Socotra și dragonii

Dacă în eseul anterior Alex ți-a povestit, cu lux de informații și fotografii, despre vulturul egiptean observat în paradisul din insula Socotra, vine rândul meu să mă ocup de subiectul care mă pasionează, copacii. Astăzi va fi vorba de Dragon Blood Tree, într-un articol viitor voi aborda și trandafirul deșertului sau arborele de tămâie.

Schiță făcută chiar înainte de zborul către Abu Dhabi și Socotra, în aeroport.

Dragon Blood Tree, sau Dracaena Cinnabari, poate fi întâlnit în Socotra, unicul loc din lume în care formează păduri. Am scris o descriere amplă, cuprinzând istoria, specificul și mitologia din jurul acestui copac străvechi, descriere pe care o poți citi în newsletter-ul subcopac. Deocamdată poți citi și fără să fii abonat, iar dacă te abonezi până la finalul lunii, ai șansa să primești un cadou, vei găsi acolo detaliile.

Te aștept subcopac cu multe povești și desene, dar nu înainte de a arunca un ochi la fotografiile lui Alex, pentru deschiderea apetitului.

Prima întâlnire
Dragon Blood Tree înflorit.
Un fragment de pădure
Dragonul și dușmanul lui, capra care roade tot, inclusiv puii de dragon.
Un drum dificil de parcurs cu mașina. Dar așa trebuie să rămână, pentru binele pădurii.
Turișii ajung oricum. Turiștii lasă mizerii printre copaci, din păcate.
Izolare
Încă un supraviețuitor
Dragonul și telefonul
Un monocotiledonat care se ramifică și care transportă apa și umezeala prin frunze și ramuri către sol.
Pentru că trunchiul nu are cercuri, vârsta unui Dragon Blood Tree e mai ușor de calculat după bifurcațiile ramurilor, decât după trunchi.
Din 92 de plante care trăiesc în jurul unui arbore dragon, 32 depind exclusiv de el. Iar jumătate din reptilele de pe insulă trăiesc în habitatul acestui copac, 12 dintre ele fiind specii endemice.
Exploatarea copacului de către om.
Sânge roșu de dragon.
Peisaj cu Dragon Blood Tree.
Artistul la lucru.
Adolescență
Îmbrățișare.
Apusul printre dragoni.
Noapte bună, dragonei…

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Administratori şi iniţiatori al proiectului LumeaMare, Roxana, Alex şi Petra alcătuiesc o familie şi o echipă care a călătorit cât de mult a putut împreună, practicând un turism responsabil. Roxana este pasionată de artă și desen, Alex de fotografie și gastronomie. Petra, pe care o vei regăsi mai mult copil între paginile acestui blog, a devenit între timp adult și a pornit pe propriile căi în viață.