Buget de vacanţă

Buget de vacanţă

Pentru că de foarte multe ori primim întrebări referitoare la bugetul necesar unei călătorii, vă ofer mai jos informaţii detaliate pentru o variantă care include mulţi kilometri, multe zile, transport cu maşina, dormit în pat (nu la cort) şi mâncare la pachet. Pornind de la aceasta simulare puteţi să vă creaţi propriul buget, adaptându-l la propriile voastre posibilităţi sau aşteptări. Drum bun!

Ţări vizitate: Ungaria, Austria, Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Elveţia, Germania

Durata: 58 de zile, 57 de nopţi.

Costuri totale: 5475 euro, 94,4 euro/zi

Transport – 14904 km în 49 de zile „umblătoare” – 304 km/zi – 1788 E din care

– Benzină 1216 E Cea mai ieftină în Spania, cea mai scumpă, în Franţa

– Viniete 60 E

– Parcări 189 E

–  Autostrăzi 256 E Cele mai scumpe în Franţa, în Spania nu toate sunt cu plată

–  Schimbat ulei şi filtre – manoperă – 47 E

– Până cauciuc şi bec far – 20 E

– În capitale nu am circulat cu maşina ci cu mijloacele de transport sau, pe jos

Mâncare786 E 13,55 E/zi

Menţiune importantă: am plecat cu provizii: apă, conserve, pateuri, supe la plic, ceaiuri, zahăr, banane, mere, biscuiţi, cafea, sare, dulceaţă, gem, unt, totul cam pentru zece zile. Am avut 16 borcane de 400de gr. (am regretat că nu am făcut mai multe, nu ştiam că rezistă perfect, ofer „meditaţii” de preparare pentru cei interesaţi) cu mâncare gătită cu carne, sau friptură în ulei, extrem de folositoare pentru zilele în care nu puteam face cumpărături, era cald, tartinele nu ar fi rezistat şi umblând pe diferite coclauri nu găseam magazine. Ne-am aprovizionat numai din supermarketuri, nu din magazinele de pe autostradă, fiind atenţi să avem tot ce ne trebuie în weekend inclusiv benzină căci, în Spania de exemplu, funcţionau numai automatele cu card, majoritatea benzinăriilor fiind închise.

Am mâncat de patru ori la restaurant. Am avut cu noi tacâmuri, aragaz mic de voiaj cu trei butelii, am beneficiat de mic dejun cuprins în preţul cazării numai în Austria Germania şi la Lisabona, (hotel central cu parcare subterană). În rest, acesta se plăteşte separat, aşa că am pregătit în cameră, cu discreţie, nu prăjit adică, micul dejun şi cina, prânzul fiind sub formă de tartine la purtător sau borcănel în zone nelocuite.

Dormit2466 E, media -43,26 E/zi

Cel mai ieftin hotel este Formula 1 (începând de la 35 e, ajungând la 50,50 la Lausanne) foarte răspândit în Franţa (cu pat dublu şi deasupra un pat de o persoană, chiuvetă în cameră, televizor, grupuri sanitare şi duş pe hol; în Italia Etap sunt puţine, în Spania şi Portugalia la fel, dar aici sunt hosteluri numeroase şi multe posibilităţi de cazare convenabile. În Germania şi Austria sunt răspânditele Zimmer, în condiţii foarte bune, la particulari, cu mic dejun inclus automat. În Elveţia sunt puţine şi cu cel mai mare preţ, mult mai mic însă, faţă de alte hoteluri. Peste tot există hoteluri speciale pentru studenţi, foarte convenabile.

Cheltuieli turistice

– intrări la obiective vizitate – 323 E

– Transport în comun – tramvai, tren metrou, autobuz; 112 E

În plus, am cumpărat albume, suveniruri, cadouri care nu sunt incluse în suma totală precizată la început. Michel, cu răbdare, consecventă de fier şi un mic calculator, şi-a notat zilnic tot ce s-a cheltuit într-o agendă mică, seara a distribuit sumele în caietul cu rubrici, a calculat şi a ştiut tot timpul cum stăm din punct de vedere financiar şi ce ne permitem. De ce toate acestea? Pentru că am dorit să vedem cât mai mult din locuri în care nu vom mai putea ajunge niciodată. A fost mai degrabă o expediţie în forţă, am mers mult, am folosit fiecare fărâmă de timp, am luat vitamine, am fost extraordinar de fericiţi şi puţin obosiţi câteodată, nu regretăm nimic, chiar dacă din punct de vedere gastronomic am rămas cu pagina goală.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.