Bike&Wine și ultima zi de vară din prima duminică de toamnă

Dacă n-am fi răspuns afirmativ la ispita evenimentului Bike&Wine din 3 septembrie, n-am fi ținut minte că, în 2017, ultima zi caniculară de vară a picat în prima duminică de toamnă. Canicula verii nu a fost cea mai bună motivație pentru a urca coline și dealuri, dar toamna a contribuit cu o încurajare blândă, trimițând în calea noastră o adiere răcoroasă și ajutându-ne să suportăm mai ușor cei douăzeci de kilometri destul de solicitanți.

Ți-am mai povestit despre Bike&Wine de la Carpat Bike și cu altă ocazie, în articolul Bike&Wine și doza de creativitate. Ne place mult combinația asta pentru că nimic nu te face să te simți mai bine, atunci când bei un pahar cu vin bun, decât sentimentul că l-ai muncit și tu, în felul tău, că l-ai meritat. Iar dacă ai parte de un traseu cum a fost cel de duminică, caloriile ingerate la degustare sunt nimic față de cele consumate pe treseul combinat, cu destule urcări, cu asfalt, dar și cu porțiuni lungi și dificile de pietriș și nisip. Glumesc, sari peste partea cu caloriile și reține doar că e foarte plăcut să faci mișcare în aer liber, apoi să mânânci sau să bei ceva bun. În engleză există o expresie excelentă pentru asta, dar tradusă în română nu mai sună atât de bine: guilt-free (eliberat de vinovăție, fără vinovăție, zi cu vrei tu).

Am făcut cei douăzeci de kilometri în patru ore. Așa erau și în program, ceea ce dovedește că echipa faină de la CarpatBike știa la ce să se aștepte. Tot în acest program au intrat multe pauze printre vii, cu degustat de boabe și ghicit de soiuri, o oprire la chioșcul Livada Tudor, unde ni s-a oferit un suc de mere proaspăt stors și bine păstrat, la umbră, pentru bicicliștii încinși. A urmat apoi o vizită lungă în crama încă adormită de la Lacerta, aflată în așteptarea momentului de maximă activitate la vedere, atunci când vine rândul recoltării și procesării strugurilor. Am admirat butoaiele, acolo unde se întâmplă minunile mai puțin accesibile văzului, am făcut poze și ne-am dorit să ajungem cât mai repede la degustare: eu și Alex aproape nu ne atinsesem de gustările și sendvișurile pregătite de organizatori pentru drum și o foame crâncenă ne tăia cheful de explicații. Ca niște elevi obraznici, pofteam doar să ne tolănim în scaune și să degustăm rezultatul muncii oamenilor de la Lacerta.

Odată așezați la masă, am început cu un Sauvignon Blanc 2015, nebaricat și am continuat tot cu Sauvignon Blanc, de data aceasta din 2012 și baricat, pentru a observa diferența. Uimitor a fost că, deși ne plac mai mult vinurile baricate, de data aceasta l-am preferat pe primul. Am trecut apoi la o Fetească Neagră 2014 nu foarte convingătoare, moment în care am aflat că acest soi românesc preia caracterul nostru național: e foarte instabil și diferit de la un an la altul. Mie nu mi-a displăcut, Alex a strâmbat puțin din nas. Am urmat un Shiraz 2014 care avea ceva argumente în plus, de la culoare până la caracter. De reținut că Lacerta a fost prima cramă care a plantat Shiraz în Dealul Mare. Am încercat și un Merlot 2003 care nu ne-a convins – nici nu ne-a displăcut, dar nici nu ne-a impresionat. Degustarea s-a încheiat cu favoritul nostru, Cuve IX 2014 (un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagra și Shiraz) – aici nu am avut niciun dubiu, ne-a plăcut și am luat și pentru acasă. Am mai cumpărat un Cuve X (din vinuri albe, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris și Rheinriesling) și un cupaj de Cabernet cu Shiraz pe care-l vom degusta în curând, cu sau fără o plimbare pe bicicletă în prealabil.

Revenim cu impresii și detalii pe pagina noastră de facebook dedicată, LumeaVinurilor. Și mai revenim pe biciclete, pe 16 septembrie, de data aceasta către Crama Vitis Metamorfosis. Mai multe detalii pe pagina de facebook CarpatBike.

Ce zici, nu vii și tu?

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Administratori şi iniţiatori al proiectului LumeaMare, Roxana, Alex şi Petra alcătuiesc o familie şi o echipă care călătoreşte cât de frecvent poate împreună, practicând un turism responsabil. Roxana și Alex sunt pasionați de fotografie, în plus Roxana desenează (și este sudentă la grafică acum), iar pe Alex nu-l întrece nimeni la gătit. Petra este cea care testează destinaţiile din punctul de vedere al unui copil devenit între timp adolescent.