Atenționare: această pagină nu a fost actualizată de aproximativ 4 ani. Unele informații curpinse mai jos sunt veșnic valabile, altele e posibil să nu mai fie de actualitate. Te rugăm să fii îngăduitor și să ne mai acorzi puțin timp pentru a aduce totul la zi. Iar dacă ai nelămuriri sau întrebări, să ne scrii. Mulțumim!

În această pagină ne propunem să centralizăm atât o colecție de instrumente și produse pe care noi le folosim atunci când ne organizăm călătoria, cât și mai multe idei practice. Pagina va fi permanent în lucru și organizare, o vom actualiza frecvent și te rugăm chiar să ne ajuți să o facem cât mai utilă trimițându-ne sugestii sau întrebări. Îți mai spunem de la început că unele linkuri fac parte din programe de afiliere, aceasta însemnând că noi putem câștiga un mic comision atunci când tu cumperi produse și servicii turistice pornind de pe acest blog – atenție, prețul pe care îl plătești tu nu este cu nimic influențat, nu tu achiți acest comision. Îți mulțumim în avans și te asigurăm că nimic din ceea ce vei vedea mai jos nu este neverificat de noi. Știm că mai sunt și alte variante foarte cunoscute, dar dacă nu le-am ales până acum pentru noi, nu le-am trecut pe listă, poate vor apărea în viitor. Dacă ai sfaturi, întrebări sau propriile tale recomandări, nu ezita să laşi un comentariu sau ne contactezi.


Cazări

Booking.com – website-ul principal pe care căutăm atunci când ne dorim să găsim ceva repede sau pentru o perioadă scurtă de cazare (1-3 nopți). Ușor de folosit și sigur, nu am avut niciodată probleme. Avantajos pentru că, cel puțin deocamdată, nu se cere avans și există variante foarte flexibile de anulare. Ne bucură că aici putem găsi nu doar hoteluri, ci și nenumărate variante de pensiuni, apartamente sau vile de închiriat de la localnici.

AirBnb – primul site pe care căutăm atunci când intenționăm să stăm mai mult într-un loc. Am început să alegem apartamente echipate cu tot ce trebuie mai ales din momentul în care fata noastră a crescut și a apărut necesitatea unui al treilea pat. Dar nu găsești doar apartamente mari, sunt și camere mai mici, uneori la un preț pe care nu-l mai găsești decât la hostel, chiar și pentru două persoane. S-a dovedit că prețul plătit și avantajul de a ne putea găti singuri micul dejun și cina au transformat această variantă în cea mai eficientă posibilă. Dacă te hotărăști, ai 100 de lei cadou pentru prima ta rezervare, aici.

Cazare în România – lista noastră de recomandări, cu locurile în care am stat prin țară

Sfatul călătorului responsabil:

Alege afacerile mici de familie sau camerele și apartamentele oferite de localnici, încearcă să eviți apartamentele sau hotelurile care aparțin în mod evident unor investitori străini. Pe airbnb, poți studia profilul proprietarului și îți dai seama foarte bine despre ce e vorba. Banii pe care îi dai pe cazare e cel mai bine să rămână în comunitatea locală. Citește mai mult despre asta aici.


Zboruri

Momondo.ro – foarte bun pentru căutarea în multiple variante de zbor. Îți poți seta notificări de alerte pentru destinația care te interesează sau, dacă perioada în care mergi este flexibilă, ai șansa să vezi când sunt cele mai mici prețuri în calendarul unei luni.

www.paravion.ro – site românesc care s-a extins și pe alte piețe, cu oferte destul de bune și servicii corecte. L-am folosit de câteva ori și am fost mulțumiți.

Sfatul călătorului responsabil: 

Nu te baza doar pe motoarele care caută în bazele de date ale mai multor companii aeriene (ca cele menționate mai sus).Uită-te și pe o hartă, ca să vezi care sunt cele mai apropiate aeroporturi, sau pe site-urile companiilor aeriene locale. Îți mai recomandăm să alegi, atât cât se poate, zboruri directe sau destinații pentru care nu trebuie să faci drumul dus-întors până la nu știu ce hub, sau nenumărate escale, doar ca să obții câțiva euro reducere. La decolare și aterizare se emit cele mai multe gaze nocive în aer. Dacă zbori mult și vrei ceva mai multe detalii sau trucuri despre cum să găsești cele mai bune variante de zbor, îți recomandăm un articol de la Tedoo.ro: Cum să găsești biletele alea ieftine de avion. Ghid complet de flight hacking.


Asigurări

Pentru sănătate: de câțiva ani folosim asigurarea de călătorie multitravel, de la Aliantz-Țiriac, valabilă un an. Pentru că noi călătorim destul de mult, nu mai trebuie să avem grija asta la fiecare plecare, iar prețul este mai avantajos în această variantă. Nu a trebuit să o folosim niciodată, până acum, din fericire.

Pentru bagaj: noi nu ne-am asigurat niciodată bagajul, nu am considerat necesar, dar știm că se poate face asta, vom reveni cu detalii în măsura în care vom apela la asta pe viitor.

Pentru mașină: îți recomandăm un card de asistență rutieră 9695. De nedorit, dar dacă se întâmplă să ai o problemă cu mașina pe drum, s-ar putea să îți strici vacanța sau să cheltuiești cu mult mai mult. Vorbim din experiență, poți citi aici cum ni s-a întâmplat nouă.

Sfatul părinților reponsabili: Pentru părinți, recomandăm cartea Mami, tati, uite cămilele! și studierea paginii Siguranța și sănătatea copiilor în călătorii 


Mâncare

EatWith – o rețea cu ajutorul căreia îți poți alege o familie sau o persoană la care să mănânci, în destinația în care te afli. Există un onorariu și uneori un număr minim de persoane, trebuie să rezervi din timp, dar avantajul e că vei gusta feluri gătite în casă, vei cunoaște poate alți călători și, cine știe, poate îți vei face noi prieteni.

Eat-Local.ro – valabil pentru România (deocamdată doar în Transilvania), adresa la care îți poți rezerva locul la Transilvanian Brunch sau alte evenimente culinare menite să încurajeze bucătăria locală și să suțină comunitățile. Tot aici poți să-ți organizezi un picnic, o degustare sau o vizită la o fermă, iar oferta se schimbă și se diversifică în timp.

Sfatul călătorului responsabil:

Mai multe detalii sau variante despre cum să mănânci cu sau ca localnicii și de ce este asta important poți găsi aici sau aici.


Echipamente și accesorii

Îmbrăcăminte

Ai crede că hainele pe care le iei cu tine sunt foarte diferite în funcție de tipul vacanței sau de locul în care mergi. Bineînțeles că iarna nu-i ca vara și deșertul nu-i ca muntele, dar odată ce ai descoperit echipamentul tehnic, țesăturile care te feresc de înțepăturile insectelor, tricourile de lână care țin și de cald și de răcoare și se usucă foarte ușor, șosetele de lână care au aceleași funcții, gecile de puf, bocancii comozi cu talpă aderentă și alte minuni care s-au inventat ca să ne fie nouă cât mai bine, ai să vezi că în orice bagaj își vor face loc câteva articole de care nu te mai poți lipsi.

Până acum, pentru noi, câteva mărci și-au făcut treaba mai mult decât mulțumitor, rezistând cu brio timpului și condițiilor destul de variate:

 • Bocancii Roxanei de la Mammut
 • Sandalele offroad de la Ecco – cu povestea lor detaliată și ilustrată de Roxana aici.
 • Ghetele scurte ale lui Alex de la Ecco
 • Șosetele Icebreaker

Pentru detalii specifice, vezi atât linkurile de la capitolul dedicat bagajelor, cât și cele de la finalul acestei pagini.

Interesant de citit: Echipamentul montan, ieri și azi.

Genți și rucsaci

Capitolul genți și rucsaci este sensibil și fără sfârșit. Știm că trebuie să ne oprim din a aduna diverse variante pentru că avem deja suficiente tipuri de genți și, mai ales, rucsaci adecvați (unii oameni adună pantofi, noi genți de călătorie, fiecare cu mania lui). Iată ce folosim în acest moment:

 • pentru haine și toate cele de trebuință avem rucsaci  de la Gregory, Deuter, Vango, Salomon și Millet, de la 25 la 70 de litri
 • pentru echipamentele foto: Kata (care între timp a devenit Manfrotto), Lowepro și Manfrotto (Manfrotto Off Road Hiker sunt foarte potrivite și pentru deplasări scurte pentru că au loc suficient și de haine și de echipament foto)
 • pentru bicicletă am mers pe variantele de coburi VAUDE Karakorum format din 3 piese (68 l) și Vaude Road Master (50 l). Pentru gențile care se pun pe ghidon, ușor de scos sau de folosit ca geantă de zi cu zi: Vaude (Road li) și Merida (2925).

Sfatul călătorului responsabil:

Când îți cumperi un bagaj de tip troller sau altfel de genți de voiaj, interesează-te dacă materialele din care sunt acestea făcute sunt biodegradabile. Și chiar dacă nu sunt, e mult mai responsabil să investești într-o geantă de calitate pe care o vei folosi poate toată viața, decât în genți pe care le vei arunca la fiecare doi sau trei ani.

Echipamente camping

Aici lista poate fi lungă, dar ne limităm în a spune ce folosim pentru echipamentele importante:

 • Cort: Vango Tempest 3000 mic și ușor, foarte rezistent la vânt, dar și vreo două variante mai încăpătoare, de transportat cu mașina, cumpărate de la Decathlon.
 • Saci de dormit: pentru partea feminină – Cumulus Mysterious Traveller 700 și CUMULUS LITE 400 pentru cei mai puțin friguroși.
 • Saltele: Thermarest
 • Aragaz sau butelie cu arzător: Primus
 • Set de oale ușoare de la Decathlon
 • Păturică de camping de la Decathlon
 • Lanterne frontale pe care le poți agăța și în interiorul cortului, pentru lumină.

Echipamente foto

Există câteva magazine la care noi am apelat de mai multe ori cu încredere:


Liste de bagaj

Sfatul călătorului responsabil:

Învață să împachetezi doar strictul necesar atunci când pleci, să combini hainele în așa fel încât să-ți fie bune la orice fel de vreme (metoda straturilor) și să pui la loc de cinste și o bucățică dintr-un săpun de rufe. Atât mașina, cât și avionul, consumă și poluează mai mult, cu cât trebuie să transporte mai mult. Nu lua în râs afirmația aceasta, ai încredere că puțin de la tine + puțin de la alți o sută de călători poate să rezulte într-un mare ajutor adus planetei.


Cărţile noastre preferate

Avem pregătită o listă amplă cu mai multe cărți care ne-au inspirat în călătorii. O găsești aici:

Cărți pentru pregătirea unei călătorii.


Sfaturi de călătorie și ghiduri:

În final repetăm invitația de la începutul acestei pagini: dacă mai ai întrebări sau sugestii lasă un comentariu sau scrie-ne! Și nu uita că ne poți ajuta și tu pe noi, cu o donație la alegerea ta: