Plăcintă irlandeză cu vită şi bere – Guinness pie

Această reţetă de plăcintă irlandeză combină două ingrediente faimoase: berea şi carnea de vită. Cum Guinness este simbolul pub-urilor irlandeze, nu este greu de imaginat că a pătruns şi în bucătărie, combinându-se remarcabil cu carnea de vită sau de miel.

În esenţă, putem să-i spunem plăcintă irlandeză cu vită și bere sau pur și simplu tocană de carne acoperită cu o crustă de aluat pufos. Diversitatea reţetei îţi lasă libertatea de a-ţi alege ingredientele în funcţie de inspiraţia de moment. Poţi să foloseşti carne de vită sau miel (eu am ales gâtul de vită pentru că se pretează foarte bine la gătitul lent), poţi folosi sos Worcheister, poţi adăuga morcovi, ardei gras, ciuperci şi lista poate continua, dar e clar că ceea ce nu trebuie să lipsească este berea Guinness.

Acestea fiind spuse, să mergem la bucătărie. După tine.

Taie carnea în cuburi mici, adaugă făina asezonată cu sare şi piper şi amestecă uşor astfel încât toate bucăţile să fie acoperite. Pune pe foc mediu o cratiţă şi  două treimi din cantitatea de unt. Aşteaptă să se topească untul, adaugă carnea şi baconul afumat tăiat şi el bucăţele. Amestecă uşor şi ţine pe foc până când carnea se rumeneşte frumos,  dar nu o bronza foarte tare. Între timp, într-o tigaie, adaugă restul de unt şi ceapa tocată şi las-o să transpire vreo 5 minute amestecând uşor. Pune ceapa în cratiţă, peste carnea rumenită. Pentru un plus de savoare adaugă în cratiţă şi osul care ţi-a rămas după ce ai tăiat carnea şi pe care, evident, îl arunci la sfârşit.

Ingrediente pentru plăcintă irlandeză cu vită şi bere Guinness

Plăcinta irlandeză cu vită şi bere Guinness

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Plăcinta irlandeza cu vita si bere Guinness
Tipărește lista de ingrediente

Guinness pie - plăcintă irlandeză cu vită şi bere

Fel Fel principal
Bucătărie Irlandeză
Timp de preparare 20 minutes
Timp de gătire 3 hours 30 minutes
Timp total 3 hours 50 minutes
Pentru 6

Ingrediente

  • 1 lingură făină asezonată cu sare şi piper
  • 900 g gât de vită
  • 85 g unt
  • 8 felii bacon afumat
  • 4 cepe
  • 1 lingură stafide
  • 1 linguriţă zahăr brun
  • 1/2 linguriţă cimbru
  • 330 ml bere Guinness
  • 450 g aluat foietaj
  • 1 gălbenuş ou

Este timpul să adaugi celelalte ingrediente: stafidele, cimbrul, zahărul şi berea Guinness.

Plăcinta irlandeză cu vită şi bere Guinness

Plăcinta irlandeză cu vită şi bere GuinnessAcoperă cratiţa cu un capac, adu la fierbere şi las-o să fiarbă uşor vreo trei ore, la foc mic și având grijă să nu rămână fără lichid. O să rezulte o tocană cremoasă. Berea şi-a făcut datoria, a frăgezit carnea şi a dat tocanei greutate şi suculenţă. Verifică dacă mai este nevoie de sare şi acţionează în consecinţă.

Plăcinta irlandeză cu vită şi bere Guinness

Plăcinta irlandeză cu vită şi bere Guinness

Toarnă tocana în 6 forme de ceramică rotunde de  6 cm în diametru  (mi-au fost de ajutor şi 2 forme mici) şi acoperă-le cu bucăţi rotunde de aluat fraged pe care îl ungi apoi cu gălbenuşul de ou. Gata, 30-35 de minute în cuptorul încins la 200°C şi poţi să îţi desfaci o bere rece.

Plăcinta irlandeză cu vită şi bere Guinness Plăcinta irlandeză cu vită şi bere Guinness Plăcinta irlandeză cu vită şi bere Guinness Plăcintă irlandeză cu vită şi bere Guinness Plăcinta irlandeză cu vită şi bere Guinness

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.