Ciorbă rădăuţeană #laceaun

Ciorbă rădăuţeană #laceaun

… sau mai bine-zis încă o variantă a renumitei ciorbe, dezvoltată şi aprofundată #laceaun, marca locului numit #yellowish.

Începe aşa: …. cine trebuia să facă ciorba nu mai poate veni, ce facem?

Păi simplu: se ia telefonul şi se intră pe net – cuvinte cheie: ciorba radauteana – fără diacritice – googălit – în cinci minute eram iluminaţi.

Şi acum chiar începem.

Se ia un ceaun în care se revarsă cu grijă aproximativ 30 de litri de apă.

.

.

Se aprinde focul în mod eco, folosind cremenea şi bucăţele de hârtie. Se pun lemnele pe foc şi pentru ca reuşita să fie deplină se foloseşte aerul comprimat pentru ca focul să-şi intre în drepturi.

< Am uitat să vă spun – nu încercaţi asta acasă. Dacă totuşi nu se poate  se vor respecta următoarele reguli –  se va lucra neapărat în loc deschis, dacă vor fi implicaţi copii se va cere acordul părinţilor >

Revenim cu 6 piepţi de pui cu oase şi pieliţă care se scufundă elegant în apa din ceaun.

Între timp se pregătesc legumele: morcovi, ardei roşii, ceapă, păstârnac, ţelină. Cantităţi ca pentru uriaş – în total vreo 2 castroane pline ochi.

Se aşteaptă să dea în clocot apa, se spumuieşte îndelung şi apoi se se lasă legumele să intre în tringhiul bermudelor.

Se fierbe totul la foc înteţit încă 1 oră şi un pic.

Dacă vrei să foloseşti jarul făcut deja sub ceaun, se pot găsi destule variante – una din ele putând fi aceea de a frige nişte cârnaţi ţărăneşti-arăbeşti :).

Se scot carnea şi legumele. Pieptul de pui de taie fâşiuţe sau  cubuleţe sau şi una şi alta în funcţie de inspiraţia de moment. Legumele trec fără drept de apel între lamele mixerului. Da ştiu – poate varianta tradiţională a ciorbei rădăuţene este fără legume pasate, doar cu ardeiul roşu lăsat cubuleţe în zeama, dar poate tocmai de aceea mai avem o variantă :).

Se reîntorc apoi în zeama aburindă.

Şi pentru că suntem la ţară, avem ouă galbene şi sănătoase, vreo 15 la număr. Gălbenuşurile  se vor împrieteni cu 3 găletuşe de smântână, bine bine de tot. Turnăm încet, amestecând continuu şi vreo 8 -10 polonice de zamă fierbinte.

Se pregătesc lamâile (se storc) şi usturoiul (tăiat marunt, mujdei sau de-amândouă).  Între timp focul s-a mai domolit şi e bine să îl lăsăm aşa. Amestecând cu polonicul, turnăm uşor amestecul de smântână cu ouă, mujdeiul de usturoi şi zeama de lamăie (asta am avut în loc de oţet).

Se dă drumul la  o ploaie de pătrunjel tocat şi  se adaugă sare şi piper după gust.  Se ia de pe foc şi se pune deoparte în aşteptarea farfuriilor dornice a fi încălzite şi udate.

Pe undeva pe la mijlocul filmului au mai apărut şi nişte fire de usturoi verde care a făcut şi el contact cu zeama aburindă.

Pofta bună.

Toată lumea a mâncat, cu mic cu mare :).

PS. Mulţumesc ajutoarelor  fără număr care au ajutat la finalizarea acestei ciorbe.

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.