Gazpacho – rețeta verii mele

Este din ce în ce mai cald, și aici, în București, și aiurea prin lumea asta mare. Cuptorul nu se mai înfierbântă așa de des, poate doar noaptea, când se încălzește la temperatură mică pentru a coace molcom vreo supă sau ceva carne. Nici ochiurile aragazului nu devin albastre prea des, în shimb, în bucătărie se lucrrează la cuțit, răzătoare, storcător și blender, ceea ce ne apropie de subiectul articolului de astăzi – gazpacho.

De când am citit rețeta asta în cartea lui Josh Emett, The recipe., rețeta de gazpacho a lui Jose Andres a devenit preferata mea în lunile în care roșiile se găsesc din belșug și căldura este mare.

Pentru că această rețetă este suma aromelor ingredientelor folosite alege cu grijă 1,4 kg de roșii (eu folosesc un amestec din diferite soiuri, jumătate fiind cele de tip cherry, iar jumătate roșii grase, roze, galbene – cărnoase și dulci). Pune pe lista de cumpărături 2-3 castraveți medii (nu de tipul Fabio), un ardei gras verde, 2 căței de usturoi tânăr, sare. Pentru că este o rețetă cu o savoare extraordinară, mai ai de deschis o listă pe care să pui: o sticlă de vin sherry – oloroso, un oțet de sherry și un ulei de măsline extravirgin de calitate bună, cu aciditate mică. Asta este lista care îți va pune răbdarea și portofelul la încercare. Dacă nu găsești Sherry-ul Oloroso, îl poți înlocui cu Marsala sau un Porto Tawny. Eu nu am avut oțet de sherry așa că am folosit un oțet balsamic bun. Lista detaliată a ingredientelor este mai jos. 

Gazpacho

Prep Time15 minutes
Cook Time30 minutes
Course: Soup
Cuisine: Mediterranean
Keyword: Gazpacho
Servings: 10 persoane
Calories: 200kcal
Author: Alex

Equipment

  • Blender
  • Sită

Ingredients

Pentru supă

  • 1,4 kg roșii bine coapte (cherry)
  • 2-3 buc. castraveți
  • 1 buc. ardei verde gras
  • 2 căței usturoi
  • 60 ml oțet de sherry sau balsamic dacă nu ai/găsești
  • 120 ml vin sherry – oloroso poți înlocui cu vin Porto sau Marsala
  • 150 ml ulei de măsline extra virgin cu aciditate mică
  • 200 ml apă
  • 2 lingurițe sare

Pentru ornare/finisare

  • 2 felii pâine
  • 1 lingură ulei de măsline extra virgin
  • 10-12 buc. roșii cherry
  • sare Maldon

Acum nu îți rămâne decât să decojești castravetele, să înlături partea cu sâmburi și să îl tai în cuburi mari, să tai ardeiul în bucăți și să pui toate ingredientele în blender. Apesă butonul de start și supa este gata (ai grijă să nu uiți să pui capacul, asta doar dacă nu vrei ca bucătăria ta să devină ca un tablou de Pollock).

Mai sunt doi pași de făcut – strecoară supa printr-o sită. dar nu prea fină și pune-o la frigider pentru minim 30 de minute. Până se răcește, din feliile de pâine, sare și ulei de măsline, prepară niște crutoane, într-o tigaie. Și uite așa am folosit un pic și aragazul (sau înlocuiește crutoanele cu niște crackerși dacă nu vrei să ai de-a face deloc cu căldura).

După cele minim 30 de minute scoate supa din frigider, adaugă roșiile cherry tăiate în jumătate, o lingură de crutoane, o frunzuliță – două de busuioc (dacă ai la îndemână), câteva picături de ulei de măsline, câteva picături de oțet și câteva cristale de sare Maldon. Să fie răcoare!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.