Nu cred că există șofer, cel puțin din București, care să nu se gândească cu groază la cozile de weekend de pe Valea Prahovei, fie că merge către Bușteni, Brașov, Bran sau Moieciu de Sus. Moieciu de Sus face parte parte din Poarta Carpaților, o destinație ecoturistică în care mai intră Fundata, Fundățica și Șirnea, locuri care-mi sunt foarte dragi și în care mă simt extraordinar de fiecare dată când am ocazia să ajung.
De mai bine de un an, călătoresc mai mult cu trenul decât cu mașina, prin România. Reușesc astfel să câștig timp pentru lucru, odihnă sau lectură. Așa de bine îmi e încât, dacă am această opțiune, nici nu mai vreau să aud de condus. Despre asta îți voi povesti pe îndelete cu altă ocazie, acum vreau doar să îți arăt cât e de ușor să ajungi de la București la Moieciu de Sus, cu mijloace de transport în comun. Iar dacă nu ești din București, scenariul rămâne valabil atât timp cât drumul tău trece prin Brașov.
București – Brașov
Din București pleacă destul de multe trenuri către Brașov. CFR nu este chiar un vis frumos, dar nici nu aș exagera spunând că e un coșmar. Există excepții și situații penibile, dar majoritatea trenurilor cu care am fost eu au ajuns la timp și mi-au oferit un minim de condiții pentru o călătorie mai confortabilă decât dacă m-aș fi aflat la volan. Către Bran sau Moieciu de Sus nu există linie de tren, dar primul pas e să ajungi la Brașov. Îți iei bilet, costă între 24 și 49 de lei la clasa a-II-a (de la casa de bilete sau online, caz în care mai ai o reducere), în funcție de tipul de tren și de durata călătoriei – undeva între două ore jumătate (IR) și trei jumătate (R) ești în gara din Brașov. Eu am plecat la 8:10 și am ajuns la 10:45. Recomand cumpărarea biletului în avans, pe ruta aceasta trenurile se pot aglomera, mai ales la orele de dus sau întors de la munte, în weekend.
Brașov – Moieciu de Sus
Din fața gării din Brașov cumperi două bilete de autobuz, ca să ai și pentru întors (4 lei unul dublu, 2 lei călătoria) și iei autobuzul cu numărul 25 până la Autogara 2 (Transbus Codreanu), aflată la cinci stații distanță. În fața gării sunt mai multe peroane, dar stația acestuia e undeva mai la stradă, roagă pe cineva să-ți arate, dacă nu te descurci. Cobori la stația Stadionul Tineretului, chiar vizavi de intrarea în autogară. Ai grijă că Google maps te ocolește și te duce pe altă parte.
Odată ajuns la autogară vei afla că sunt curse frecvente spre Zărnești, Râșnov, Bran și Moieciu de Jos. Spre Moieciu de Sus nu sunt prea multe variante, dar nu e cazul să disperi, o soluție tot se găsește. Eu mi-am organizat în așa fel plecarea din București, încât să prind autobuzul direct care pleca la 12:30 (10 lei Brașov – Moieciu de Sus). Am avut timp suficient de un ceai ieftin și cald, să nu-mi înghețe sufletul cât aștept. Există o sală de așteptare, dar nu e încălzită, așa că am preferat să stau afară, la soare. Mai e și un restaurant prin preajmă, nu m-a tentat totuși să-l încerc.
Dacă nu aș fi prins autobuzul direct, aș fi putut alege altul, până în Bran (8 lei) sau până în Moieciu de Jos, apoi aș fi parcurs restul distanţei cu un taxi, nu ar fi fost chiar o avere.
La ora 14:30 luam deja masa de prânz la pensiune, cu o carte în față, calmă, relaxată, gata de căutat și aflat povești. Costul la dus pentru traseul București – Brașov – Moieciu de Sus a fost de 61 de lei, iar la întors, pe traseul Bran – Brașov – București a fost 34 de lei (am luat trenul care oprește în toate stațiile). Pe mine m-a condus o cunoștință până în Bran (primul autobuz din Moieciu de Sus era la 8, următorul la 16:00, dacă am înțeles bine), dar chiar dacă aș fi luat taxi, tot nu aș fi depășit 50 de lei cu totul. Dacă ții cu adevărat de buget, prețul minim pe care îl poți plăti e de 36 de lei pe o direcție (preț întreg, pensionarii, copiii, elevii sau studenții au un tratament preferențial. Verifică și reducerile pentru achizițiile online).
Mai multe povești despre călătoriile cu trenul, dar și despre locurile și oamenii din Moieciu de Sus, vei mai avea ocazia să citești. Până atunci îți doresc drum bun și te încurajez să mai lași și tu mașina acasă, măcar din când în când.
Alte multe informații practice despre transport și nu numai găsești pe website-ul EcoMarathon, un concurs minunat de alergare montană care se ține în fiecare an, în Moieciu de Sus și împrejurimi.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!