Seafood chowder – supa irlandeză de pește și fructe de mare

Am aterizat târziu, spre miezul nopții, în Dublin. Nu am zăbovit prea mult și odată ajunși la cazare, ne-am aruncat în pat și într-un somn adânc. A doua zi am traversat Irlanda de la est la vest, ajungând pe coasta Oceanului Atlantic, la Doolin. Nu avem mari speranțe de vreme bună, ploaia și vântul făcându-și simțite prezența atât în prognozele meteo, cât și în realitatea zilei de sfârșit de septembrie. Un pic înfrigurați și obosiți, am făcut cunoștință cu pub-ul irlandez și aici cu seafood chowder, o supă cremă cu pește și fructe de mare,  servită fierbinte alături de una sau două felii de pâine neagră (soda bread) și unt.

Ca aperitiv sau fel principal (cantitatea fiind singura diferență), supa a devenit chiar din prima zi revelația culinară a incursiunii prin Irlanda. Dacă vrei să deguști mâncarea irlandeză, seafood chowder este cu siguranță de încercatCremoasă, fierbinte și sățioasă a fost exact ceea ce aveam nevoie după contactul cu vântul și ploaia irlandeză în prag de toamnă.

Doar închide ochii și imaginează-te pe malul oceanului, cu un castron de supă aburindă în față. Să purcedem la treabă, deci!

Seafood chowder

 

Seafood Chowder - supă cremă irlandeză cu pește și fructe de mare

Ceapă călită în unt, cu un pic de bacon afumat, cartofi, morcovi și tulpina de țelină aruncate peste și scăldate în stoc de pește și lapte. În final se adaugă peștele și fructele de mare, smântâna pentru gătit și pătrunjelul.
Prep Time15 minutes
Cook Time30 minutes
Total Time35 minutes
Course: Aperitiv, Fel principal, Supă
Cuisine: Irlandeză
Servings: 6 persoane
Calories: 396kcal
Author: Alex

Ingredients

Legume

  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 tijă de țelină
  • 300 g cartofi
  • 1 cățel de usturoi

Pește și fructe de mare

  • 200 g somon
  • 200 g cod
  • 150 g creveți

Mirodenii

  • sare, piper, cimbru, pătrunjel, dafin, usturoi

Altele

  • 3 felii bacon afumat
  • 200 ml lapte
  • 120 ml smântână pentru gătit
  • 20 g unt
  • 500 ml supă de pește

Notes

Ce aș adăuga data viitoare:
  • 200 g scoici aruncate în zeama fierbinte odată cu peștele
  • o urmă de usturoi proaspăt la final.

Într-o tigaie topește untul și adaugă ceapa și usturoiul amestecând ușor pentru 3-4 minute. Adaugă feliile de bacon tăiate cubulețe și mai lasă-le încă 5 minute să se topească ușor în tigaie iar ceapa să devină translucidă.

Adaugă tija de țelină taiată felii, cartofii și morcovii tăiați cubulețe. După 2-3 minute adaugă mirodeniile (1 linguriță de cimbru, sare, piper, o frunză de dafin) și amestecă ușor.

În același timp pune la fiert un cartof tăiat cubulețe în puțin lapte. Când s-a fiert cartoful mixează și adaugă peste amestecul din tigaie.

Curăță codul, îndepărtează pielea și oasele. La fel procedează și cu somonul. Dacă ai un cod întreg, pune la fiert capul și șira spinării plus ceva legume pentru a obține supa de pește pentru chowder. Toarnă supa de pește (sau apă, dacă nu ai supă) în tigaie și lasă la fiert, la foc molcom pentru 10-15 minute astfel încât cartofii să fie fierți, dar să nu se facă praf.

Seafood chowder

Seafood chowder

Seafood chowder

Seafood chowderDupă ce au trecut cele 15 minute, aruncă peștele tăiat cubulețe și creveții și mai lasă să fiarbă ușor timp de 5 minute.

E timpul pentru ultima operațiune. Toarnă smântâna pentru gătit și pătrunjelul tocat. Seafood chowder

Minunăția este gata. Nu uita să închizi ochii și să visezi marea sau oceanul, după preferințe.

Seafood chowder

This slideshow requires JavaScript.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.