În 2018 Viena sărbătorește modernismul

Până acum două zile nu mi-am dat seama că Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner și Koloman Moser au murit toți în același an, 1918. Sunt admiratoare a secesiunii vieneze, îl iubesc încă pe Klimt, în ciuda transformării lui într-un obositor instrument de marketing, iar descoperirea lui Egon Schiele, odată cu deschiderea muzeului Leopold, a rămas drept una dintre cele mai importante experiențe artistice trăite de mine vreodată. A fost cu adevărat dureros când, în excursia noastră pe biciclete din mai, n-am putut să vizitez casa memorială a lui Oskar Kokoschka din Pöchlarn și nici o expoziție dedicată lui Shiele în Viena, promovată peste tot în oraș. Motivul a fost simplu și se găsește în articolul Sfaturile unui copil către părinții călători. Dar am noroc, se pare că în 2018 pot să îmi iau revanșa și să fac o cură de artă la Viena, odată cu decizia orașului de a celebra 100 de ani de la moartea acestor pionieri ai modernismului vienez.

Un sărut pentru care să mergi până la Viena

2012 a fost anul Klimt, motiv pentru care am scris atunci mai multe despre acest artist.

Citește aici

Profit de aceasta ocazie pentru a-mi exprima admirația pentru modul în care Viena știe să identifice și să promoveze concepte și teme care se transformă în noi motive pentru a vizita acest oraș. Acum două zile, când am făcut descoperirea de care am povestit mai sus, am participat la evenimentul „Cercul Modernismului: Frumusețe și abis. Klimt. Schiele. Wagner. Moser”, o expoziție interactivă organizată de Oficiul Național de Turism al Austriei. Am aflat câteva lucruri noi despre artiști, am degustat un vin bun vienez și am căpătat un apetit proaspăt pentru Viena pe care nu mă pot abține să nu-l dau mai departe.

Dacă aș putea călători în timp, mi-ar plăcea să fac măcar o oprire scurtă în Viena anilor 1900, în perioada în care puteai trimite o carte poștală prin care să anunți că întârzii puțin la o cină, iar artele și științele se întâlneau pentru dezbateri în cafenele și saloane. Așa cum ne-a povestit Stefan Kutzenberger, curator la Leopold Museum, aceștia au fost anii în care modernismul a apărut în Austria „peste noapte”, spre deosebire de procesul ceva mai lent din alte țări, anii în care Otto Wagner a impus o altă direcție în arhitectură, refuzând să privească înapoi și punând accentul pe funcționalitate, dar și timpul în care toți au crezut că accesul la frumos nu trebuie să aparțină doar păturilor bogate, motiv pentru care s-au înființat și primele ateliere de artă. Se credea atunci că dacă te înconjori cu lucruri frumoase, viața ta devine mai bună. Nivelul ridicat de trai din Viena poate dovedi acum, acest lucru. Din păcate, în Viena anilor 1900 erau foarte mulți locuitori care trăiau în sărăcie, în abis. Există diferențe, dar și asemănări între epoci iar noi „trebuie să ne uităm îndeaproape la Viena anilor 1900 ca să învățăm mai multe despre propria noastră epocă și viață” a spus Stefan Kutzenberger, chiar la începutul prezentării. „Partea frumoasă în Viena este ușurința cu care poți studia acest timp, doar mergând pe stradă” a mai adăugat, iar noi știm că Viena este deosebit de generoasă chiar și cu cei care ocolesc muzeele (sau au copii la o vârstă complicată).

Artist în LumeaMare: Hundertwasser

Alt artist care și-a pus amprenta asupra orașului, chiar dacă nu a făcut parte din aceeași perioadă

Citește aici

În dimineața aceasta mi-am propus să răsfoiesc publicația primită la finalul acestui eveniment, „Beauty and the Abys”, o colecție de interviuri cu nume sonore și articole care reușesc să te transporte în starea de spirit a anilor 1900, fără să se oprească acolo, arătând legătura dintre prezent și inspirația oferită de o perioadă marcantă pentru viața culturală a orașului. N-am putut să o răsfoiesc doar, am citit-o din scoarță în scoarță și am pus semn de carte la capitolul cu rețete vechi reinterpretate, pentru Alex. Forma grafică este impecabilă, iar conținutul de calitate, dacă te interesează cred că poți să comanzi și tu un exemplar aici. Sau dacă ți se pare mai ușor, avem noi un exemplar în plus pe care ți-l putem oferi, pe principiul primul sosit, primul servit.

În 2018 eu am singur un motiv (sau mai multe) pentru a reveni la Viena. Dacă ești și tu interesat sau interesată, poți studia toate detaliile, expozițiile și evenimentele dedicate aici: www.viennesemodernism2018.com. Ne vedem la Viena, da?

50 de lucruri pe care le poți face la Viena

Dacă mai ai nevoie și de alte motive

citește aici

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.