Toamna la strugurit

Toamna la strugurit

Sunt deja cinci ani de când Domeniile Sâmburești au lansat „la strugurit”, un eveniment ce devine tradiție. Pe dealurile ce privesc Oltul, timp de câteva ore, copiii devin adulți și adulții devin copii. Copiii au foarfecele în mână, adulții se uită și, din când în când, mai dau o mână de ajutor.

Acum, la trei săptămâni de la Ziua recoltei sărbătorită de aproape 250 de participanți, pot să spun că a fost aproape ultima duminică cu soare (dinții și i-a uitat acasă), mânecile scurte și pălăriile pe cap ițindu-se de printre rândurile de viţă.

Samburesti_0014

LumeaMică a participat cu entuziasm până la cea de-a unsprezecea găletușă. Cu fiecare găletușă, umplută și golită corespunzător, strugurii se găseau din ce în ce mai departe. 

Departe mai sunt
Departe mai sunt

Cabernet-ul Sauvignon s-a lăsat cules preț de vreo 4 tone, după care copiii și adulții deopotrivă au pornit la o vizită a cramei alături de Manuel Nică (oenologul Domeniilor Sâmburești). Rând pe rând, copiii au trecut prin etapele de transformare a strugurilor în must (pentru ei) și vin (pentru noi). Strugurii au fost desciorchinați, zdrobiți, macerați, lichidul rezultat fermentat/limpezit/filtrat/îmbuteliat (virtual vorbind).

Am tras cu coada ochiului și am testat gustativ și cei câțiva ciorchini rătăciți rămași după culesul Merlot-ului.

În final, ne-am liniștit la un pahar cu must și am așteptat cu nerăbdare diplomele și premiile, căci fiecare copil a primit o răsplată direct proporțională cu efortul depus.

Samburesti_0190

Ne-am bucurat de soare, de vorbe bune cu oameni dragi, de strugurii culeși și de mustul băut – la strugurit.

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.