Cupaj de Dealu Mare, cu vin, soare și pedale

Când am rotit aerul zilei de sâmbătă în pahar, acesta s-a rostogolit limpede și jucăuș, lăsându-mă să văd prin pereții de sticlă albastrul intens al cerului, verdele disciplinat al viilor și strălucirea bobițelor mici și îndesate, de pe ciorchinii gata de cules. I-am adulmecat buchetul delicat și am pornit din nou să pedalăm, alături de CarpatBike, într-o nouă experiență Bike&Wine și cel mai frumos traseu de până acum, printre colinele din Dealul Mare.

Punctul de pornire și revenire a fost Crama Vitis Metamorfosis, în Vadu Săpat. Am pedalat printre vii și pe șosele puțin circulate, pe un traseu ce, spre deosebite de cel încercat acum două săptămâni, a fost lipsit de pietriș și praf. E adevărat că și de data aceasta am avut câteva dealuri care au stors mustul din noi, dar și când am dat de vale, ne-am rostogolit ca boabele rotunde și pârguite de struguri, unii mai repede, alții mai prudent, după cum ne era soiul. Eu am coborât încet, dar cântând – și nu te gândi că am băut înainte, degustarea abia urma să înceapă, la final de tură.

Nu numai traseul ne-a plăcut cel mai mult, din toate propunerile de Bike&Wine de până acum, ci și generozitatea degustării în sine, pentru care trebuie să lăudăm echipa de la Metamorfosis. Nu mă refer la cantitatea de vin, nu mergem niciodată la o degustare pentru a goli multe pahare cu vin, dimpotrivă, ne mulțumim cu o gură sau două din fiecare sortiment prezentat, cât să ne facem o idee și să știm ce cumpărăm pentru acasă. M-a surprins în mod plăcut combinația culinară de pe masă, cu brânzeturi, clasica pâine cu ulei de măsline, dar și tartine sau mezeluri, toate foarte bune. Ca să acorzi atenția cuvenită un vin, nu ai nevoie să te îndeși cu mâncare, dar când deguști după 23 de kilometri de pedalat, parcă simți nevoia de ceva care să îți încânte și stomacul, nu doar papila.

Nici vinurile care ni s-au perindat prin pahare nu ne-au dezamăgit. A fost o idee bună să începem cu un cupaj de Muscat Ottonel și Tămâioasă Românească din 2016, sec, aromat și revigorant. A urmat un Sauvignon Blanc din Via Colțul Pietrei, foarte plăcut și un Rozé peste care am trecut destul de ușor cu vederea, așteptând apariția vinurilor roșii. Feteasca Neagră 2015, din Viile Metamorfosis, s-a prezentat cu demnitate, chiar dacă zgomotul de fundal depășise un nivel acceptabil, grupul nostru fiind alcătuit în mare parte din chinezi care, din punctul meu de vedere, ar fi putut să rămână și afară să mănânce. Nu vreau să fiu rea, dar rar mi-a fost dat să întâlnesc călători cu mai puțin bun simț, mai ales la un astfel de eveniment. Am reușit să încheiem degustarea cu un Syrah 2015, din Via Colțul Pietrei, din care țin minte mai degrabă personalitatea, decât aroma, dar cred că nu e vina vinului, ci a bruiajului. Alex spune că i-ar mai fi dat niște timp, să se maturizeze. Am luat destule sticle și pentru acasă, ca să încercăm în liniște câteva nume de la Metamorfosis despre care am auzit numai de bine, printre care Cantvs Primvs Cabernet Sauvignon 2012, Cantvs Primvs Fetească Neagră 2013 și Vila Marchizului Negru de Drăgășani 2015. Imediat ce le savurăm, revenim cu impresii și detalii pe pagina noastră de facebook dedicată, LumeaVinurilor.

Înainte să închei, aș vrea să te invit să afli mai multe despre povestea familiei și orientarea Cramei Metamorfosis către sustenabilitate („primele vinuri Eco Viile Metamorfosis au fost lansate în 2014 şi vor reprezenta în viitor aproximativ 25% din producţiile de anuale”). Am plecat de acolo cu o impresie foarte bună și suntem siguri că vom dori să revenim. Poți și tu să te programezi la o vizită și degustare, ai detalii aici.

Mulțumim CarpatBike pentru acest cupaj inspirat de vin, dealuri și pedale. Sper să nu-l țineți prea mult în baric și să mai scoateți și alte idei la degustat, pentru că mai vrem!

 

Text: Roxana Farca

Foto și video: Alexandru Farca

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Administratori şi iniţiatori al proiectului LumeaMare, Roxana, Alex şi Petra alcătuiesc o familie şi o echipă care călătoreşte cât de frecvent poate împreună, practicând un turism responsabil. Roxana și Alex sunt pasionați de fotografie, în plus Roxana desenează (și este sudentă la grafică acum), iar pe Alex nu-l întrece nimeni la gătit. Petra este cea care testează destinaţiile din punctul de vedere al unui copil devenit între timp adolescent.