22 de bloguri de travel din România (6)

22 de bloguri de travel din România (6)

Trebuia să facem şi pasul acesta la un moment dat, aşa că am decis să fie acum ziua în care punem faţă în faţă două bloguri care îşi dispută cumva teritoriul de „cel mai…”. Unul spune că e cel mai citit blog de călătorii din România, celălalt că e cel mai bun blog de travel din România. Mie nu-mi plac afirmaţiile absolute, care azi pot fi adevărate, iar mâine nu. Prefer poziţionările care spun ceva mai mult despre ceea ce oferă unic un blog, dar sunt conştientă că felul în care s-au promovat cei doi nu a avut cum să le facă rău.

Cred că aţi ghicit deja despre cine voi vorbi, de fapt, sinceră să fiu, îmi e şi frică să vorbesc pentru că, dacă cei doi bloggeri au ajuns unde au ajuns înseamnă că au ştiut ei ce au de făcut şi vor şti şi în continuare, cu sau fără părerea mea. După scurtele mele observaţii, nu uita că te invit şi pe tine să îţi spui punctul de vedere, să mă completezi dacă mi-a scăpat ceva ce crezi că merită menţionat.

Aşadar, astăzi îi avem invitaţi în lista celor 22 de bloguri de travel din România pe

razvanpascu.ro de Răzvan Pascu

 

şi

imperatortravel.ro  de Cezar Dumitru

Să o luăm pe rând, fără să conteze ordinea:

razvanpascu.ro

Călător. Blogger. Antreprenor

Pagina de Facebook 

De bine

Răzvan este un antreprenor cu multă încredere în sine, iar asta se vede de la prima pagină și până la felul în care comunică sau se descrie în secţiunea sa Despre mine, unde poţi afla, într-un mod profesionist, câteva detalii despre el şi proiectele în care este implicat. Şi pentru că acum ceva timp şi-a propus să călătorească mult, a şi reuşit, pe cont propriu sau cu spirjinul diverselor parteneriate pe care le-a încheiat, fapt care merită apreciat.

Ca layout, blogul dă senzaţia de bună organizare, chiar dacă este cam aglomerat în partea de side bar, în dreapta. La o analiză mai atentă apar, însă, nişte semne de întrebare, pe care le voi detalia mai jos.

Din punct de vedere al diversităţii, Răzvan acoperă mai multe categorii, de la impresii variate de călătorie în multe destinaţii până la subiecte de business din domeniul turismului şi nu numai. Am aflat că Răzvan îşi pregăteşte propriul său proiect de consultanţă în domeniu, ceea ce vine cumva în continuarea acestei combinaţii de călătorii cu afaceri.

Răzvan poate să scrie corect, informativ, uneori cu emoţie despre locurile în care a călătorit şi are o comunitate mare de cititori care comentează şi interacţionează atât pe blog, cât şi în social media.

Despre cum ar putea fi mai bine

În meniul principal se pune accentul pe câteva proiecte care nu reprezintă cele mai frecventate secţiuni ale blogului, excepţie făcând interviurile şi articolele despre România. Avem Ghiduri de călătorie – dintre care doar unul aparţine autorului, Salarii – unde nu se înţelege (sau nu am înţeles noi) care este scopul, Donez! – o iniţiativă admirabilă, dar care nu mi se pare suficient suţinută.

Dacă vrei să tratezi blogul ca pe un blog de travel şi să cauţi o anumită destinaţie eşti mai întâi puţin bulversat şi, după o cercetare mai amănunţită, găseşti categoriile din side bar, care tot nu îţi sunt foarte utile dacă te interesează o ţară anume.

Textele nu au diacritice şi nu am fost niciodată foarte atrasă de stilul de a scrie, cu câteva excepţii acesta este lipsit de un caracter personal, se limitează la transmiterea unor informaţii şi nu găseşti povestea sau acel „nu ştiu ce” care să te facă să doreşti să revii sau să reciteşti. Titlurile promovează prea mult brandurile partenere şi nu reuşesc să transmită ideea sau mesajul articolului. Aceasta este doar părerea mea subiectivă, care poate să nu coincidă cu părerea cititorilor lui Răzvan.

Am fost puţin dezamăgită de secţiunile Sfaturi utile sau Utile despre travel, unde mă aşteptam să aflu mai multe recomandări personale, din experienţa proprie, şi am găsit multe interviuri sau promoţii.

Fotografiile nu sunt un punct forte, nici din punct de vedere calitativ, nici ca dispunere în articol.

Chiar dacă razvanpascu.ro nu este un blog care să mă captiveze şi să mă facă să revin de plăcere, apreciez rapida sa dezvoltare, tenacitatea şi orientarea către business pe care o dovedeşte autorul, iar pentru aceste calităţi cred că merită un loc în listă.

imperatortravel.ro

Pagina de Facebook 

De bine

Cezar a fost şi rămâne prietenul nostru şi o sursă de inspiraţie pentru foarte mulţi călători. Voi încerca, însă, să fiu cât se poate de obiectivă în analiză.

Înainte de orice, înainte de blog şi de alte înclinaţii către un business în online, ştim sigur că Cezar este un om cu adevărat pasionat de călătorii. Şi nu numai că este pasionat, dar a şi călătorit poate mai mult decât majoritatea prietenilor sau cunoştinţelor pe care le avem. Chiar dacă a călătorit în anumite destinaţii„cu treabă”, în delegaţii, chiar dacă a fost pe cont propriu, chiar dacă a ajuns în info-tripuri, Cezar şi-a păstrat aceeaşi curiozitate şi dorinţă de a afla cât mai multe despre locurile respective şi, ceea ce contează cel mai mult, aceeaşi plăcere de a împărtăşi cu ceilalți experienţele şi informaţiile acumulate. Nu am întâlnit până acum pe nimeni cu o memorie atât de bună şi cu o capacitate atât de mare de a dărui ceea ce ştie.

Trecând acum la blog, găsim un meniu foarte bine organizat, în care destinaţiile se găsesc cu uşurinţă, în care spaţiul alocat informaţiilor utile pentru organizarea unor călătorii este foarte bine delimitat, de la diverse ponturi până la recomandări de cazare şi transport.

Cezar a lansat şi un forum de discuţii, nu am avut niciodată timp suficient să îl frecventez, aşa că nu face subiectul acestei analize. Ideea, totuşi, mi se pare că are un potenţial foarte bun şi merită menţionată. Cezar este bine cunoscut în comunităţile de travel şi acest lucru este, poate, cel mai mare atu al său, alături de cele 88 de destinaţii în care a ajuns.

Ei, după această parte entuziastă, hai să mărturisesc şi ce nu-mi place…

Despre cum ar putea fi mai bine

Aştept de ceva timp să văd o descriere sau o pagină de About, absentă în acest moment de pe blog.

Coloana dublă din dreapta mi se pare mult prea aglomerată, iar cea dedicată textului prea îngustă. Mi-ar plăcea, de exemplu, ca butonul de search să fie mai vizibil şi mai uşor de găsit pentru că în momentul de faţă se pierde printre prea multe altele.

Cezar scrie mult şi repede. Lucru care, din păcate, poate îngreuna lectura şi permite apariţia multor greşeli în texte. Deşi are umor şi calităţi indubitabile de povestitor, în ultima vreme am simţit că articolele sunt expediate spre publicare fără o recitire atentă şi fără prea multă implicare emoţională, lucru care mă tem că, în timp, ar putea dăuna.

Călătorind foarte mult Cezar nu extrage mai multe poveşti sau subiecte dintr-o destinaţie, abordând cel mai des stilul jurnal.

Fotografiile sunt ok, de tip documentare asupra locului (ştiu că Cezar nici nu are pretenţia la mai mult de atât), puţin cam prea „yola” pentru gustul meu personal.

Ca o concluzie, Imperator este o personalitate pe care nu o poţi trece cu vederea şi sunt convinsă că are şi va avea o influenţă mare asupra celor care îl cunosc şi îl citesc.

Să le urăm amândurora succes mai departe, în tot ceea ce vor întreprinde şi în toate proiectele pe care le vor lansa!

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.