Plăcintă irlandeză cu vită şi bere – Guinness pie

Această reţetă de plăcintă irlandeză combină două ingrediente faimoase: berea şi carnea de vită. Cum Guinness este simbolul pub-urilor irlandeze, nu este greu de imaginat că a pătruns şi în bucătărie, combinându-se remarcabil cu carnea de vită sau de miel.

În esenţă, putem să-i spunem plăcintă irlandeză cu vită și bere sau pur și simplu tocană de carne acoperită cu o crustă de aluat pufos. Diversitatea reţetei îţi lasă libertatea de a-ţi alege ingredientele în funcţie de inspiraţia de moment. Poţi să foloseşti carne de vită sau miel (eu am ales gâtul de vită pentru că se pretează foarte bine la gătitul lent), poţi folosi sos Worcheister, poţi adăuga morcovi, ardei gras, ciuperci şi lista poate continua, dar e clar că ceea ce nu trebuie să lipsească este berea Guinness.

Acestea fiind spuse, să mergem la bucătărie. După tine.

Taie carnea în cuburi mici, adaugă făina asezonată cu sare şi piper şi amestecă uşor astfel încât toate bucăţile să fie acoperite. Pune pe foc mediu o cratiţă şi  două treimi din cantitatea de unt. Aşteaptă să se topească untul, adaugă carnea şi baconul afumat tăiat şi el bucăţele. Amestecă uşor şi ţine pe foc până când carnea se rumeneşte frumos,  dar nu o bronza foarte tare. Între timp, într-o tigaie, adaugă restul de unt şi ceapa tocată şi las-o să transpire vreo 5 minute amestecând uşor. Pune ceapa în cratiţă, peste carnea rumenită. Pentru un plus de savoare adaugă în cratiţă şi osul care ţi-a rămas după ce ai tăiat carnea şi pe care, evident, îl arunci la sfârşit.

Ingrediente pentru plăcintă irlandeză cu vită şi bere Guinness

Plăcinta irlandeză cu vită şi bere Guinness

This slideshow requires JavaScript.

Plăcinta irlandeza cu vita si bere Guinness
Print Recipe
5 from 1 vote

Guinness pie - plăcintă irlandeză cu vită şi bere

Prep Time20 minutes
Cook Time3 hours 30 minutes
Total Time3 hours 50 minutes
Course: Fel principal
Cuisine: Irlandeză
Servings: 6
Author: Alexandru Farca

Ingredients

  • 1 lingură făină asezonată cu sare şi piper
  • 900 g gât de vită
  • 85 g unt
  • 8 felii bacon afumat
  • 4 cepe
  • 1 lingură stafide
  • 1 linguriţă zahăr brun
  • 1/2 linguriţă cimbru
  • 330 ml bere Guinness
  • 450 g aluat foietaj
  • 1 gălbenuş ou

Este timpul să adaugi celelalte ingrediente: stafidele, cimbrul, zahărul şi berea Guinness.

Plăcinta irlandeză cu vită şi bere Guinness

Plăcinta irlandeză cu vită şi bere GuinnessAcoperă cratiţa cu un capac, adu la fierbere şi las-o să fiarbă uşor vreo trei ore, la foc mic și având grijă să nu rămână fără lichid. O să rezulte o tocană cremoasă. Berea şi-a făcut datoria, a frăgezit carnea şi a dat tocanei greutate şi suculenţă. Verifică dacă mai este nevoie de sare şi acţionează în consecinţă.

Plăcinta irlandeză cu vită şi bere Guinness

Plăcinta irlandeză cu vită şi bere Guinness

Toarnă tocana în 6 forme de ceramică rotunde de  6 cm în diametru  (mi-au fost de ajutor şi 2 forme mici) şi acoperă-le cu bucăţi rotunde de aluat fraged pe care îl ungi apoi cu gălbenuşul de ou. Gata, 30-35 de minute în cuptorul încins la 200°C şi poţi să îţi desfaci o bere rece.

Plăcinta irlandeză cu vită şi bere Guinness Plăcinta irlandeză cu vită şi bere Guinness Plăcinta irlandeză cu vită şi bere Guinness Plăcintă irlandeză cu vită şi bere Guinness Plăcinta irlandeză cu vită şi bere Guinness

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.