Cheile Nerei, un Plitvice la noi acasa

Cheile Nerei, un Plitvice la noi acasa

La un moment dat am făcut o listă cu primele 10 locuri în care aş pleca chiar acum, dacă aş avea ocazia. Bineînţeles că numărul 10 a fost limitativ şi că a trebuit să mi-l impun ca să nu nominalizez cel puţin jumătate de glob. În orice caz, dacă mi-aş fi pemis un 11 în loc de 10, cu siguranţă că nu aş fi uitat să aleg şi Cheile Nerei.

Nu am fost niciodată acolo aşa că nu mă voi întinde prea mult la poveşti. Informaţii şi imagini se găsesc destule şi după ce le veţi vedea sunt convinsă că vă veţi deveni nerăbdători, ca şi mine, în aşteptarea primăverii şi a momentului în care să puteţi să vă bucuraţi pe deplin de acest loc.

Când am văzut prima dată imaginile m-am întrebat încet, ca să nu mă aud prea bine şi să nu mă fac de râs: avem şi noi un Plitcive şi nu ştiam?

Da, se pare că avem un Parc Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, situat la limita sud-vestică a ţării, în sudul Munţilor Aninei, în judeţul Caraş Severin. Pe o distanţă de aproximativ 20 de km şi 35756 ha acesta oferă fenomene carstice unice, lacuri albastre şi verzi, peşteri, cascade în trepte formate prin depuneri de travertin (acelaşi fenomen ca la Plitcive, în Croaţia), peisaje încântătoare. Iar râul Nera parcurge un traseu care combină pereţi abrupţi de stancă cu poieni largi.

Am citit că în zonă se pot face tot felul de activităţi interesante:

Drumeţii pe trasee marcate (mai – noiembrie)

Rafting pe râul Nera

Alpinism (există trasee amenajate)

Speologie (pentru cei bine pregătiţi şi echipaţi)

Propoziţia aceasta nu mi-a plăcut dar bănuiesc că e practic imposibil să fie pusă în practică: „Fotografierea şi filmarea florei şi faunei se face cu acordul şi sub supravegherea personalului Administraţiei Parcului.”

O descriere foarte frumoasă am descoperit pe drumliber.ro iar dacă doriţi şi mai multe informaţii, trasee sau fotografii găsiţi la http://www.infocheilenerei.ro/

Dacă mai aveţi alte resurse sau experienţe personale interesante din zonă, vă rog sa mă contactaţi sau să le împărtăşiţi aici, cu noi. Le aştept cu interes! De asemenea, daca imi poate oferi cineva câteva poze pentru a face mai convingător acest articol, rămân datoare..

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.