Sărbătoarea recoltei la Aliman şi… un concurs!

Sărbătoarea recoltei la Aliman şi… un concurs!

Numiţi-mă o romantică incurabilă dar, când mă gândesc la recoltarea vinului, îmi revine în minte o scenă din filmul “A walk in the clouds” – cel cu Keanu Reeves, cu fata aceea frumoasă care strivea boabele cu picioarele şi cu via care arde în final, dar rădăcinile rămân. Bun, să nu intrăm în detalii, dar a trebuit să vă împărtăşesc asta ca să înţelegeţi de ce m-am bucurat foarte tare atunci când am primit de la WineRo invitaţia de de a participa la sărbătoarea recoltei, în Dobrogea, la Aliman – “acolo unde soarele mângâie colinele, acolo unde pământul oferă strugurilor ce are mai bun, acolo unde dacii au creat primele vinuri şi apoi le-au băut din vase de lut” (text preluat din invitaţie). Iar la o căutare pe net am văzut fetele îmbrăcate în frumoase costume populare strivind strugurii cu… picioarele! Cum să spui nu la aşa o propunere?

Aşa că ne-am îmbarcat vineri în autocare şi am pornit. După autostradă nu am luat-o pe calea obişnuită spre Cernavodă ci pe un drum până acum nebătut de noi, o şosea îngustă ce şerpuieşte printre coline pe care poţi să vezi cu tristeţe foste terase, foste vii. Via de la Aliman însă ne-a alinat tristeţea. Frumoasă, aliniată, stopită pe alocuri de culorile toamnei, cu ciorchini rubinii copţi şi foarte dulci – chiar nu mă aşteptam la asta de la strugurii de Merlot! Am fost întâmpinaţi cu un Rose de la Enira, pentru înviorarea de dimineaţă şi cu jumări, telemea şi pâine coaptă în cuptorul de piatră.

Discursul nu a fost lung dar suficient încât să înţelegem că WineRo s-a înfiinţat în 2006, an în care a achiziţionat şi peste 100 de ha de teren la Aliman, judeţul Constanţa. Aici au fost plantate şi sunt cultivate soiul românesc Fetească Neagră şi soiurile internaţionale Merlot şi Cabernet Sauvignon. Anul acesta se vor recolta în premieră struguri de Fetească Neagră, “pentru a obține un vin românesc cu totul special, de o calitate deosebită. Aşa cum am obişnuit deja consumatorul, vinul va fi inclus în gama ALIRA, iar procesul de vinificaţie va fi coordonat de oenologul nostru, Marc Dworkin” ne-a spus Ghenadie Bobeică, Administrator WineRo. Am avut ocazia să stăm puţin la aceeaşi masă cu Marc Dworkin, un oenolog care are în portofoliu vinuri din Franţa dar şi 12 vinuri ENIRA cotate de Robert Parker cu 84-89 puncte – să zicem că asta este o garanţie a faptului că promisiunile vor fi ţinute. O lămurire: vinurile ENIRA sunt produse în Bulgaria, importate de WineRO şi rămân, până în prezent, favoritele mele în faţa Alira. Deocamdată! Asta pentru că Alira promite mult şi pe măsură ce via se va maturiza vom vedea care pe care…

Dar să vă spun cu ce ne-am mai delectat în acea zi minunată printre vii: cu plăcintă dobrogeană caldă, cu grătar de toate felurile, printre care berbecuţul s-a asortat cel mai bine cu Alira, cu vin pe săturate (Enira Rose, Enira Easy 2008, Alira Merlot şi Enira 2007) şi cu un fabulos must care nu a apucat să devină must, mai bine zis suc de strugure stors sub picioare chiar în faţa noastră. Dar dincolo de bucuriile culinare, de muzica populară, de ritualul strivirii strugurilor, de conversaţia plăcută cu alţi participanţi, ce m-a bucurat cel mai mult au fost lungile plimbări prin vii. Alei ce păreau să nu se termine, linişte, soare şi vânt, miros de Dobrogea. Cum miroase Dobrogea? Sincer nu ştiu să definesc: poate că aerul aduce ceva din sarea mării, poate că iarba uscată îmi aminteşte de podul cu fân, poate că strugurii poartă în ei aromele vinurilor ce vor fi şi poate că vechimea meleagurilor a păstrat ceva din mirosul îndepărtat al Greciei. Cine ştie?

Cu mintea aerisită de vânt şi cu relaxarea ce m-a cuprins am aflat abia mai târziu că printre invitații de onoare a căror prezenţă distinsă am intuit-o doar din ochi, s-au numărat şi A.S. Prințul Şerban Dimitrie Sturdza, A.S. Prințul Michel de Laufenbourg şi E.S. Dan Ben Eliezer, Ambasadorul Israelului la Bucureşti, împreună cu soţia.

Acolo în natură titlurile cred că au contat mai puţin iar organizatorii au făcut tot ce se putea ca toată lumea să se simtă bine – şi nu am fost puţini! Ba mai mult de atât, au răspuns pozitiv la propunerea noastră de a vă aduce şi vouă ceva din gustul acelei zile, aşa că vă invităm la un concurs de fotografie, pe pagina noastră de facebook. Avem două teme: toamna în Dobrogea şi / sau toamna în vie şi 4 premii, constând dintr-un set alcătuit de o sticlă de vin Alira şi 6 pahare de vin. Detalii pe pagina evenimentului. Mult succes!

Inspiraţie şi mai multe detalii despre WineRO puteţi găsi pe site sau pe pagina de facebook. Dar şi în imaginile de mai jos!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent se ocupă de blog, studiază fotografia și scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.