Cafenelele celui de-al treilea val, în Viena. Concept, creativitate, gust.

Dacă data trecută ți-am descris experiențele avute în cafenelele istorice din Viena, de data aceasta te invit la o degustare în cafenele moderne care aparțin mai mult sau mai puțin de ceea ce se intitulează „al treilea val”, locuri în care creativitatea se îmbină cu aromele și un comerț responsabil, transparent. Dacă în primele m-am dus pentru amintiri și secolul 19, în cafenelele celui de-al treilea val aș fi mers pentru că abia acolo aș fi găsit un produs care corespunde căutărilor mele: o cafea cu origini cunoscute, prăjită de cele mai multe ori artizanal și pregătită cu toată priceperea și arta unui specialist (barista). Nu am avut însă suficient timp, așa că mai jos îți ofer doar două – trei alternative testate și câteva recomandări. Sper să mai pot adăuga în viitor, iar până atunci poți completa și tu într-un comentariu.

Supersense – Cafè and Concept Store

Praterstrasse 70

Magazin: Marți – Vineri: 09:30 – 19:00 | Sâmbătă 10:00 – 17:00

Cafenea: Marți – Vineri: 09:30 – 22:00 | Sâmbătă 10:00 – 17:00

Nici nu știi câte idei creative și proiecte extraordinare pot intra într-un singur magazin – cafenea. Fondatorul Supersense, magazinul concept aflat într-un palat venețian, este cel care a salvat Polaroidul și filmul foto. Aici poți găsi unul dintre cele mai mari aparate foto instant și o sumedenie de alte idei năstrușnice, de la kituri de memorie olfactivă până la o cabină telefonică transformată într-un studio în care poți face înregistrări. Trebuie să te uiți pe site ca să înțelegi. Iar cafeaua e foarte bună și superb servită.

Foarte aproape e și Café Balthasar (Praterstrasse 38), în care nu am fost, dar am aflat că e pe vârful valului acum.

Jonas Reindl

Währingerstraße 2-4, lângă parcul Sigmund Freud și Votivkirche.

Luni – Vineri: 07:30 – 22:00 | Sâmbătă: 09:30 – 22:00 | Duminică: 10:30 – 18:00

Jonas Reindl, cu mobila sa colectată de proprietari în ani de zile, scaunele vintage confortabile, mesele reciclate din Indonezia și studenții veniți să lucreze, m-a cucerit din prima. Am ales o prăjitură alături de cafeaua la filtru din Rwanda și am dat o notă bună produselor destul de sănătoase din care aș fi putut alege (plăcintă proaspătă, budincă de chia șamd).

Caffè Couture

Freyung 2, Pasajul Ferstel Passage

Luni – Vineri: 08:00 – 17:00 | Sâmbătă: 10:00 – 17:00

O cafenea foarte micuță într-unul dintre cele mai frumoase pasaje, Ferstel Passage, lângă piața Freyung. Unul dintre cei doi proprietari a luat mai multe premii în Austria și nu numai, afacerea înseamnă mai mult decât cafeneaua (mai au o adresă la care se țin ateliere), dar Caffè Couture a fost singurul loc în care am primit o cafea (bună, e adevărat!) fără pahar cu apă, iar persoana de la bar abia dacă s-a uitat la mine când am dat comanda, așa prinsă era în conversația cu altcineva. Mi-ar fi plăcut să o mai întreb câte ceva despre cafea, dar n-am avut loc.

Cafe Burggasse 24

Burggasse 24, lângă Piața Ulrich

Luni – Duminică: 10:00 – 22:00

Nu cred este vorba de o cafenea third wave, dar mi-a plăcut prea mult conceptul, atmosfera și combinația, ca să nu-ți spun de ea. E vorba în primul rând de un „concept store” cu haine la mâna a doua, selectate cu atenție, expuse îndrăzneț și creativ între pereții unei clădiri istorice. Cafeneaua însăși este decorată din obiecte ce par salvate de pe stradă, fiecare masă și scaun e din altă poveste, iar atmosfera nu poate fi decât caldă și prietenoasă.

Alte cafenele recomandate de Biroul de de Turism din Viena și pe care m-aș dori să le încerc sunt:

  1. Akrap Espressobar, Königsklostergasse 7
  2. Café Balthasar, Praterstrasse 38
  3. Caffè a Casa, Servitengasse 4A
  4. Kaffemik, Zollergasse 5
  5. POC – People ON Caffeine, Schlösselgasse 21

Aștept și recomandările tale!


Dacă plăluiești să mergi la Viena, consultă și:

Cazare în Viena – idei pentru toate buzunarele și nevoile

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.