălenii de Munte şi Cheia. Laşi maşina pe Valea Berii sau, dacă ai 4×4, urci până la cabană – eu nu aş recomanda şi nici nu aş vrea să aud că ai făcut asta. Dacă ai noroc de o zi lungă de vară nu te prinde întunericul pe traseu. Şi oricum nu te obligă nimeni să vii înapoi la Bucureşti în aceeaşi zi, în Cheia ai multiple variante de cazare. Există chiar şi o cabană care pare foarte civilizată (şi scumpă totodată, nu e genul obişnuit de cabană, arată mai degrabă ca o pensiune), la scurtă distanţă de începutul traseului sau spre finalul acestuia, depinde cum priveşti.
În vârf nu ai nicio posibilitate de masă, dar să nu uităm că ai venit la munte aşa că scoate merindele din rucsac şi ai să vezi că au cel mai bun gust când le mănânci pe iarbă, cu aşa o privelişte în jur.
Traseul e potrivit şi pentru copii, dar aş recomanda să fie puţin mai mari, de la 7 ani în sus. Tu ştii mai bine totuşi cât şi cum poate fiecare, e o zi de mers şi destul de urcat.
Poveşti şi imagini frumoase aici.
Varianta “I want to ride my bicyle” sau o plimbare cu bicicleta este tot ce îţi poţi dori
3. Pădurea Băneasa sau Snagov
Bucureşti-Snagov: 40 km
O plimbare la Băneasa se poate organiza şi la final de zi de vară, nu ai nevoie de o zi întreagă pentru asta. Aş recomanda chiar să nu o faci în weekend, când e foarte posibil să fie prea aglomerat. Dacă găseşti încă semnele care duc către Snagov, puse de organizatorii Marii Evadări, e posibil să-ţi iasă o tură foarte lungă. Prea lungă, din punctul meu de vedere.
Aşa că mai bine rămâi în Băneasa sau mergi mai departe cu maşina, până la Snagov, ca să te învârţi puţin pe acolo. Acesta e singurul loc în care nu am fost şi nu ştiu să-ţi spun exact unde şi ce traseu poţi face. Voi reveni cu detalii atunci când voi testa zona.
4. Centura cicloturistică de la Ciocăneşti
Bucureşti-Ciocăneşti: 35 km
Am fost la lansarea traseului şi ne-a fost uşor cu orientarea pentru că era multă lume. În mod normal, s-ar putea să mai ai ceva dubii, semnele mai apar şi mai dispar. Traseul are 25 de kilometri şi este uşor de parcurs, nu sunt porţiuni dificile. Dacă nu nimereşti în sezonul ţânţarilor nu uita să iei sendvişuri pentru picnic şi să le devorezi într-o pauză umbroasă în Codrii Vlăsiei.
Poveşti şi imagini frumoase de la Lorena aici
5. Traseul cicloturistic Bolintin Vale – Clejani – Bulbucata
București-Bolintin Vale: 40 km
Un traseu surprinzător de frumos și destul de lung (cu totul are 70 de km, dar poți să alegi și bucățele mai mici), cu mici popasuri instorice și culturale, dacă ești interesat de așa ceva.
Mai multe detalii poți citi aici.
6. Urlaţi, plimbare printre vii
Bucureşti-Urlaţi: 99 km
Destul de aproape de Bucureşti se află Urlaţi, undeva printre viile şi cramele din Dealul Mare, un loc liniştit şi ideal pentru plimbări cu bicicleta, pe şosea, prin pădure sau chiar prin vii (ultima variantă cred că e mai uşor de făcut în cadrul unor evenimente organizate, nu de capul tău). De curând traseele au fost marcate, imediat ce vom avea mai multe informaţii ţi le vom oferi. Poţi urmări şi Cycling România pentru noutăţi.
Noi am făcut un traseu în familie, nu a fost chiar floare la ureche, dar nici nu a fost prea greu, sunt părţi în care se urcă şi părţi foarte uşoare, per total e un echilibru care te ţine în formă.
Tot în zonă, Carpat Bike organizează pe timpul verii evenimentele Bike&Wine, plimbări cu bicicleta și degustări de vinuri.
Află mai multe detalii despre Bike&Wine aici.
În plus, merită să vizitezi Conacul Bellu, un loc special!
Cu mâncarea în zonă e puţin mai dificil, nu sunt nici foarte multe pensiuni, nici restaurante remarcabile (cu excepţia Conacului dintre vii, foarte frumos, dar cam scump).
Imagini frumoase de la Conacul Bellu aici.
7. Parcul de la Comana
Bucureşti-Comana: 38 km
Am ezitat puţin dacă să trec parcul de la Comana pe listă sau nu, mai ales pentru că am încercat să mă gândesc în special la zilele de weekend. În weekend e foarte aglomerat, prea multe maşini şi prea multă lume. Am prins un blocaj pe străzile satului de ne-a fost greu să-l depăşim chiar şi pe biciclete. Dar pădurea e superbă, lacul te duce cu gândul la Deltă, iar o plimbare cu bicicletele pe acolo poate fi de vis! Dacă eşti mai bine pregătit fizic, poţi face drumul Bucureşti-Comana-Bucureşti cu bicicleta. Noi am făcut doar traseul Comana-Bucureşti şi a fost foarte frumos, asta până ne-am apropiat de oraş şi a început roiala de maşini pe lângă noi. Moment în care ne-am bucurat că e duminică şi că avem voie cu bicicleta la metrou. Prima staţie de metrou întâlnită a noastră a fost.
La Comana este şi un parc de aventură pentru copii, de asemenea foarte aglomerat în weekend. Se pot închiria şi biciclete, dar numărul acestora este destul de mic. Foarte interesant pentru familii e și Moara de Hârtie sau Satul Meșteșugurilor, clar merită o vizită!
Varianta “Pe cai, călătorii mei!” – îţi place să mergi cu calul în natură
8. Echitaţie în Slănic Prahova sau la Runcu
Bucureşti-Slănic Prahova: 104 km
București – Potcoava Mountain Hdeaway (Runcu): 122 km
Într-o oră jumătate ajungi la Centrul Ecvestru Husar Slanic Prahova, alături de care poţi pleca într-o tură de câteva ore sau de o zi.
Poveşti şi mai multe imagini aici.
La Potcoava Mountain Hideaway (Runcu) merită să rămâi și peste noapte, dar dacă nu poți, ieși măcar la plimbare pe caii frumoși și blânzi, din rasa Haflinger. Cei de la Potcoava pun un mare accent pe siguranță și, atunci când se iese cu începători la plimbare, există un însoțitor pentru fiecare cal. Recomand asta oricui nu are experiență în călărie, e mult mai bine așa.
Mai multe detalii aici.
Varianta “vreau să văd ceva frumos fără să transpir prea mult”
9. Mogoşoaia
Bucureşti-Mogoşoaia: 20 km
Şi dacă ai doar jumătate de zi îţi ajunge. E frumos, e natură, e lângă lac, e istorie, merită o vizită. Sunt şi evenimente multe acolo, aşa că nu e musai să fie şi linişte întotdeauna. În parcul mare de dinaintea palatului e loc de picnic și plimbare pentru toată lumea, iar în weekend vin multe familii, cu cățel, purcel, biciclete, role și așa mai departe. Se pot închiria caiace pentru o plimbare pe lac.
Poveşti şi imagini aici.
10. Buzău, Vulcanii Noroioşi
Bucureşti-Vulcanii Noroioşi: 144 km
Puţin mai departe, dar destul de uşor de făcut într-o zi. Un fenomen chiar interesant, un peisaj lunar deosebit, trebuie să îi vezi.
Fotografii fascinante şi mai multe indicaţii de orientare aici.
11. Câmpina-Valea Doftanei
Bucureşti-Câmpina: 109 km
În Câmpina se găsesc două atracţii interesante: misteriosul castel al Iuliei Haşdeu, numit şi Templul Spiritului, şi muzeul memorial al marelui pictor, Nicolae Grigorescu. După ce ai terminat cu ele poţi să o iei spre Valea Doftanei, unde vei fi încântat şi de peisaj şi de drumul liber, de pădure, de ape, de micile chei ale Doftanei sau de lacul de acumulare Paltinul.
Va trebui să ignori grataragii de la marginea drumului şi maldărul de peturi strânse într-o margine a lacului, din păcate. Poţi parca maşina la un moment dat şi poţi să o iei la pas pe uliţele mai puţin circulate şi neasfaltate ale unui sat, locuri în care vei scăpa puţin de neglijenţele “civilizaţiei”. Am auzit că şi rezervaţia Glodeasa merită cutreierată, respectând faptul că este vorba de o pădure seculară virgină de fag şi brad.
12. Cetatea de la Târgovişte
Bucureşti-Târgovişte: 108 km
Fosta reşedinţă domnească a Ţării Româneşti, un important centru centru economic, politic şi cultural, astăzi un oraş ca multe altele din România, plin de blocuri comuniste. Totuşi, dacă te emoţionează cetăţile şi poveştile istorice, cetatea de acolo arată chiar bine, Turnul Chindiei e în picioare, iar dacă te nimereşti când au loc Zilele cetăţii e cu atât mai bine! Mânăstirea Dealu priveşte şi ea oraşul de la înălţimea unui loc liniştit, perfect pentru puţină odihnă.
Am făcut o listă suficient de lungă, mă voi opri aici. În încheiere vreau doar să îţi urez drum bun şi să te invit să mă completezi cu propriile tale impresii, experienţe şi sugestii.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!