Pădurea Craiului este o destinație ecoturistică aflată într-un colț de Apuseni, aproape de Oradea, un tărâm care reușește să scape de aglomerația unui turism de masă devastator și care te invită să-ți petreci cât mai mult timp în natură, să simți gustul aventurii și să intri în armonie cu ritmul vieții rurale. De când am pășit prima dată în acest loc, acum aproape patru ani, am știut că voi reveni și că voi tot scrie despre asta. A fost odată ca niciodată…. ba nu, ce zic eu aici, povestea din Pădurea Craiului este aici, acum, te așteaptă să o scrii tu. În cele ce urmează eu îți ofer doar câteva noutăți din zonă, dar impresiile și amintirile de vacanță vor fi ale tale.

Prima rețea de peșteri speoturistice din România
Pădurea Craiului se mândrește cu singura rețea de peșteri amenajate din România: Meziad, Peștera cu cristale din mina Farcu, Vadu Crișului și Unguru Mare. Nici Peștera Urșilor nu e foarte departe. Dincolo de acestea, despre care ai auzit și pe care poate că le-ai și vizitat, mai poți organiza o aventură într-una sau mai multe dintre cele zece peșteri speoturistice, fiecare unică în felul ei. Acestea pot fi parcurse acum în condiții de siguranță, cu ajutorul echipamentelor specifice și în compania unui ghid specializat: Peștera Vântului (cea mai lungă din România), Peștera Bătrânului (are o stalagmită cu un diametru de patru metri, iar în Sala Statuilor se văd figurine din lutul aflat pe jos, modelate de-a lungul timpului de vizitatori), Peștera Ciur Ponor (cel mai lung râu subteran din România parcurs de om: 5,2 kilometri), Peștera Craiului (probabil cea mai mare stalagmită descoperită până acum în România, cu o înălţime de 15 metri şi un diametru de 5 metri), Peștera lui Doboș (mică și cochetă), Peștera Gălășeni (sălaş pentru nu mai puţin de 16 specii de lilieci), Peștera Gruiețului (frumoasă și ușor de parcurs), Peștera din Hârtopul Bonchii (pasaje strâmte și săli foarte largi), Peștera Moanei (două cascade, de 3 şi 4 metri înălţime), Peștera Osoi (comparată deseori cu Peștera Urșilor). Cu zeci de kilometri de galerii mai înalte sau mai strâmte, formațiuni spectaculoase și senzații ce numai subteranul poate să ofere, peșterile pot fi mai dificile sau mai ușor de parcurs. Pentru a alege ceea ce ți se potrivește, e cel mai bine să citești și să afli mai multe detalii de aici: https://padureacraiului.ro/speoturism-in-padurea-craiului/










Peste 300 de kilometri marcați pentru cicloturism
În Pădurea Craiului există nouă trasee marcate pentru o plimbare cu bicicleta. Dacă nu ai venit cu bicicleta, poți să închiriezi una la un preț rezonabil, vezi mai multe detalii despre dificultatea traseelor și despre centrele de închiriere aici: https://padureacraiului.ro/cicloturism/

În curând: trasee de alergare montană marcate
Dacă ești genul care pleacă în vacanță ca să alerge (nu încerc să fiu ironică, dimpotrivă, ai toată admirația mea), vestea asta sigur îți va fi pe plac. La final de mai sau cel mai târziu început de iunie 2019 vor fi gata cinci trasee de trail running, marcate, semnalizate și cu track-uri GPS. Urmărește detaliile și noutățile aici: https://padureacraiului.ro/alergare-montana/ (secțiune în lucru, la momentul redactării articolului)

Via-Ferrata pentru toate vârstele
Povestind în continuare despre activități sportive sau aventură, vreau să-ți mai spun că s-a deschis un nou parcurs de via-ferrata, la Șuncuiuș, de dificultate medie. Partea bună e că acest traseu are două ieșiri de siguranță în caz ca apar probleme pe parcurs, de exemplu dacă te prinde ploaia sau îți dai seama că nu mai poți. Toate detaliile sunt aici. În același loc vei găsi și o tiroliană de aproximativ cincizeci de metri sau un traseu de via-ferrata pentru copii, de câțiva zeci de metri. Să vezi după aceea cum te convinge copilul să mergi pe trasee mai lungi, îți spun din proprie experiență!

Pe lângă acestea, mai ai încă foarte multe lucruri de făcut și văzut în Pădurea Craiului, activități despre care am mai scris pe blog: să faci rafting pe Crișul Repede, să descoperi împrejurimile la pas, în drumeții prin chei sau pe poteci tematice, să te bucuri de bucătăria locală sau să modelezi cu mâna ta un vas de lut (apropo, doamna la care am fost noi în repetate rânduri nu mai primește oaspeți, dar poți să încerci la Hasas Petru, Vadu Crisului, nr.430 / telefon 0359179663).


Și nu în ultimul rând, trebuie să-ți spun că opțiunile de cazare în zonă sunt foarte bune, găsești atât confort, cât și o atmosferă tradițională deosebită, în funcție de ce dorințe sau cerințe ai. Un pont bun ar fi să eviți weekend-ul și să urmărești ofertele din timpul săptămânii. De exemplu, luna aceasta este încă valabilă o promoție cu 3 nopți de cazare +1 noapte gratis, vezi mai multe detalii aici.
Momentan website-ul eco-destinației (https://padureacraiului.ro/) este în lucru, dacă nu găsești tot ceea ce îți trebuie, poți scrie la turism@padureacraiului.ro. Informații despre Pădurea Craiului și împrejurimi mai poți găsi și pe website-ul Discover Bihor sau pe pagina de facebook.
Dacă aș reveni în Pădurea Craiului, ceea ce sper să se întâmple cât mai curând, aș vrea să experimentez speoturismul și să fac cât mai multe plimbări cu bicicleta. Tu ce ai alege? Ce poveste ai dori să spui?

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!