Această recomandare face parte din colecția 7 de-acasă, un material LumeaMare care adună idei de călătorii responsabile prin România. Mai multe informații și un cuprins găsești pe:
7 de-acasă – ediția 1
5. O plimbare pe apă: Delta Dunării
1999 a fost anul în care am ajuns pentru prima dată în Delta Dunării. De atunci lucrurile s-au schimbat și s-au stricat mult. Ambarcațiuni tot mai multe și mai rapide au străbătut canalele și au distrus un mediu natural care nu a putut să strige după ajutor, turiști tot mai puțin informați au venit ca să se bucure de orice altceva, numai de ceea ce e autentic și valoros nu, localnicii nu și-au mai prețuit tradițiile, păsările s-au speriat și împuținat, iar cei care au sperat și s-au luptat să creeze un turism responsabil au devenit tot mai demoralizați. Ca în multe alte locuri din țară și din lume, ecoturismul poate fi singura soluție pentru a mai salva ceea ce este de salvat, dar nu este suficient fără un cadru legislativ care să susţină principiile de conservare sau fără un călător documentat și instruit.
Am scris trei povești despre Deltă aici pe blog: una din tinerețea noastră fragedă, din perioada în care la Uzlina nu era încă niciun hotel, a doua după o invitație la Periprava, a treia dintr-o plimbare de primăvară începând de la Mila 23 și ultima după o tură cu canotca, cu plecare din Crișan. De fiecare dată, atât cât a depins de noi, am încercat să descoperim Delta într-un ritm cât mai natural, cât mai firesc. Iar dacă mai ajung curând în Deltă, cu siguranță optez pentru extrasezon și pentru o tură de mai multe zile în caiac sau canoe. Nu aș alege să merg în canotcă mai multe zile la rând. Vâsla este foarte grea și după câteva ore devine și mai grea. Așa cum ți-am mai povestit cu altă ocazie, canotca este o combinaţie între lotcă şi canoe, o barcă modernă şi totodată tradiţională creată de Ivan Patzaichin, în colaborare cu un meşteşugar local. E foarte frumoasă și merită încercată, pentru o tură scurtă. Pentru mai multe zile s-ar putea ca viața să fie mai ușoară într-un caiac sau o canoe, atât timp cât alegi să vâslești în mai-iunie sau septembrie-octombrie. Pe timpul verii există un risc mult mai mare să fii răsturnat de valurile create de zmeii canalelor. Dacă nu te simți în stare să dai la vâslă sau la vâsle mai multe zile, poți opta pentru o incursiune cu șalupa, cu condiția să îți alegi o agenție și un ghid responsabil, cineva care știe că viteza nu face decât rău, cineva care cunoaște cu adevărat păsările și natura. Doar așa vei putea să înțelegi miracolul din jur și să te bucuri de experiență.
Dacă nu ai deja o agenție în care să ai încredere, îți recomand să te uiți pe lista membrilor Asociației de Ecoturism din România sau să vorbești cu Iuliuță Goean, de la Descoperă Delta Dunării, cel care ne oferă și un sejur drept premiu, în acest prim număr „7 de-acasă”. Dacă îți place să scrii și visezi la o plimbare pe apă, acum e momentul. Vezi toate detaliile concursului mai jos.
În Delta Dunării aș fi vrut să fiu mințită
O vizită în Delta Dunării, între agonie și extraz.
Vâslind printre nori. Cu canotca prin Delta Dunării.
„Să ne lăsăm purtaţi de curent, indiferent unde merge/ Suntem mai mult decât vii.” – Pink Floyd
Concurs de scris #ecoRomânia
„Premiu: un sejur de 4 zile și 3 nopți în Delta Dunării
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!