Mami, tati, uite cămilele! este o carte cu sfaturi serioase pentru părinți și povești fantastice pentru copii, însoțite de ilustrațiile naive ale autoarei. Recomandată de National Geographic Traveler.

Copertă carte Mami, tati, uite cămilele!

Comandă cartea

Cămilele rezistă mult timp fără apă, în condițiile extrem de dificile ale deșertului. Părinții iubitori de călătorii rezistă tuturor scuzelor și pleacă în vacanțe alături de copii, de la bun început. Am bucuria să te anunț că am adunat într-o carte toate lecțiile învățate alături de Alexandru și Petra, familia mea, timp de paisprezece ani. Am trăit experiențe diverse, am călătorit împreună atât în zone rurale sau urbane, cât și în deșert sau între ghețarii Patagoniei. Această carte dezvăluie motivele pentru care copilul a făcut mereu parte din echipă, cum am pregătit fiecare tip de vacanță și care sunt cunoștințele cele mai importante pe care e bine să le aibă orice părinte, înainte de a pleca la drum, în timpul vacanței și după ce aceasta se încheie.

Cel mai important mesaj pe care îmi doresc să îl transmit cu această carte este: călătorește cât mai mult alături de copilul sau copiii tăi, începând chiar de acum. Restul e doar poveste, povestea mea, din care poți să te inspiri, pe care poți să o demontezi și să o remontezi după cum îți dorești. Am vorbit și cu alți părinți călători sau am citit poveștile altor părinți la care nu am putut ajunge personal, oameni extraordinari ale căror nume le vei găsi în text sau în bibliografia de la finalul cărții, tocmai pentru că am vrut să-ţi ofer mai mult decât un punct îngust de vedere, să afli și despre alte experiențe, alte moduri de a călători, alte mentalități.

Roxana Farca – Mami, tati, uite cămilele!

◊ Cuprins Mami, tati, uite cămilele!

De la bun început am gândit cartea așa: ca pe o combinație de amintiri și sfaturi cu povești dedicate copiilor și părinților cu suflet tânăr. Joaca este singura modalitate prin care cei mici învață, iar povestea este modul lor de a explora lumea. M-am temut însă că va fi prea mult și într-o zi m-am consultat cu Petra. Nu mai știam dacă sunt pe calea cea bună sau dacă exagerez, amestecând realitatea cu fantezia. Trebuie să știi că Petra a citit foarte mult, așa că eu chiar mă bazez pe părerea ei. Când i-am împărtășit temerile mele, mi-a replicat, foarte sigură pe ea: dar e foarte bine așa, ce, sunt și alte cărți scrise din mai multe perspective! Uite, poți să scrii partea pentru părinți din punctul tău de vedere, și poveștile din punctul meu de vedere. Și așa am făcut. Tot ea a fost prima care a comentat și a aprobat poveștile din această carte. Fără încurajările și bucuria ei de a le asculta, nu cred că aș fi putut continua.

Roxana Farca – Mami, tati, uite cămilele!

◊ Cum poți cumpăra cartea

  • pe website-ul editurii Tritonic, aici.
  • din Librăria Eminescu sau de pe site-ul lor, aici

◊ Ce spun cititorii

„Roxana scrie responsabil, documentat, îngrijit, fluent. Nici nu realizezi când devorezi pagină după pagină, dar în același timp simți cum informația răspunde unor întrebări pe care (poate) nici nu ți le-ai pus. Mai mult, deși nu promite părintelui cititor marea cu sarea, sedimentează încredere capitol după capitol, încredere și normalitate.” Claudia Gican, Meet The Sun.

„Ce am aplicat cu succes în această vacanță, idee cumva confirmată, a fost să lăsăm o zi-două tampon între concediu și reîntoarcerea la muncă. Se pare că a funcționat. Apoi, să las copiii să decidă, deși a fost cea mai statică vacanță proiectată în ultimul timp – am fixat campingul și apoi excursii scurte în jur. Ce mai am de învățat – cum să faci bagajul „mic” pentru călătoriile de weekend, cu avionul. Aici sfaturile chiar mi-au prins bine. Pentru debutanții în aventura de familie, recomand cu căldură pentru studiu intens anexele volumului, listele de bagaj pentru diversele tipuri de călătorii. Listele îți pot salva viața. Și listele altora, pe care să le compari cu lista ta.” CristinaTalente de Năzdrăvani.

„Una dintre cele mai mari aspirații ale omului modern e aceea de a călători. Doar că, așa cum se întâmplă în general cu toate dorințele despre a căror împlinire credem că ne poate face fericiți, până să ajungi să îți împlinești visul, indiferent de curiozitatea pe care o ai față de un loc nou (culturală, geografică, arhitectonică etc.), ești condiționat de o sumedenie de factori: bani, job, familie, care, în funcție de gradul lor de complexitate, sunt doar o mică parte din obstacolele pe care le presupune o călătorie. Roxana Farca, blogger de călătorii, soție și mamă, ne oferă în cartea ei o demonstrație a modului în care toți acești factori pot fi anticipați din vreme și bine drămuiți, așa încât orice nouă excursie să fie, încă de la început, o bucurie. Pornind de la experiențele trăite în vacanțele ei cu familia, Roxana propune într-o manieră dezinvoltă și prietenoasă o mulțime de sfaturi și idei practice folositoare oricărui călător mai puțin inițiat, lăsându-ne totodată să vedem și „roadele“ acestor călătorii, efectul minunat pe care ele îl au asupra cursivității interioare și asupra coeziunii familiei. Prezentarea aventurilor curge în mod natural, tonul povestirii nu e niciodată afectat sau căutat, fiind permanent ghidat de sinceritate și de bucurie. Desenele care însoțesc lectura și care au ceva din grația și perfecțiunea desenelor în nisip, completează cu gingășie poveștile Petrei, fetița autoarei și un personaj important al volumului „Mami, tati, uite cămilele!”, și se îmbină armonios cu vocea mamei-scriitoare. Dincolo de registrul informațiilor serioase, cartea Roxanei Farca e un îndrumar necesar călătorilor de tot felul (căci viața însăși e o călătorie) și o pledoarie pentru curajul de a-ți urma visul.” – Veronica Sidon, traducător.

◊ Despre Mami, tati, uite cămilele! – în alte articole sau publicații


Roxana Farca, blogger de travel, fotograf și ilustrator amator sau de plăcere

În 2009 am renunțat la lumea publicității și am lansat blogul LumeaMare, locul în care am început să împărtășesc impresii și sfaturi din călătoriile făcute alături de familie și nu numai. Acum scriu mai ales despre despre ecoturism, călătorii cu copii, natură și cultură. Blogul este membru în Asociația de Ecoturism din România, iar articolele și poveștile mele promovează un turism responsabil, cu un accent deosebit pe activitățile în aer liber și călătoriile lente, cu barca, bicicleta sau calul. Am publicat mai multe articole în National Geographic Traveler și am organizat o serie de evenimente dedicate călătorilor pasionați, numite Povești din LumeaMare.

Îți mulțumesc că ești aici și sper ca această carte să aducă multă inspirație și bucurie în călătoriile tale viitoare!