Incursiunea vizuală în insula Socotra continuă astăzi cu o plimbare printre butelcuțe sau, mai bine zis, trunchiurile bine rotunjite de Adenium obesum ssp. socotranum (Adenium socotranum). Dacă în primul eseu am povestit despre vulturul egiptean observat în paradisul din insula Socotra, în al doilea s-a ocupat Roxana de subiectul care o pasionează, copacii, fiind vorba de Dragon Blood Tree. Acum preiau eu ștafeta și vă iau la pas printre copaci sticluță și arbori de tămâie. Despre trandafirul deșetrului sunt mai multe detalii pe sub copac, platforma pe care am mutat și newsletter-ul LumeaMare și la care te invităm să te abonezi.
Trunchiuri ies chinuite printre pietre, atârnând parcă într-un fir de păr, pe dealuri, pe teren plat, stâncos, pe pante amețitoare. Trandafirul deșertului, o suculentă rotunjoară, se simte bine în orice variantă. Trunchiul globular sau de tip columnă este neted, având o suprafață redusă, care ajută la limitarea transpirației. Înflorește după sezonul ploios, în martie – aprilie, fructele apărând apoi la timp pentru a-și răspândi semințele în timpul sezonului musonic. Semințele germinează imediat după sezonul ploios. Avantajul butelcuțelor, în comparație cu arborele sânge de dragon, este că sunt foarte toxice pentru animalele domestice, ceea ce le ușurează procesul de supraviețuire.
O apariție mai rară comparativ cu trandafirul deșertului este și arborele de tămâie. Cu doar 20 de specii răspândite în toată lumea și 8 prezente în Socotra, arborele de tămâie este o resursă extrem de valoroasă, ceea ce face ca specia să fie sub o continuă amenințare. Cel puțin în Socotra, tămâia a fost culeasă din rănile naturale și exsudatele prezente la suprafață. Dacă practica se va schimba, prin tăieri care să inducă producerea rășinii, atunci arborii se vor afla sub amenințarea dispariției prin creșterea mortalității, reducerea fenomenului de înflorire și fructificare. Până atunci să ne bucurăm de mireasma lor, și să ii strângem puțin în brațe.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!