EYC2015@Cluj

EYC2015@Cluj

Nu-i aşa că sună ciudat, aproape enigmatic? Cu siguranţă foarte modern şi tineresc pentru că e o prescurtare din engleză şi, nu-i aşa, trăim în era prescurtărilor. Într-adevăr despre tineri este vorba. Şi despre capitala lor culturală. Carevasăzică European Youth Capital. După cum probabil aţi aflat deja, Clujul deţine titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015, fiind primul oraş românesc care a obţinut acest statut. Pe site-ul dedicat şi mai ales pe pagina de facebook (mult mai activă şi mai vie) se pot găsi proiectele, evenimentele şi acţiunile ce se întâmplă în programul capitalei tineretului de anul acesta.

Fiind Clujul un oraş multietnic şi implicit multicultural, s-a decis ca limbile de comunicare să fie cinci: engleză, română, maghiară, franceză şi germană. Pe site eu n-am găsit însă varianta în germană.

Pe tot parcursul anului se vor desfăşura evenimente culturale, festivaluri (aviz amatorilor) care se vor alătura celor cu tradiţie de ani buni ce şi-au consolidat prezenţa în peisajul cultural clujean. De exemplu, dacă îţi plac filmele altfel, cele cu substanţă care îţi lasă o idee sau nişte întrebări asupra cărora să meditezi, cel mai bine ar fi să vii la sfârşit de mai când are loc ediţia 14 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania – TIFF-ul pe numele lui scurt. Sau poţi veni în perioada când are loc mai tânărul TIMAF care acoperă mai multe domenii artistice şi despre care ţi-am zis câte ceva în treacăt.

Nu te întreba ce să fac eu acolo, nu mă mai integrez la capitolul tineret, am depăşit cu mult categoria de vârstă sau alte chestii de genul ăsta. Vino! Nu înseamnă că eşti exclus şi că nu poţi beneficia ca spectator de evenimentele care au loc anul acesta în Cluj. Asta cu capitala tineretului e doar un pretext să ne facem mai vizibili în lume şi un motiv să ademenim cât mai mulţi musafiri să ne viziteze oraşul. Ai aproape un an întreg la dispoziţie să te hotărăşti, trebuie doar să-ţi alegi perioada cea mai potrivită pentru tine sau momentul în care se desfăşoară evenimentul pe care nu vrei în ruptul capului să îl ratezi. E un bun prilej să vii anul acesta la Cluj. Iar dacă ai fost deja, te provoc să te întorci. Nu se poate să nu îţi fi rămas ceva neexplorat ori poate ceva ce ţi-ai dori să revezi.

Ca să te îmboldesc puţin îţi relatez foarte pe scurt despre unul dintre proiectele desfăşurate în cadrul programului Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015 care mie mi-a devenit simpatic. Day15 îşi propune ca prin 12 evenimente – câte unul în fiecare lună – să transforme spaţiul public în ceva inedit prin implicarea membrilor comunităţii. În ianuarie tema propusă a purtat numele Literatura trăieşte, şi 50 de citate în cinci limbi din scriitori români şi străini au fost lipite pe interiorul geamurilor din autobuzele de pe anumite linii. Pentru februarie tema este Walls of Cluj – pereţi din oraş, încă nu se ştie care, vor fi decoraţi cu mii de origami coloraţi în formă de floare de lotus, făcuţi de voluntari şi de oricine doreşte să se implice şi să ajute.

Cluj Capitala Europeana a Tineretului origami 1

Inevitabil au apărut deja pe ici pe colo şi articole care contestă ce se întâmplă, cum s-au cheltuit banii, prin care autorii încearcă, poate în virtutea a ceea ce sunt obişnuiţi să facă zilnic, să ducă acest proiect în derizoriul scandalului politic care ne umple oricum vieţile mai mult decât am dori. Desigur transparenţa despre ce şi cum din culisele organizatorice ar fi binevenită, dar concluziile despre calitatea evenimentelor, atmosfera din oraş şi dacă ne vom fi ridicat la înălţimea acestui titlu şi cu îmbunătăţiri pe termen lung în oraş, le vom trage la sfârşitul anului. Până atunci dacă nu ne dorim să ne implicăm în nici un fel, putem rămâne simpli spectatori. Cred totuşi că am fi mult mai câştigaţi dacă măcar am încerca să ne lăsăm mai degrabă contaminaţi de energia tinerilor decât să ne apucăm de cârcotit prea devreme.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Absolventă de Litere şi pasionată de lectură şi limbi străine, Ana Maria Vaida a călătorit pornind concentric printr-o parte a Europei de Est, din Romania, Ungaria, Bulgaria ca să ajungă în Orientul Mijlociu, în Iran, Vietnam şi chiar in Caraibe. Ana Maria mai spune despre sine următoarele: „Călătorind am învăţat că nu-i bine să pleci la drum cu multe aşteptări şi idei preconcepute. Etichetele şi prejudecăţile se lasă acasă dacă vrei sincer să te alegi cu ceva din călătorit. Am învăţat în timp să iau cu mine doar capacitatea de a mă mira şi multă curiozitate.”