Ecoturism: folosește-ți mintea pentru a te bucura din toată inima de călătorie

Îmi făceam un ceai și îmi adunam curajul să scriu despre ecoturism, un subiect care avea toate șansele să te facă să-ți dai ochii peste cap înainte de a da click, dacă nu găseam o abordare mai aproape de suflet. Alesesem un plic dintr-o cutie cu ceaiuri care vin la pachet cu mesaje siropoase, un fel de răvașe pentru suflete plictisite. În general știam la ce să mă aștept, dar acesta m-a luat prin surprindere: „Use your head to live with heart”. Era exact răspunsul și titlul de care aveam nevoie. Să-ți folosești mintea pentru a călători conștient este, din punctul meu de vedere, o condiție necesară pentru a te bucura apoi din toată inima de vacanță și de locurile pe care le vizitezi. Iar acesta este punctul de pornire din care putem să începem drumul către transformarea noastră în călători responsabili.

Folosește-ți mintea pentru a trăi cu inima.

Ecoturism

Dar ce înseamnă călătorie responsabilă, călătorie verde / green, turism sustenabil sau ecoturism? Am făcut o primă încercare de a mă apropia de acest subiect în 2013, atunci când am scris articolul „Ecoturismul sau grija față de ceea ce ne este aproape”. Chiar și după patru ani, acesta spune deja foarte multe și nu conține informații demodate sau depășite. Dar nu m-am oprit acolo. În anii care au urmat am înscris blogul în Asociația de Turism din România, am citit, am studiat, am vorbit cu furnizori de servicii ecoturistice și în primul rând am practicat acest tip de călătorie, apoi am povestit despre experiențele noastre prin lume sau prin țară și sper că am dovedit că aici, în LumeaMare, ecoturismul nu e doar o etichetă sau un strai în care ne îmbrăcăm pentru paradă, ci modul nostru de a gândi și simți o vacanță.

Există mai multe definiții ale ecoturismului, cât și a turismului etic, conștient, responsabil sau sustenabil, dar nu vreau să încep zvârcolindu-mă în cuvinte. Voi prezenta câteva explicații relevante la finalul* articolului, iar aici vor face un rezumat sau o interpretare a ceea ce înseamnă călătoria responsabilă pentru noi: este vorba de acea vacanță care se întinde, preferabil, pe mai mult de un weekend și în care avem șansa să cunoaștem o regiune restrânsă, să descoperim natura sau obiceiurile locului, să protejăm natura și să ne aducem măcar o mică contribuție la bunăstarea sau dezvoltarea unei comunități.

Nu putem să respectăm toate principiile unei călătorii responsabile, așa cum nici tu nu vei reuși să îți planifici vacanțele căutând întotdeauna cele mai verzi destinații. Ba mai mult de atât, sarcina planificării nu ți se va ușura, dimpotrivă, dar la final vei avea satisfacția că a meritat efortul de a afla mai multe, de a face o alegere conștientă și de a evita anumite greșeli. Așa cum spuneam la început, poate că cel mai important e să-ți folosești mintea, să nu iei o decizie numai după o poză pe care ai văzut-o pe instagram sau după o ofertă incredibilă de zbor apărută peste noapte, fără să fi încercat vreodată să afli ce e dincolo de reclamă.

Turismul cu bune și cu rele

Poate că e bine, înainte de orice, să meditezi la efectele negative ale turismului, mai ales acolo unde masele de vizitatori ajung să depășească numeric populația locală, un exemplu clasic fiind Veneția. Un astfel de subiect ar cere o analiză atentă și un articol dedicat, așa că nu voi spune aici decât că turismul contribuie la irosirea resurselor naturale (prin consumul excesiv de apă  în hotelurile cu piscine și terenuri de golf, de exemplu), degradarea solului, peisajelor și echilibrului natural (eroziuni, incendii, tăieri de copaci pentru a face loc construcțiilor sau plantațiilor cu specii importate pentru a fi pe plac turiștilor), reducerea habitatelor multor animale sălbatice, poluarea aerului și oceanelor, tăierea copacilor, acumularea unor cantități uriașe de gunoaie, în cele mai neașteptate locuri, înrăutățirea condițiilor de trai pentru localnici (creșterea prețurilor), distrugerea monumentelor, abuzul asupra copiilor, transformarea tradițiilor și credințelor în subiect de spectacol etc.

Pe de altă parte, industria turismului e foarte importantă în dezvoltarea economică a unei țări și este una dintre cele mai puternice din lume. Una din nouă, zece sau unsprezece persoane (cifre provenind din surse și estimări diverse) are un job în turism și sunt mai multe femei angajate decât în orice alt domeniu. Practicat cu inteligență, turismul poate susține eforturile de conservare sau poate contribui la păstrarea unor tradiții. Mai multe argumente poți găsi aici sau, dacă vrei o analiză foarte amplă a sabiei cu două tăișuri numit turism de masă, îți recomand o carte foarte bună: Overbooked, de Elizabeth Becker.

Industria turismului e foarte importantă în dezvoltarea economică a unei țări

Ecoturism înseamnă să înțelegi și să respecți tradițiile locale
Femeie în Oman demonstrând obiceiuri casnice tradiționale.

Ești conștient că modul în care îți organizezi vacanța poate face diferența dintre negativ și pozitiv?

Un singur exemplu te va lămuri. Am arătat deja că turismul este un motor important al dezvoltării, dar, pentru ca această dezvoltare să fie durabilă și reală, banii pe care tu îi cheltuiești trebuie să rămână acolo unde trebuie și e mai multă nevoie de ei. Există cazuri în care doar 5 dolari, din 100 cheltuiți de către un turist, rămân în economia locală (sursa aici). Poți preîntâmpina aceste situații, pregătindu-ți călătoria cu atenție și responsabilitate.

În concluzie, iată câteva idei de care ar trebui să ții cont, din poziția ta de călător responsabil:

 • Documentează-te și pregătește-ți tu însuți călătoria, nu te baza doar pe ce afli de la alții. Greenwashing-ul există și poți fi foarte ușor amăgit, dacă nu ți-ai făcut temele. Voi reveni cu o colecție de surse și instrumente care să te ajute să faci asta mai repede și mai eficient.
 • Fii tolerant, tratează comunitățile locale cu respect, află dinainte ce comportamente sau gesturi ar putea deranja sau ofensa.
 • Generează profit pentru localnici și afacerile locale cumpărând de la meșteșugari locali și alegând produse și servicii turistice furnizate de localnici.
 • Acumulează informații minime despre biodiversitate și eforturile de conservare, despre resursele naturale ale destinației, află care sunt speciile aflate în pericol și modul în care activitățile pentru care optezi în vacanță (aici intră chiar și cumpărarea de suveniruri) pot irosi, dăuna sau proteja. Nu lua nicio poveste de bună, un simplu search pe internet îți poate oferi și alt punct de vedere.
 • Nu susține organizațiile și companiile care, prin activitățile desfășurate, violează drepturile altor ființe, fie că e vorba de animale sălbatice sau de copii.
 • Încearcă să minimizezi sau să neutralizezi amprenta de carbon prin alegerea unor mijloace de transport cât mai puțin poluante și prin susținerea unor inițiative locale din zonele mai puțin dezvoltate.

Toate aceste puncte vor fi dezvoltate în articole viitoare.

Până atunci, te încurajez să-ți pui măcar câteva întrebări, înainte de a pleca în vacanță:

 • Ghidul sau compania cu care vei lucra la nivel local are personal angajat dintre localnici?
 • Agenția cu care vei colabora e implicată în proiecte de conservare sau educaționale?
 • Locul în care te vei caza este deținut de localnici?
 • Restaurantele în care vei mânca oferă produse locale, de sezon?
 • Vei interacționa cu oamenii locului și, dacă da, cu ce vor rămâne ei în urma acestei întâlniri?

Cam atât pentru acum, cred că ai la ce să-ți folosești mintea înainte de a trece la următorul articol, despre cum să îți planifici o călătorie responsabilă, pe măsura sufletului tău nobil.

– Oșteni, pe biciclete!

– Nu avem biciclete , Maria Ta!

– Atunci, pe curând!


Din aceeași serie:

Pregătirea unei călătorii responsabile

Ce este o cazare eco și de ce ar trebui să-ți pese


*Diferite definiții:

Ecoturismul, definiție preluată de la Asociația de Ecoturism din România:

Ecoturismul este un termen tehnic care grupează o gamă largă de activități bazate pe natura sau pe cultura locală din zone situate în interiorul sau în apropierea ariilor naturale protejate.

Elementele definitorii* ale ecoturismului:

 • contribuie la conservarea biodiversității;
 • pune accentul pe proprietatea locală și pe spiritul local de inițiativă;
 • se bazează pe afaceri mici;
 • folosirea resurselor umane locale;
 • contribuie la bunăstarea populației locale din zona rurală în (vecinătatea de) arii naturale (protejate);
 • caracter educaţional, respect pentru natură prin conştientizarea turiştilor şi a comunităţilor locale;
 • impact negativ minim asupra mediului natural, cultural şi social.

*Adaptat după Oliver Hillel, Programul de mediu al ONU, 2002

Alte definiții, preluate așa cum le-am găsit:

The International Ecotourism Society – Ecotourism: ”responsible travel to natural areas that conserves the environment, sustains the well-being of the local people, and involves interpretation and education. Education is meant to be inclusive of both staff and guests.”

International Union for Conservation of Nature – Ecotourism: “Environmentally responsible travel to natural areas, in order to enjoy and appreciate nature (and accompanying cultural features, both past and present) that promote conservation, have a low visitor impact and provide for beneficially active socio-economic involvement of local peoples.”

World Tourism Organizations – Sustainable tourism: “Tourism that takes full account of its current and future economic, social and environmental impacts, addressing the needs of visitors, the industry, the environment and host communities”

The World Commission on Environment and Development – Responsible tourism: “meeting the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs,”

2017 este anul turismului sustenabil pentru dezvoltare, sau International Year of Sustainable Tourism for Development, află mai multe detalii aici și lasă-te inspirat de imaginile de mai jos:

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.