Acesta nu este doar un articol despre cum să-ți planifici vacanța, pentru asta am creat o pagină specială pe care o poți consulta oricând și pe care o găsești aici: Resurse pentru călători. După ce am povestit în articolul anterior despre ecoturism în general și întrebările pe care trebuie să ți le pui înainte de a pleca la drum, acum îți voi arăta ce înseamnă pregătirea unei călătorii responsabile, cum să iei deciziile pentru organizarea vacanței tale și cum să te bucuri de lumea asta mare îngrijindu-te totodată de binele ei. Dacă ți se pare că efortul nu merită și că nu ești decât o picătură într-un ocean, gândește-te că turismul este și el un domeniu guvernat de Măria Sa Cerere și Mirobolanta Ofertă. Cu cât vom fi mai mulți care vom cere un anumit tip de serviciu și o anumită responsabilitate de la furnizorii de servicii și produse turistice, cu atât oferta acestora se va adapta și îmbunătăți. Observ că se întâmplă asta deja, peste tot în lume.
Găsești mai departe un set de idei și website-uri care te-ar putea ajuta în etapa de planificare și documentare.
Cum alegi destinațiile potrivite unor călătorii responsabile
Am spus dintotdeauna că trebuie în primul rând să alegi în funcție de propriile tale pasiuni și interese. După aceea o mică cercetare n-ar trebui să-ți ia foarte mult, acesta fiind primul gest responsabil pe care îl poți face. Ai mai jos câteva surse de încredere de unde poți afla care sunt destinațiile în care ecoturismul a devenit o prioritate. Dacă găsești și locul tău pe liste, identifici și ce anume îl face special și s-ar putea să descoperi experiențe pe care nici un ghid general nu le menţionează:
-
Green Destinations
- 2017 Sustainable Destinations TOP 100
-
Ethical Traveler
-
Global Sustainable Tourism Council
-
National Geographic – Proiecte geoturism
În același timp, mai poți urmări ce destinații sau activități turistice primesc premii pentru turism sustenabil. Nu te uita doar la anul în curs, ce a fost valabil acum un an sau doi are mare șanse să fie încă demn de luat în seamă. Iată cel puțin două resurse:
-
National Geographic Traveler – World Legacy Awards
-
WTTC – Tourism for tomorrow awards
Cum alegi transportul în mod responsabil, atât până la destinație, cât și la nivel local
Asta este iarăși o decizie care ține foarte mult de timpul pe care îl ai la dispoziție și de pasiunile tale. Sfatul meu este să reduci pe cât se poate numărul deplasărilor scurte (de gen city break) și să folosești zilele mai degrabă pentru a obține o vacanță mai lungă într-un singur loc. E mai eficient pentru tine, mai profitabil pentru comunitățile locale și mai puțin dăunător pentru mediu, nu în ultimul rând. Astfel, în loc să zbori dus-întors de două ori, zbori o singură dată și fără prea mult efort ai redus deja cantitatea de emisii la jumătate. Cu șefu’ nu știu cum faci, e decizia ta dacă păstrezi sau nu un job care nu-ți oferă nici măcar două săptămâni legate pentru concediu (poate că nu sunt în cea mai favorabilă poziție pentru a-ți da sfaturi, dar citește interviul cu Radu Diaconescu, s-ar putea să-ți deschidă ochii).
Transportul către destinație:
Sunt mai multe detalii la care merită să ne gândim, înainte de a lua o decizie, dincolo de costul biletului. Există o grămadă de locuri minunate aproape de noi, atât la acasă, cât și în țările din jur. În 2016 noi am decis că ne „cheltuim” toate zilele libere și tot bugetul de vacanță exclusiv în România. N-am regretat nicio clipă și am avut un an minunat. Deci nu trebuie întotdeauna să plecăm departe-departe. Cele mai dăunătoare sunt zborurile de lungă durată, cele pentru care se fac escale, una sau mai multe și cele care în loc să meargă direct către destinație, fac un Z pe boltă, ca semnul lui Zorro, dar nu în scopuri nobile, din păcate. Pentru că Z-ul ăsta doare mai puțin la buzunar, dar doare la ozon.
Mi-e destul de frică să abordez subiectul acesta pentru că mă simt vinovată și rareori am calculat impactul pe care îl are un zbor asupra mediului. E adevărat că nu am călătorit foarte mult cu avionul în ultima vreme, dar când am făcut-o, n-am încercat să compensez în vreun fel, ceea ce în engleză să cheamă carbon offseting – donații minore către organizații care implementează proiecte prin care ce s-a pierdut într-o parte se recuperează în alta, prin plantări de copaci, dotarea unor comunități defavorizate cu echipamente mai puțin poluante sau dăunătoare șamd. Discuția poate fi lungă și controversată, în orice caz, eu rămân loială părerii că orice mică acțiune care poate micșora răul făcut contează. Așa cum cred că sistemele de compensare nu trebuie să devină un mod de a te scuza pentru că nu vrei să schimbi nimic în felul tău de a călători. Poți face lucruri simple și de ajutor chiar și fără să donezi, s-ar putea ca impactul deciziilor tale să fie mai mare. Așa cum spuneam mai sus, a călători responsabil înseamnă:
- să zbori mai rar,
- să eviți escalele multiple,
- să ai bagaje mai ușoare,
- să alegi economy (pentru că amprenta generată de un loc la business e de cel puțin patru ori mai mare),
- să zbori cât mai mult în timpul zilei,
- să folosești un calculator de emisii pentru a decide când e mai bine să ajungi la destinație cu avionul și când cu mașina.
Voi reveni asupra acestui subiect, atunci când mă voi simți mai bine pregătită să formulez o opinie. Până atunci, îți voi da câteva articole pe care să le citești și câteva website-uri pe care îți poți calcula propria ta amprentă.
Lecturi:
-
How to Use Carbon Offsets on Your Next Trip
-
Can Eco-Conscious Travelers Do Anything To Fly Green?
-
Why Some Airlines Pollute More: 20 Ranked on Fuel Efficiency
Calculatoare online:
Transportul la destinație
Mi-ar plăcea să nu fiu niciodată nevoită să închiriez mașină, să merg doar cu trenul, cu bicicleta sau alte mijloace mult mai ecologice decât automobilul. Știi deja că alegem variantele sportive de fiecare dată când avem ocazia. Dar ni se întâmplă să punem pe listă locuri mai greu accesibile cu transportul în comun și am constatat că există multe destinații care au variante limitate (spre zero) atunci când vine vorba de unirea a două sate, ca să nu mai vorbesc de căile de acces către atracțiile naturale. Totuși, de fiecare dată, analizăm și ne gândim de o mie de ori câte zile avem cu adevărat nevoie de mașină și care e varianta cea mai eficientă – ca investiție, libertate de mișcare și acces către punctele noastre de interes. Pentru scurta călătorie pe am făcut-o în Irlanda, de exemplu, am căutat toate variantele posibile între cele patru puncte de interes pe care avem de gând să le atingem. După ce am configurat tot itinerariul alegând doar trenul și autobuzele, am constatat că traseele acestora erau destul de departe de cele mai panoramice șosele, iar noi urma să ne petrecem cea mai mare parte pe drum. Nu e o variantă câștigătoare, cel puțin nu în timpul limitat pe care îl avem la dispoziție, așa că vom închiria mașină. Au fost însă și scenarii mai bune de atât: în Iordania am avut mașină închiriată doar pentru câteva zile, din două săptămâni, iar în Chile a trebuit să avem mașină doar pentru Carretera Austral, adică pentru aproximativ un sfert din timpul pe care l-am petrecut în trei regiuni mari din țară. Cu puțină planificare și documentare, se poate.
Unde alegi să te cazezi
Despre asta scris un articol separat, în care am explicat de ce e important să alegi o cazare eco. Acum îți voi sugera doar câteva website-uri pe care eu mă uit înainte de a lua o decizie. Chiar dacă cele mai multe rezervări le facem până la urmă tot pe booking sau pe airbnb, îmi fac timp pentru a verifica și a identifica înainte care sunt cazările cele mai interesate în sustenabilitate.
BookDifferent – declară că 10% din profit merge către destinații și proiecte de la The Travel Foundation, The Global Forest Fund și WWF. Îmi place că și-au creat un instrument de calcul și poți vedea foarte clar care este amprenta fiecărei unități de cazare. În plus, ai și alte criterii sau certificate după care poți selecta și alege.
Ecobnb – o comunitate pentru turism sustenabil, un punct de întâlnire dintre proprietari și călători, o selecție de hoteluri bio, căsuțe în copaci, ferme organice sau case istorice vechi.
Asociația de Ecoturism din România – secțiunea membri și parteneri – găsești datele de contact și poți rezerva direct la cei acreditați.
Alte indicii – certificările eco
Există în prezent cel puțin 23 de organisme care certifică hotelurile, pensiunile sau serviciile turistice sustenabile. Sunt foarte multe etichete în toată lumea. Nu o să-ți umplu mintea cu denumiri, nici eu nu le știu pe toate (și nici nu am de gând să le aflu), aleg totuși câteva exemple pentru că îți pot fi de folos atunci când vrei să te documentezi asupra unei destinații și să configurezi traseul unei călătorii responsabile (promit să încerc să actualizez lista în timp):
Internațional:
- Green Globe – membri din 90 de țări în toată lumea
- Sustainable Travel International – implicați în proiecte de dezvoltare, conservare, educare și mult mai mult de atât
- The International Ecotourism Society – cu membri în peste 190 de țări și teritorii
- Destinet.eu – Turism Certificat și Premiat, liste și hărți (mai greoi de folosit, dar dacă sapi găsești multe resurse)
Local:
- Australia – Eco Tourism
- Austria – The Austrian Ecolabel
- Africa de Sud, Madagascar, Mozambique, Zimbabwe, Namibia, Seychelles, Botswana, Kenya și Tanzania. – Fair Trade Tourism
- Brazilia – Ecobrasil
- Costa Rica – Certificación para la Sostenibilidad Turística
- Irlanda – Eco Tourism Ireland
- Malta – ECO certification
- România – Asociația de Ecoturism din România
- Scoția – Green Tourism
- Spania, puțin din Africa, America Centrală și Sud (Chile) – Biosphere Responsible Tourism
- Suedia – Nature’s Best
- UK – Association of Independent Tour Operators
- US – Sustain Lane
În final îți mai recomand trei adrese unde merită să revii, din când în când, pentru inspirație și motivație legat de tot ceea ce înseamnă ecoturism și călătorii responsabile:
Is it too much to ask? – un proiect World Travel & Tourism Council (WTTC)
2017 International Year of Sustainable Tourism for Development
și, cu bunăvoința ta
LumeaMare.ro 🙂
Mă opresc aici deocamdată. În următoul articol poți găsi mai multe argumente în favoarea unor cazări eco și cu cele mai importante criterii pe care le poți utiliza și tu, chiar și atunci când nu ai timp să cercetezi niciuna dintre resursele de mai sus.
Din aceeași serie:
Folosește-ți mintea pentru a te bucura din toată inima de călătorie
Pregătirea unei călătorii responsabile
Ce este o cazare eco și de ce ar trebui să-ți pese
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!