Articol actualizat în 29 noiembrie 2018. Pentru și mai multe idei, prin locuri mai puțin bătute, citește și continuarea – ALTE PESTE 40 DE LUCRURI PE CARE SĂ LE FACI LA VIENA
Să guşti:
1. Să împarţi cu cei dragi surpriza celui mai mare şniţel din lume. Recunosc, pentru mine n-a fost chiar o surpriză, dar mi-a plăcut să văd faţa copilului. Printre multele restaurante în care se poate consuma acest uriaş, două afirmă că au cel mai bun şniţel vienez. Primul e Figlmüller, un restaurant aflat foarte aproape de Stephansdom, pe care l-am văzut plin an de an de fiecare dată când am ajuns în Viena, în sezon sau în extrasezon; al doilea e Plachutta – Gasthaus zur Oper, lângă Operă.
2. Să descoperi semnăturile unor mari personalităţi pe peretele celui mai vechi restaurant din Viena. Într-o zonă mai liniştită şi foarte frumoasă a centrului vechi, într-o clădire din 1447, se află GreichenBeisel Inn. Ia uite câţi au trecut pe acolo: Mozart, Bismarck, Brahms, Strauss, Beethoven, Wagner, Mark Twain, Johnny Cash, Einstein, Egon Schiele…
3. Să mănânci o porţie zdravănă şi savuroasă de cârnaţi la un chioşc de pe stradă, după ce ieşi de la Operă. Chiar dacă nu vii de la Operă, trebuie să ştii că lumea bună, îmbrăcată la costum şi tocuri, iese de la concert şi se îndreaptă fie către Café Sacher, fie către un renumit chioşc cu cârnaţi, Bitzinger sausage stands, fără să-şi facă vreo problemă. Cine eşti tu aşadar să nu te laşi tentat de carnea suculentă sfârâind chiar sub nasul tău, picantă sau nu, cu sau fără brânză? Musai cu pâine neagră şi muştar.
4. Să bei un ceai bun şi să cumperi şi pentru acasă. În apropiere de Stephansplatz se află magazinul Tee Gschwender. În zona pentru „cunoscători” găseşti recipiente mari cu ceai din care îţi ambalează pe loc, în funcţie de nevoi, ceai de calitate având preţuri ce variază între 4 şi 50 de euro/100 gr. Ar fi bine să îţi faci provizii – în Bucureşti e mai scump şi nu e de aceeaşi calitate. Sus la etaj e o ceainărie mică, frumoasă şi deloc aglomerată.
5. Să iei micul dejun în oraş. Fie că alegi un loc precum Kurkonditorei Oberlaa, o cofetărie cu prăjituri excepţionale, dar şi variante cochete şi sofisticate de mic dejun, sau un bistro franţuzesc cum e Le Bol (Neuer Markt 14), vei gusta atmosfera relaxată, de cele mai multe ori alături de cei care trăiesc în Viena. Ca turist ai, în general, un mic dejun generos, inclus în oferta hotelului sau pensiunii, aşa că nu ştii ce pierzi. Ieşi măcar o dată în oraş pentru micul dejun şi vei înţelege.
6. Să te opreşti pentru o gustare sau o cină uşoară şi un pahar cu vin la o cafenea foarte mică. Kleines Café din Franziskaner Platz 3 e un exemplu foarte bun. Chiar dacă e populară printre turişti, îşi păstrează o atmosferă foarte caldă şi un public cu înclinaţii artistice (dacă nu mă înşel este deţinută de un actor). Vara se poate sta şi la terasă, iar piaţeta în care se află este încântătoare.
7. Să bei o cafea la una dintre cafenelele istorice. Cafenelele sunt o adevărată instituție în Viena (fapt dovedit și de includerea lor în în lista Patrimoniului Cultural Intangibil UNESCO). Sunt descrise ca locuri în care consumi timp și spațiu, dar primești notă de plată doar pentru cafea. Într-adevăr, odată ce ți s-a oferit o masă, sunt șanse minime să fii deranjat și poți să tragi de o cafea cât dorești. Am avut ocazia să încerc mai multe cafenele și tipuri de cafea, găsești un ghid aici:
Cafenele istorice din Viena și povestea lor. Incursiune în „fin de siècle”
8. Să mănânci o excelentă îngheţată italienească. Sunt mai multe variante, eu am încercat două. Favorita e Eissalon am Schwedenplatz, a doua e popularul Zanoni&Zanoni. Pe lângă acestea, au apărut și locuri mai mici, cu înghețate artizanale care pun mai mult accent pe ingrediente de calitate, provenite de la ferme sau culturi ecologice.
9. Să vezi Carpaţii de sus dintr-o cafenea rotitoare. Aşa spun ei, că în zilele limpezi se văd Carpaţii. Un lucru e sigur, Viena se vede foarte frumos din Donau Turm.
10. Să mergi la piaţă, alta decât Naschmarkt. E adevărat, Naschmarkt este foarte bine poziţionată, se ajunge uşor din centru şi e lângă clădirea Secesiunii sau frumoasele case create de Otto Wagner. Dar dacă vrei să vezi şi altceva, dincolo de ruta turistică, încearcă de exemplu Brunnenmarkt, în Ottakring. Te vei trezi deodată în altă lume, cu atmosferă arabă chiar. E bine de ştiut că în acest cartier sunt şi foarte multe restaurante bune şi cu preţuri mai mici, cu specific de care doreşti, pe alese.
11. Să mergi măcar o dată iarna la Viena, pentru punch, cârnaţi, turtă dulce, castane coapte şi alte delicii pe care le găseşti la minunatele târguri de Crăciun.
12. Să deguști un vin la Wein & Co (Jasomirgottstr. 3-5), un magazin de vinuri şi totodată bar, la doi paşi din Stephansplatz, dar și în alte locuri prin Viena. Cu bune şi rele, locul îţi oferă şansa să încerci aproape orice la pahar, fără să fii nevoit să iei toată sticla. Şi mai bine ar fi să mergi la tavernele (heurige) aflate departe de centru, acolo unde se poate bea vinul anului, produs în viile Vienei. Ai mai multe detalii aici.
13. Să bei apă de la robinet şi de la „fântânile” moderne de pe stradă. Serios vorbind, după atâta mâncare, vin, cafea sau ceai, avem nevoie şi de apă. Apa de la robinet e mândria vienezilor, apă de izvor adusă cu grijă din munţi. Nu îţi irosi banii pe apă îmbuteliată.
Să încerci în familie (şi nu numai):
14. Să te distrezi la Prater. Să nu încerci să o faci în zile în care toată lumea e liberă, cum ar fi 1 mai. Am comis-o noi şi, chiar dacă preţurile au fost reduse cu această ocazie, fapt care ne-a ajutat, aglomeraţia a fost pe măsură.
15. Să experimentezi sunetele oraşelor şi să conduci Orchestra Filarmonică a Vienei. Muzeul muzicii din Viena este o experienţă interactivă şi educativă deosebită, orice vârstă ai avea. Şi da, la final poţi conduce o orchestră, dar ai grijă cum o faci, muzicienii te vor mustra dacă nu eşti serios!
16. Să vezi cu ochii tăi meteoriţi, dinozauri sau cum ai arăta tu ca om preistoric. Să te emoţionezi când ajungi la secţiunea cu animalele dispărute sau pe cale de dis pariţie, în Muzeul de Istorie Naturală. Acesta este un muzeu în care ori îţi alegi subiectele care te interesează, ori stai o zi întreagă, ori vii de mai multe ori. Merită!
17. Să înțelegi istoria Vienei într-un mod amuzant și interactiv, la Time Travel.
18. Să mergi la un spectacol de dresaj la Şcoala Spaniolă de Călărie. Locul şi atmosfera sunt deosebite, de la spectacol în sine aş fi avut aşteptări mai mari, comparativ cu ceea ce am avut ocazia să văd la o şcoală de acelaşi calibru în Franţa, dar nu am regretat, experienţa a fost deosebită. Dacă e să mergi, alege oricum varianta unui spectacol, vizionarea antrenamentelor nu îţi oferă mare lucru.
19. Să faci o baie în Dunăre sau să te plimbi cu bicicleta pe Donau Insel, un loc verde în care găseşti foarte multe locuri de distracţie pentru copii, spaţii amenajate pentru picnic, plaje cu nisip, tobogane, piscine, şcoli de surf sau plimbări cu barca, sau pur şi simplu alei pe care te poţi plimba şi relaxa. Mai multe detalii despre Donau Insel aici.
20. Să vizitezi o pădure tropicală la Haus des Meeres. Pădurea tropicală e doar o parte dintr-o interesantă lume acvatică.
21. Să mergi cu copilul la Zoom Kindermuseum. Ai multe programe pentru cei mici, vezi doar să nu fie exclusiv în germană, dacă nu cunoşti limba.
22. Să mergi la un spectacol cu marionete la teatrul pentru copii de lângă Schoenbrunn.
23. Să îi laşi pe cei mici să intre în pielea copiilor de regi şi regine la Muzeul Copiilor de la Schoenbrunn. Se pot costuma şi pot studia cum trăiau şi cu ce se jucau copiii din familiile regale.
24. Să te joci într-un labirint. Există unul potrivit pentru copiii mai mici în grădinile de la Schoenbrunn.
25. Să vezi cum natura se îmbină cu arhitectura şi devine poveste la Hundertwasser House. Fotografii şi detalii aici.
26. Să recuperezi anii uitaţi sau ignoraţi din şcoală şi să înţelegi mai bine legile fizicii şi minunile tehnicii, într-o manieră interactivă, la Muzeul tehnicii.
27. Să te bucuri de interioarele şi colecţiile de la Kunsthistorisches Museum. Nu am observat să aibă programe în alte limbi pentru copii, dar au sigur un ghid audio special pentru aceştia.
28. Să participi la un curs sau un atelier de artă pentru copii şi familii la Albertina. Albertina are o poveste interesantă despre artă, pasiune şi generozitate, şi îmbină într-un mod special arta cu reşedinţa unor prinţi din familia Habsburgilor. Mai multe detalii despre muzeu aici.
29. Să vezi dacă poţi participa la un atelier de artă pentru familii şi la Leopold Museum. Am vizitat muzeul în repetate rânduri şi e senzaţional, dar n-am fost cu LumeaMică la ateliere, aştept să îmi spui tu cum e, dacă ai încercat aşa ceva.
30. Să vezi cel mai popular sărut, în original. Ştiu că ai ocazia să îl vezi peste tot şi că te-ai plictisit deja de promovarea agresivă a lui Klimt, dar nu judeca până nu vezi originalul la Palatul Belvedere. Este o experienţă utilă atât pentru tine, cât şi pentru copil, care va învăţa poate să facă deosebirea între artă şi kitsch. Despre Klimt şi unde te mai poţi întâlni cu el am scris şi aici.
Să încerci ceva nou:
31. Să alergi dimineaţa prin parcurile centrale înainte de micul dejun. Să vezi cât de liniştit e oraşul la acea oră, să te bucuri de parcurile goale şi de aerul neaşteptat de curat într-un oraş aşa de mare. Şi să descoperi, poate, mici surprize somnoroase.
32. Să patinezi în faţa primăriei pe patinoarul uriaş care este amenajat acolo în fiecare iarnă.
33. Să vezi cea mai neobişnuită fabrică de energie – Hundertwasser District Heating Plant, locul în care gunoiul se transformă în energie. Nu e deschisă pentru public, dar o poţi mirosi de afară, la staţia Spittelau. O mai poți admira și dacă faci o mini croazieră pe apă în Viena, există mai multe variante disponibile aici.
34. Să descoperi farmacii vechi, transformate uneori în magazine, cafenele sau farmacii mai noi, păstrând totuşi mobilierul original. Mi-am notat câteva pe hartă, în centru.
35. Să găseşti semnul de circulaţie din 1912 care impunea ca trăsurile să fie precedate de o persoană ce trebuia să meargă pe jos şi să atenţioneze pietonii asupra venirii vehiculului. Zona: Fleischmarkt numărul 9. Fleischmarkt, Griechengasse şi stăzile alăturate alcătuiesc o parte mai puţin bătută a oraşului vechi ce merită văzută la pas. În general e amuzat să observi diferențele dintre plăcuțele vechi cu nume de străzi, ale căror identitate s-a schimbat în timp.
36. Să te prindă o ploaie serioasă de vară în oraş. Şi să nu-ţi pese de asta. Da, la Viena am văzut cele mai frumoase ploi, frumoase mai ales prin atitudinea relaxata a oamenilor, chiar şi atunci când natura se dezlănţuie.
37. Să iei un tur cu trenul şi bicicletele până în cel mai frumos loc de plimbare şi degustare: Wachau. Poți să ajungi și fără bicicletă sau tren, dacă alegi o croazieră pe apă. Eu îți recomand totuși varianta pe două roți, vezi de ce şi cât de mult ne-a plăcut în Wachau:
Passau – Viena pe biciclete. Wachau, soare, baie și-un pahar cu vin (2017)
Cu bicicletele prin Wachau (2013)
38. Să petreci revelionul pe stradă. S-a întâmplat acum mult timp, dar sunt sigură că e la fel de frumos şi civilizat şi acum, ca şi atunci.
39. Să vezi cel mai mic ceas care încape într-un degetar. Muzeul ceasului este cel mai vechi muzeu din lume de acest gen (fondat în 1917) şi are o colecţie impresionantă.
40. Să numeri 400 de fluturi tropicali într-o clădire Art Nouveau – Casa Fluturilor din Burggarten. Nici restaurantul de alături nu e de ocolit. Detalii aici.
41. Să mergi la un concert sau un musical. La Viena am văzut un spectacol de tango argentinian care m-a convins că trebuie să învăţ acest dans sau un concert pe stadion pe care nu-l voi uita niciodată. În curtea MQ (MuseumsQuartier) vara debutează cu un concert în aer liber al filarmonicii din Viena, dar sunt și multe alte evenimente mai ales pe timpul verii. Când e frig, încearcă să asculți Wiener Sängerknaben, Corul de băieţi. Țin concerte cu regularitate, în propria sală (“MuTh”) sau în capela Palatului Imperial Hofburg. Ai de unde alege, urmăreşte noutăţile aici sau aici.
42. Să vezi un spectacol de la Operă gratuit, în aer liber, în direct, pe ecranul uriaş montat în Piaţa Karajan. Din martie până în iunie şi în septembrie, te poţi bucura gratuit de spectacole de top în aer liber.
43. Să mergi acolo unde regele merge singur pe muzică de operă. Toaletele de la staţia de metrou Karlsplatz, numite Opera Toilet, trebuie folosite fără ezitare, îţi promit că nu vei regreta. Nici toaletele lui Adolf Loos de sub strada pietonală Graben nu sunt de ratat.
Să te odihneşti:
44. Să te relaxezi în uriaşa şi animata curte interioară de la MuzeumsQuartier, ascultând muzică, rumoarea oamenilor din jur, râsul tinerilor sau chicotitul copiilor. O atmosferă deosebită creată atât de cei care intră şi ies de la muzeele din jur, cât şi de cei care vin pur şi simplu aici pentru a se întâlni cu prietenii sau pentru a se relaxa. De aici ai acces la Muzeul Leopold, la mumok – Muzeul de Artă Modernă sau la ZOOM, muzeul pentru copii despre care am vorbit deja. Un program al evenimentelor, expozițiilor sau concertelor găseşti aici.
45. Să citeşti şi să te odihneşti într-o fereastră cu vedere la Albertina. Chiar dacă nu e vorba decât despre un hotel (The Guest House Vienna), nu pot să nu-l menţionez, a fost cel mai încântător loc în care am ţinut cartea în mână. Mi-a plăcut atât de mult ideea spaţiului de lectură în geam, privind către muzeul meu preferat din Viena! Pentru alte variante de cazare, dă click aici:
Cazare în Viena – idei pentru toate buzunarele și nevoile
46. Să te bălăceşti în ape termale sau să îţi oferi o porţie de relaxare şi terapie la Therme Wien, un spa cu tot ce vrei, inclusiv zone dedicate copiilor, la Oberlaa. Detalii aici.
47. Să nu faci nimic, să stai pe iarbă sau pe şezlong în parcul Freud din faţa Votivkirche. Şezlongurile sunt puse la dispoziţia tuturor, vara.
48. Să nu faci nimic în varianta cu hamac în parcul Bruno Kreisky. O instalație de artă s-a transformat aici în spațiu permanent de relaxare, pe timpul verii. Hamacele sunt puse la dispoziția vizitatorilor, din mai până în octombrie. Cu hamacul personal se iese și în parcul Augarten, cea mai veche grădină barocă din Viena, mai ales în weekend (așa mi-a spus cineva care locuiește în Viena).
Să nu uiţi:
49. Să revii la Viena ori de câte ori te îndeamnă inima.
50. Să nu te grăbeşti şi să vezi lucrurile pe îndelete.
51. Să îmi povesteşti şi mie ce îţi place cel mai mult să faci în Viena, un oraş pe care nu ai putea să-l epuizezi nici în 50 de călătorii.
Citește și continuarea, ALTE PESTE 40 DE LUCRURI PE CARE SĂ LE FACI LA VIENA
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!