Numele acestei colecții pornește de la educația celor 7 ani de acasă pentru că, prin această inițiativă, îmi propun nu doar să te invit să îți petreci mai multe zile de vacanță în România, ci și să demonstrez, prin exemplul meu sau al altora, că se poate călători responsabil.
M-am gândit că tot ceea ce am scris despre România (și voi mai scrie) ar putea deveni, la un moment dat, un ghid sau mai degrabă o călăuză pentru cei care doresc să-și petreacă weekendurile sau măcar o vacanță pe an acasă, în țară. Pentru un ghid în adevăratul sens al cuvântului mai am însă nevoie de timp, sunt regiuni și destinații pe care nu le-am explorat și am încă multe descoperiri de făcut. Așa s-a născut conceptul ”7 de-acasă”. O colecție cu un număr restrâns de recomandări, o inițiativă LumeaMare care să se repete regulat, în care tu să găsești atât idei de plimbare și sfaturi despre cum poți călători responsabil, cât și recomandări de casă sau masă, în diverse destinații care se pretează cel mai bine ecoturismului, toate de la noi de-acasă. În fiecare ediție vei regăsi locuri, oameni sau povești cu care te-ai mai întâlnit pe blog, dar și idei și recomandări în premieră.
În încheiere îți mărturisesc ceva. Am avut planuri mai mari și mai ambițioase. Am vrut ca această colecție să fie o mică revistă electronică pe care tu, ca abonat, să o primești pe mail. Dar am pornit singură la drum și, după o perioadă de muncă și frământări, mi-am dat seama că nu voi putea duce idea la capăt singură, fără niciun fel de ajutor și susținere. Dar dorința rămâne și m-aș bucura ca la un moment dat să o văd înfăptuită. Aș avea nevoie pentru asta de voluntari, parteneri și sponsori care împărtășesc aceeași viziune cu LumeaMare, care apreciază ceea ce facem sau pot fi un exemplu de practici sustenabile pentru țară numită acasă, România. Și nu în ultimul rând aș avea nevoie de un feedback de la tine, pe care îl poți lăsa, anonim, aici.
Acest prim număr este posibil prin încurajările, premiile sau informațiile oferite de Asociația de Ecoturism din România, RGB Photography, Descoperă Delta Dunării și CarpatBike. Mulțumesc!
Sper să îți placă și sper ca această primă colecție de recomandări să fie începutul unui nou și frumos drum prin LumeaMare.
Ecoturismul în bocanci
Pe LumeaMare.ro povestim despre ecoturism și călătorii responsabile. Ceea ce nu înseamnă că suntem mai cu moț decât alții, mai pretențioși sau mai scorțoși. Există cuvinte care par să poarte costum, cravată și pantofi care scârțâie, cum ar fi ecoturism, responsabil, sustenabil, când, dacă te uiți bine la ele, descoperi că sunt echipate comod, în bocanci, pantofi sport sau cizme de călărie. Eleganța le e înnăscută și se bazează tocmai pe relația strânsă pe care o au cu tot ceea ce este firesc, tradițional, natural. Ceea ce vrem noi să spunem și să demonstrăm este că putem face ceea ce ne place și fără să distrugem ceea ce a mai rămas valoros în țara frumoasă în care trăim. Că indiferent ce alegem să purtăm în picioare și câți bani avem în buzunare, trebuie și putem fi atenți pe unde călcăm și, mai ales, să fim conștienți de urmele pe care le lăsăm. Există poate instituții și furnizori de servicii turistice care se folosesc de aceste cuvinte ca de niște trofee, așa cum există și mici operatori sau inițiative comerciale care se dau peste cap să salveze ceea ce este autentic și unic în România. Dacă ne pasă și dacă suntem cu adevărat dornici să ne păstrăm valorile casei, reușim să facem diferența. Poate că uneori ne înșelăm, dar asta nu e așa important.
7 de-acasă nu e doar despre ce fac alții, ci despre ceea ce facem noi, despre cum putem, prin gesturi mici și alegeri conștiente, să ne educăm și să lăsăm o moștenire sănătoasă celor care vor veni după noi.
Ce se întâmplă interesant în #ecoRomânia?
O listă cu evenimente la care cel puțin noi ne-am dori să ajungem. Sunt atât de multe încât ne va fi imposibil să le prindem pe toate. Dar iată câte motive ai să descoperi România!
Evenimente din #ecoRomânia, aprilie – iunie 2017
idei pe alese, din toată țara
7 de-acasă
Recomandările LumeaMare
1. O destinație: Țara Hațegului
Zona Țara Hațegului – Retezat și-a câștigat oficial statutul de destinație ecoturistică și se poate lăuda cu două situri de importanţă internaţională, recunoscute şi promovate de UNESCO: Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Rezervația Biosferei Retezat.
Țara Hațegului
Mai mult decât te-ai aștepta
2. O potecă – Poarta Carpaților
Moieciu de Sus, Fundata și Fundățica
Drumeții și activități ecoturistice în cele mai frumoase peisaje agropastorale
3. O plimbare cu bicicleta – de la Sighișoara la Cund
Pe bicicletă prin Transilvania
Cel mai frumos traseu încercat de mine până acum
4. O plimbare cu calul – De la Apoș spre satele săsești
Cu calul spre satele săsești
O drumeție călare, prin Colinele Transilvaniei, de la Apoș până la Stejăriș
4. O plimbare pe apă – Delta Dunării
Pe îndelete prin Delta Dunării
Cu barca, caiacul sau canotca?
6. O cazare – Pensiunea Dacica
Cazare în Țara Hațegului
Pe urmele dacilor
7. O vorbă bună – interviu cu Bogdan Papuc
Despre ecoturism, destinații și călătorii prin România
Bogdan Papuc, Director Executiv al Asociației de Ecoturism din România
Concurs de scris #EcoRomânia
Pregătește-ți condeiul și bagajele pentru o excursie în Delta Dunării. Am ales, împreună cu Descoperă Delta Dunării, o temă care să te provoace și să te inspire. Premiul constă într-un sejur de 4 zile și 3 nopți la Mila 23, pentru două persoane. Mai multe detalii și condițiile de participare vor fi anunțate în curând.
Click pe imaginea de mai jos pentru detalii:
7 fotografii de-acasă
În perioada anterioară am organizat un concurs foto cu tema #EcoRomânia, în colaborare cu RGB Photography. În urma acestui concurs am ales un câștigător, dar și cele mai frumoase 7 imagini de-acasă, pe care le poți admira mai jos și care încheie mai mullt decât inspirat această primă colecție de recomandări.
Feedback-ul tău ne poate convinge să continuăm sau nu acest proiect. Te rog așadar să răspunzi la 5 întrebări foarte simple, în formularul de mai jos sau cu un click aici.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!