Am aterizat târziu, spre miezul nopții, în Dublin. Nu am zăbovit prea mult și odată ajunși la cazare, ne-am aruncat în pat și într-un somn adânc. A doua zi am traversat Irlanda de la est la vest, ajungând pe coasta Oceanului Atlantic, la Doolin. Nu avem mari speranțe de vreme bună, ploaia și vântul făcându-și simțite prezența atât în prognozele meteo, cât și în realitatea zilei de sfârșit de septembrie. Un pic înfrigurați și obosiți, am făcut cunoștință cu pub-ul irlandez și aici cu seafood chowder, o supă cremă cu pește și fructe de mare, servită fierbinte alături de una sau două felii de pâine neagră (soda bread) și unt.
Ca aperitiv sau fel principal (cantitatea fiind singura diferență), supa a devenit chiar din prima zi revelația culinară a incursiunii prin Irlanda. Dacă vrei să deguști mâncarea irlandeză, seafood chowder este cu siguranță de încercat. Cremoasă, fierbinte și sățioasă a fost exact ceea ce aveam nevoie după contactul cu vântul și ploaia irlandeză în prag de toamnă.
Doar închide ochii și imaginează-te pe malul oceanului, cu un castron de supă aburindă în față. Să purcedem la treabă, deci!
Seafood Chowder - supă cremă irlandeză cu pește și fructe de mare
Ingredients
Legume
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 tijă de țelină
- 300 g cartofi
- 1 cățel de usturoi
Pește și fructe de mare
- 200 g somon
- 200 g cod
- 150 g creveți
Mirodenii
- sare, piper, cimbru, pătrunjel, dafin, usturoi
Altele
- 3 felii bacon afumat
- 200 ml lapte
- 120 ml smântână pentru gătit
- 20 g unt
- 500 ml supă de pește
Notes
- 200 g scoici aruncate în zeama fierbinte odată cu peștele
- o urmă de usturoi proaspăt la final.
Într-o tigaie topește untul și adaugă ceapa și usturoiul amestecând ușor pentru 3-4 minute. Adaugă feliile de bacon tăiate cubulețe și mai lasă-le încă 5 minute să se topească ușor în tigaie iar ceapa să devină translucidă.
Adaugă tija de țelină taiată felii, cartofii și morcovii tăiați cubulețe. După 2-3 minute adaugă mirodeniile (1 linguriță de cimbru, sare, piper, o frunză de dafin) și amestecă ușor.
În același timp pune la fiert un cartof tăiat cubulețe în puțin lapte. Când s-a fiert cartoful mixează și adaugă peste amestecul din tigaie.
Curăță codul, îndepărtează pielea și oasele. La fel procedează și cu somonul. Dacă ai un cod întreg, pune la fiert capul și șira spinării plus ceva legume pentru a obține supa de pește pentru chowder. Toarnă supa de pește (sau apă, dacă nu ai supă) în tigaie și lasă la fiert, la foc molcom pentru 10-15 minute astfel încât cartofii să fie fierți, dar să nu se facă praf.
După ce au trecut cele 15 minute, aruncă peștele tăiat cubulețe și creveții și mai lasă să fiarbă ușor timp de 5 minute.
E timpul pentru ultima operațiune. Toarnă smântâna pentru gătit și pătrunjelul tocat.
Minunăția este gata. Nu uita să închizi ochii și să visezi marea sau oceanul, după preferințe.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!