România neîmblânzită și Loving Vincent, de văzut acum în cinematografe

Șansa a făcut ca joi, 12 aprilie, ambele filme să fie disponibile în programul Cinematografului Elvire Popesco din București. Și pentru că îmi doream mult să le văd pe amândouă, am programat o seară intensivă de film și nu am regretat deloc decizia.

România neîmblânzită

S-a vorbit mult despre România neîmblânzită și nu vreau să o iau de la capăt și să îți mai spun cât de importante sunt astfel de proiecte, menite să crească mândria de român și să ne reamintească ce țară sălbatică și frumoasă avem. Nu e primul film de genul acesta și sunt sigură că nu va fi nici ultimul, simt că avem și noi în sfârșit o direcție și începem să beneficiem de pe urma unor oameni care au înțeles ce contează mai mult pentru imaginea de țară și turism. Filmul în sine e închinat anotimpurilor naturii și miracolului vieții, cu imagini superbe și secvențe din viața ființelor care ne populează pădurile sau apele, toate minunat surprinse. Finalul accentuează asupra rolului pe îl avem noi, ca oameni, în conservarea și păstrarea acestor valori. Aș avea doar două reproșuri de făcut: repetiția anumitor cadre și textul care ar fi putut fi mai bun, mult mai bun. N-aș fi vrut să aud atâtea clișee și nici vocea lui Victor Rebenciuc care, deși îmi place, nu a salvat situația, dimpotrivă, a dat o notă școlăreasco-didactico-patriotică ușor supărătoare. Chiar și așa, România neîmblânzită merită văzut, iar de azi e lansat oficial în toată țara. Poți urmări programul și anunțurile pe site sau pe pagina dedicată de facebook .

Loving Vincent sau Cu drag, Vincent

Un film inovator și original măcar prin faptul că este primul pictat în întregime. O animație creată din picturi, în stilul inconfundabil al lui Van Gogh.  Ideea e genială, realizarea superbă și povestea bine conturată și modernă în abordare, pornind de la sinuciderea pictorului și căutând, în maniera romanelor polițiste, motivele acesteia. Întâlnirile cu personajele importante din viața și arta lui sunt fascinante și te ajută să înțelegi mai bine artistul și problemele cu care s-a confruntat. Imaginile obosesc uneori ochiul, dar mișcarea lor încremenește la timp, exact când ai simți nevoia să plimbi privirea în altă parte. Dacă ai ajuns vreodată la Amsterdam, sigur ai trăit emoția de a te întâlni cu arta lui Vincent Van Gogh, dar și dacă nu ai ajuns, acest film te va transporta în viața și arta sa mai bine decât te-ai putea aștepta. Mergi să îl vezi, dacă ai ocazia. Săptămâna aceasta am observat că s-au vândut deja toate biletele la Cinema Elvire Popesco, dar mai există o șansă săptămâna viitoare. S-ar putea să ruleze și în alte cinematografe, nu știu încă prea bine unde și când. Mai multe detalii și imagini din film aici. De fapt, Loving Vincent e mai mult decât un film, e un proiect interesant în care componenta de marketing nu e deloc de neglijat. Să fie acesta viitorul cinematografiei?

După ce le vezi, aștept și părerile sau completările tale. Sper să îți placă.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.