Londra în 3 zile. Ziua 1

Londra în 3 zile. Ziua 1

Dacă aveţi doar 3 zile la dispoziţie pentru a vedea Londra, ar fi bine să aveţi grijă cum vă împărţiţi timpul pentru a acoperi cât mai multe obiective în cât mai scurt timp. În continuare veţi vedea cum le-am grupat noi pe cele la care ţineam musai să ajungem, evident că puteţi face şi alte combinaţii dacă vreunul sau altul dintre obiectivele enumerate de mine nu sunt chiar pe lista priorităţilor voastre.

Prima zi:

1. Temple Church şi cartierul templierilor (The Temple). Nu vă treziţi cu noaptea în cap, Temple Church este deschisă doar între 11-13. Daţi o raită prin Temple înainte de a vizita biserica, aveţi ce vedea! Dacă sunteţi pasionaţi de simboluri, veţi observa la tot pasul embleme şi simboluri ale cavalerilor templieri. Vă las să le descoperiţi singuri, pe mine chiar m-a fascinat ce am aflat. Grădinile de aici sunt deschise doar 1-2 ore cândva la prânz, dacă nu pândiţi orele cu pricina nu aveţi nicio şansă să le străbateţi, sunt închise. Cu cheia, adică. Temple Church nu trebuie ratată, este o biserică foarte frumoasă, construită de şi pentru cavalerii templieri în secolul XII, conţine nişte efigii faine de marmură şi are o istorie interesantă pe care o puteţi citi în interior. S-ar putea să vă amintiţi că era menţionată în „Codul lui Da Vinci”, dacă aţi citit cartea. Zona Temple este locuită de avocaţi în prezent.

2. St. Paul’s Cathedral. Indiferent cu ce începeţi vizita catedralei, este musai să urcaţi în Dom. Aveţi nevoie de oleacă de condiţie fizică, până în vârf (adică la 85 m înălţime) sunt exact 528 trepte. Prima vedere asupra oraşului o veţi avea după 257 trepte şi tot atunci veţi ajunge la Whispering Gallery (la 30 m peste pardoseala Catedralei), acolo unde orice şoaptă rostită către unul din pereţii Domului poate fi auzită la 32 m pe partea opusă a acestuia. Chiar am încercat asta cu al meu soţ şi a meritat – incredibil, dar funcţionează. După alte 119 trepte veţi ajunge la Stone Gallery (53 m înălţime) unde, după ce vă veţi fi recăpătat suflul, veţi putea ieşi din nou pe terasă pentru a admira împrejurimile. Însă adevărata răsplată pentru efortul depus o veţi primi abia după ce ajungeţi – după alte 152 trepte – la Golden Gallery (85 m înălţime), de unde veţi avea cea mai cuprinzătoare vedere asupra oraşului. Veţi recunoaşte în mod sigur Millenium Bridge, Tate Modern, Houses of Parliament, London Eye şi poate şi National Theatre şi Waterloo Bridge (cel construit de femei pe când bărbaţii erau duşi la război). În cripta Catedralei veţi descoperi printre altele mormintele Amiralului Lord Nelson, Ducelui de Wellington şi pe cel al poetului englez William Blake.

3. Shakespeare’s Globe Theatre. Vizavi de St. Paul’s Cathedral, după ce aţi traversat Tamisa peste Millenium Bridge, se află Shakespeare’s Globe Theatre. Aici luaţi-vă un răgaz pentru a admira costumele de epocă folosite în piese şi pentru a desluşi primele indicii despre ce veţi vedea în continuare, în timp ce aşteptaţi venirea ghidului care vă va da informaţii despre tot ce aţi fi vrut să întrebaţi vreodată. Daca nu ştiaţi, aflaţi de la mine că actuala clădire a teatrului este o reconstrucţie (cea iniţială a ars) – şi încă una foarte fidelă – inaugurată în anul 1997. După ce vă veţi fi îmbogăţit straşnic cunoştinţele despre poetul şi dramaturgul nr. 1 al englezilor, purcedeţi către magazinul de suveniruri unde probabil vă veţi amuza copios la vederea micuţilor „Shakespeare-i” hidoşi de pluş şi de unde veţi putea achiziţiona magneţi, insigne, căni inscripţionate şi mai ales DVD-uri cu înscenări celebre ale pieselor lui Shakespeare. Eu m-am năpustit mai ales asupra ultimelor. Sigur că ar merita să vedeţi şi o piesă la faimosul Globe, noi nu am avut acest noroc, încă nu începuse stagiunea. Motiv suficient de bun pentru a reveni aici cândva.

4. Tower of London. Aici aveţi nevoie măcar de 2 ore (deşi cu Audio Guide ideale sunt 3) pentru a nu alerga cu sufletul la gură de la un turn la altul. Pe lângă multele surprize care vă aşteaptă aici, veţi descoperi renumitele Bijuterii ale Coroanei – Crown Jewels (originale!) – care conţin şi mai faimoasele diamante Koh-i-Noor şi Cullinan (aka Star of Africa), acesta din urmă fiind cel mai mare diamant din lume…până la descoperirea lui Golden Jubilee Diamond în anul 1985. Ca să vedeţi cum s-au legat pentru mine lucrurile, Koh-i-Noor-ul a fost descoperit la Golkonda Fort din oraşul indian Hyderabad unde am stat mai bine de o săptămână, fort pe care l-am şi vizitat. Evident că aici nu veţi putea face poze. Nici nu vă gândiţi măcar să încercaţi, pentru că turnul în care se află (Jewel House, care face parte din Waterloo Barracks) este împânzit de gărzi extrem de vigilente. Apropo de gărzi, faceţi cunoştinţă cu aşa-numiţii „beefeaters” sau Yeomen Warders, pregătiţi să vă îndrume la tot pasul.

5. The Monument. Monumentul a fost conceput de Sir Christopher Wren (acelaşi care a proiectat şi St. Paul’s Cathedral) în memoria Great Fire of London din 1666. Construcţia a durat 6 ani (1671-1677). Dacă ajungeţi în timp util şi vă mai ţin picioarele să urcaţi 311 trepte pentru o altă vedere panoramică, vă sfătuiesc să o faceţi.

6. Hamleys. Dacă aţi reuşit să vedeţi atâtea într-o singură zi, meritaţi să vă delectaţi puţin într-unul dintre cele mai mari magazine de jucării din lume. Magazinul se întinde pe 7 etaje şi anul acesta serbează 250 ani de la deschidere (!). La primul etaj ne-a întâmpinat o cămilă de pluş – pe numele ei Keane – în mărime naturală, scumpă foc. La propriu, căci costa peste 1.500 lire!!! Magazinul este incredibil, dacă nu eşti vreun scorţos insensibil nu îmi imaginez cum ai putea să nu fii vrăjit de toate minunăţiile de la fiecare etaj. Ba chiar s-ar putea să fii abordat de angajaţii magazinului pentru a ţi se prezenta noutăţile în materie de jocuri şi jucării şi nu m-ar mira să zăboveşti înăuntru mai mult decât se presupune că ar face-o o persoană „normala” de vârsta ta.

Citește și ziua 2

Impresii scrise de: Ioana

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Ioana este filolog şi jurist, pasionată dintotdeauna de cărţi, călătorii şi limbi străine. Călătoreşte serios de acum vreo 5-6 ani, timp în care a văzut deja peste 130 de oraşe în 25 de ţări din Europa, America şi Asia. Îi place să ia pulsul locurilor vizitate participând la spectacole şi festivaluri specifice şi căutând oraşele mici care păstrează cel mai bine spiritul locului. Iubeşte pescuitul, teatrul, skiul şi înotul. Consideră că investiţiile ei cele mai de preţ sunt amintirile, iar călătoriilor le datorează unele dintre cele mai frumoase amintiri.