O zi în Cluj

O zi în Cluj

Am ajuns la Cluj de multe ori pe grabă, neavând mai mult de o zi pentru plimbări. Însă de fiecare dată când am trecut pe aici, ceea ce a contat cu adevărat a fost calitatea oamenilor pe care i-am întâlnit, felul în care întâmplări aparent banale au adus schimbări mai mici sau mai mari în viaţa mea. În drumul meu spre Maramureş, am stat mai mult ca niciodată în Cluj. Însă cele de mai sus nu s-au schimbat. M-am întâlnit şi reîntîlnit cu oameni deosebiţi, am avut lungi conversaţii, vizitarea oraşului rămânând cumva pe ultimul loc. Totuşi cred că am început să îl cunosc, să strâng ceva impresii, aşa că te invit la o plimbare de o zi în Cluj. Presupun că şi tu vei fi de multe ori grăbit aşa că poţi alege toată ziua sau locurile care ţi-ar umple mai frumos timpul disponibil.

Turnul sau Bastionul Croitorilor, un loc în care s-ar putea să începi ziua, la o cafea. Aştept aici completări din partea celor care locuiesc în Cluj, când am fost eu avea loc un eveniment şi nu am putut verifica. Şi chiar dacă nu e aşa, Turnul arată foarte bine aşa că merită văzut.

În apropiere este Biserica Reformată, un edificiu gotic valoros al Transilvaniei, despre care am aflat că are un interior frumos dar pe care nu am găsit-o niciodată deschisă. Dacă ajungi la ea, vezi şi mica statuie cu Sfântul Gheorghe, o copie de bronz. Originalul realizat de sculptori clujeni, la comanda lui Carol al IV-lea, se află în palatul regal Hradciani din Praga.

Teatrul Naţional din Cluj, foarte-foarte frumos dar şi foarte-foarte galben, în umila mea părere şi nu numai a mea… Câteva date foarte interesante despre istoria acestui loc găsiţi pe site-ul oficial

Chiar vis a vis, după ce încerci să ignori nedreptatea făcută lui Avram Iancu (a cărui statuie monument sfidează orice reguli de bun simţ), trebuie să intri în Catedrala Mitropolitană şi să vezi mozaicurile. Sunt extraordinar de frumoase, realizate din sticlă de Murrano importată din Veneţia, sper doar să ai norocul de a le vedea luminate. Eu nu am avut.

De la biserică ai putea alege să mergi pe straga trei sferturi pietonală, un sfert pentru maşini dar şi mai bine ar fi să alegi strada Iuliu Maniu, mergând spre Piaţa Unirii. Vei găsi pe drum clădiri frumoase, un hostel foarte fain – Transylvania Hostel (asta în cazul în care îţi cauţi încă un loc de dormit şi ai vrea ceva ieftin şi curat – am intrat şi am văzut) şi restaurantele de la Agape. Încearcă măcar să arunci un ochi la saloanele superb pictate şi decorate în motive populare iar dacă vrei să guşti ceva la un nivel mai economic, am înţeles că jos, în fosta curte interioară, există cel mai bun „împinge tava” din Cluj.

Dacă după masă ţi-ar pica bine puţină artă, vei continua cu o vizită la Muzeul de Artă. Nu te pasionează arta? Tot prin Piaţa Unirii vei găsi şi Muzeul Farmaciei, nu am fost dar presupun ca ar trebui sa fie interesant. Revenind la artă, trebuie să te previn că deşi exponatele sunt importante, punerea lor în valoare suferă. Uneori, din cauza proastei iluminări, te vezi pe tine în tablou şi, oricât de măgulitor ar fi, nu cred că de aceea ai mers acolo!

Poţi să completezi apoi impresiile artistice admirând vitraliile din Biserica Romano Catolică Sf. Mihail, una dintre cele mai importante edificii gotice din România.

Dacă a mai rămas o urmă de soare nu ar strica o plimbare într-un parc, iar Grădina Botanică poate fi o idee foarte bună.

Dar dacă nu vrei sa te îndepărtezi de centru, ajungi destul de uşor pe deal la Cetăţuie, de unde oraşul se vede tare frumos la apus!

Foame mare la sfârşit de zi? Am trei idei:

Prima se cheama Baracca, despre care auzisem numai de bine dar în care nu aş fi avut curaj să intru dacă nu era Maia. Împreună am travesat pur si simplu strada (Napoca), ieşind din magazinul meu preferat din Cluj: VinoVero. Şi am plecat de acolo extrem de încântată după o salată cu fâşii de vită care se topeau fără amânare în gură şi care, împreună cu  gorgonzola şi felii fine de pere, creau o combinaţie pentru care ai mai fi cerut un stomac de rezervă. Nu am mâncat niciodată supă de castane, dar după ce am gustat acum vă garantez că voi comanda şi data viitoare, ceea ce vă doresc şi vouă.

Tot pe lângă strada Napoca dar în spatele ei, în mica zonă pietonală de lângă zidul vechi, la Picadilly Pies & Wine găsiţi un pahar de vin bun şi o plăcintă asortată. Orientativ, un pahar de vin este între 9 şi 11 lei, iar plăcinta între 8 şi 15 lei – şi ai de unde alege! Mi-a plăcut mult conceptul, nu mi-au plăcut prea mult faptul că într-un loc care are pretenţii şi o selecţie cu adevărat excelentă de vinuri ţi se aduce vinul roşu cald. Adică mă înţelegeţi, prea cald!

 

Un al treilea loc este Euphoria din Piaţa Muzeului, un loc în care poţi poposi şi în timpul zilei, pentru un ceai la terasă, dar şi seara, jos la subsol, pentru cină. Atât eu cât şi prietena mea Hera am ales o salată cu vinete coapte şi am gemut de plăcere… Şi aici găsiţi cele mai bune vinuri dar şi bere pe toate gusturile, dacă vă este sete după o zi de umblat!

Şi să nu vă grăbiţi să luaţi o cafea sau un desert la restaurant, pentru asta mai bine faceţi puţină mişcare şi ajungeţi la Amadeus Mozart Cafe, pe strada Cardinal Iuliu Hossu sau Pavlov, am uitat care este de actualitate (este în spatele Facultăţii de Chimie). Pentru puţin timp vă veţi simţi în Austria, garantat!

Ar mai fi de povestit dar am promis că nu vă răpesc mai mult de o zi. Şi aşa am deja sentimentul că v-am supus la un maraton… Cu alte ocazii voi povesti despre festivalul luminii şi despre cât de important este curentul în baterie… atunci când nu-l mai ai!

Voi ce aţi mai include în listă, în ce locuri v-aţi simţit bine, pe unde ar mai fi de mers? Accept si sugestii pentru mai multe zile, aşa că nu vă simţiţi îngrădiţi!

PS: Vreau să mulţumesc tuturor celor care mi-au făcut şederea în Cluj atât de plăcută, cu sfaturi, cu ajutor, cu simpla prezenţă. Lista e lungă dar ştiţi voi cine sunteţi…

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.