Verticală albă, cu punct roşu. Amaury & Charlotte

Verticală albă, cu punct roşu. Amaury & Charlotte

Ora 18.30, aproape fix. Sun. Poarta se deschide şi în scurt timp mă găsesc în spaţiul Espace Minoux alături de S.E.R.V.E., prieteni mai noi şi mai vechi la un pahar de Roze – Vinul Cavalerului 2012 şi un alt pahar de vorbă. Surpriza serii este alta decât cea anunţată în invitaţie – un secret ţinut bine ascuns – ne aşteaptă o seară în care trebuie să rămân vertical la o verticală de Cuvée Amaury.

Din cei zece negri mititei unul a lipsit la apel, chiar primul Cuvée Amaury, produs în 2001, un vin creat de contele Guy de POIX pentru cel de-al doilea fiu al său, Amaury.  Cuminţi aşteptau pe masă, celelalte sticle. E drept că nu au aşteptat singure. Le-au acompaniat nişte delicii culinare pregătite de Dragoş Bercea, unul dintre cei mai tineri şi mai talentaţi bucătari din Romania. Cum tehnica începe să fie din ce în ce mai prezentă, prieteni de la Vestik au fost prezenţi  virtual la degustare.

Surpriza cu adevărat s-a produs chiar la primul vin degustat, Cuvée Amaury 2002, un asamblaj de Sauvignon Blanc şi Riesling care a rezistat admirabil trecerii timpului. Cei 11 ani au adus o culoare galbenă intensă, un nas fructat şi dulce de am crezut prima data că am un vin de desert în pahar.

Cuvee Amaury 2002 - 2010 la raport
Cuvee Amaury 2002 – 2010 la raport

Gustul m-a adus cu picioarele pe pământ, acelaşi vin sec, este adevărat că nu se ridică la nivelul mirosului. De prin cărţile citite, despre vinuri bineînţeles, am găsit concluzia că trecerea timpului peste un vin alb este benefică până la maxim 5 ani , concluzie care în practică a fost spulberată de numărul anilor care au trecut peste acest vin. Recunosc că a devenit una din vedetele acestei seri. Lângă el am aşezat, cu aceeaşi importanţă, Cuvée Amaury 2006, după cum spunea Horia, surpriza serii, un vin obţinut de data aceasta numai din Sauvignon Blanc. Triada mea a fost completată de Cuvée Amaury 2011 despre care am vorbit un pic deja aici şi care are deja preconizat o viaţă lungă, vreo 7 ani să fie.

Verticală Cuvee Amaury
Verticală Cuvee Amaury

Şi pentru că seara de 13 februarie a fost o seară a surprizelor plăcute şi foarte plăcute, Cuvée Charlotte 2010, al unsprezecelea din familie, şi-a făcut apariţia. Un „tinerel” asamblaj de Merlot şi Fetească Neagră care promite să îmbătrânească frumos şi pe care-l aştept cu mare nerăbdare să ne împrietenim.

Cuvee Charlotte 2010
Cuvee Charlotte 2010

Am rămas cu ochii la fotografiile de pe pereţi, fotografii semnate Răzvan Voiculescu, maestru de ceremonii de la Espace Minoux. Mulţumesc S.E.R.V.E. pentru invitaţie şi pentru pasiunea cu care reuşesc să transforme boabele de struguri în licori atât de apreciate.

 

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.