Această recomandare face parte din colecția 7 de-acasă, un material LumeaMare care adună idei de călătorii responsabile prin România. Mai multe informații și un cuprins găsești pe:
7 de-acasă – ediția 1
1. O destinație: Țara Hațegului
În Țara Hațegului și pe urmele dacilor am ajuns mânată de curiozitate, dar și de un sentiment dublu de vinovăție. În primul rând mă simțeam prost când mă gândeam că n-am văzut niciodată Sarmizegetusa, că am vizitat și m-am emoționat în fața ruinelor Romei, dar la cele de sub picioarele mele, la fel de romanice cât și dacice, nu mi-am fabricat timp sau entuziasm suficient ca să ajung. Apoi mă simțeam prost și pentru că iată, de data aceasta chiar inclusesem cetățile dacice în traseul unei vacanțe în familie, dar mă prezentam ca vaca la poarta nouă, fără să apuc să am mintea echipată cu mai mult decât niște amintiri vagi de prin manualele deformate ale copilăriei. Cred că asta m-a împiedicat cu adevărat să planific o vizită acolo mai devreme: dorința de a mă documenta mai întâi, de a pleca la drum cu un bagaj de cunoștințe ceva mai consistent.
N-a fost să fie și încă îmi e rușine de ignoranța mea. Dar nu regret decizia pentru că, deși am plecat cu dacii în minte, din mers am descoperit o destinație care are mai multe de oferit, o zonă cu o identitate aparte și destul de multe elemente inedite și, mai mult de atât, o bucățică de țară în care potecile nebătute își merită încă numele acesta, iar ecoturismul are toate șansele să prospere.
Țara Hațegului – o fostă insulă tropicală populată de dinozauri?
Zona Țara Hațegului – Retezat și-a câștigat oficial statutul de destinație ecoturistică și se poate lăuda cu două situri de importanţă internaţională, recunoscute şi promovate de UNESCO: Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Rezervația Biosferei Retezat.
Te invit așadar să faci o mai întâi oprire la Muzeul Geparcul Dinozaurilor, din Hațeg (Str. Libertății nr. 9A). Aci vei afla că acum 70 de milioane de ani Ţara Haţegului făcea parte dintr-o insulă tropicală din Oceanul Thetys, un loc în care trăiau dinozauri. Poate că te surprinde mai mult partea cu insula, decât cea cu dinozaurii, interesant și neobișnuit este însă că dinozaurii din Insula Haţegului erau pitici.
Iată ce scrie pe site-ul Geoparcului:
”În acele vremuri Pământul era într-o continuă transformare tectonică. Uscatul începuse să se fragmenteze. Iar din continente se desprindeau insule, care, activate de mişcările tectonice, erau ca nişte plute călătoare pe oceanul planetar. O astfel de insulă era şi Haţegul care, pe atunci, se afla pe unde este Marea Mediterană de astăzi. Rupţi de continent, dinozaurii erau ca nişte naufragiaţi care au învăţat să supravieţuiască cu puţinul pe care îl aveau. Acum 150 de milioane continentul unic numit Pangea s-a fragmentat în două continente mai mici separate de Oceanul Thetys. După ce Insula Haţegului s-a desprins din continent, animalele de aici au fost nevoite să se adapteze condiţiilor de viaţă dintr-un spaţiu mai restrâns, cu resurse de hrană mai puţine. Şi aceasta a fost şi una dintre cauzele care au făcut ca dinozaurii să ajungă în timp să fie mult mai mici decât rudele lor care au rămas pe continent. Acest fenomen este numit de specialişti: nanism insular. Şi se pare că nu este întâlnit în natură atât de rar pe cât am putea crede. Într-o situaţie asemănătoare s-au aflat şi mamuţii.”
Mai trebuie să îți spun și ce înseamnă geoparc.
Geoparcul este un teritoriu ce cuprinde elemente de geodiversitate, biodiversitate și de identitate culturală deosebite și care merită să fie conservate și valorificate într-un mod durabil. Acesta este un concept recunoscut internațional și susținut de UNESCO, pentru conservarea patrimoniului natural și cultural, material și imaterial, local.
Nu te vei opri însă aici și, dacă vrei să afli ce mai poate fi făcut interesant în zonă, te trimit acum la paginile noastre de jurnal, din vacanța petrecută acolo.
Țara Hațegului și Hunger Games
Casa Vulcanilor și Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Spre Peștera Cioclovina, pe poteci mai puțin bătute
O drumeție pe firul apei, o zonă cu adevărat nebătută
Cetăți dacice, doi căței și o pisică
Cetatățile Sazmizegetusa Regia și Piatra Roșie, plus cei mai simpatici ghizi
Ne-a părut rău când am plecat din Țara Hațegului. Retezatul a rămas de descoperit pentru altădată, ca și alte cetăți dacice uitate de lume și autorități, din motive greu de înțeles.
Mai multe idei și trasee există și se vor adăuga, în timp, pe website-ul Asociației de Ecoturism din România.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!