Hansel şi Gretel, doi urşi în familia noastră

„Hansel şi Gretel sunt frate şi soră şi s-au născut amândoi în 2004. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu mama lor, însă un lucru se ştie cu siguranţă: şi-au petrecut primii 2 ani de viaţă într-o grădină zoologică din Călăraşi, închişi în cuşti minuscule şi nesigure. La sfârşitul lunii august 2006, cei doi pui de urs au fost mutaţi la Rezervaţia de urşi din Zărneşti.” Da, e vorba de doi urşi pe care noi i-am adoptat. Poţi face şi tu asta, vei afla imediat unde şi cum.

Acum două săptămâni am acceptat invitaţia J’Info Tours şi am plecat alături de câţiva bloggeri spre Şimon, la pensiunea Valea Arginţilor. Am petrecut două zile în care am discutat despre blogurile de travel ca un nou mijloc de comunicare dintre agenţie şi turist, am văzut locuri frumoase, dar cel mai mult am fost impresionaţi de Rezervaţia de urşi din Zărneşti, Libearty Bear Sanctuary.

Urşii de la rezervaţia din Zărneşti nu sunt nişte urşi oarecare. Sunt animale care au fost chinuite în cuşti neîncăpătoare, sunt animale care nu au fost hrănite cum trebuie şi care au devenit personajele triste ale unor grădini zoologice improvizate sau mascotele unor restaurante şi altor locaţii turistice ce îşi propuneau să amuze vizitatorii. Pentru că am copil şi pentru că îi văd bucuria din ochi atunci când vede de aproape un animal pe care, ca să fim sinceri, nu am vrea să îl întâlnim în libertate, eu nu sunt neapărat un duşman al grădinilor zoologice. Însă mi se pare crud şi egoist să transformi un animal sălbatic în clovn de circ, mi se pare nedrept să-l închizi într-o cuşcă în care el se va roti obsesiv toată viaţa, fără să îi acorzi un spaţiu necesar sau cât mai aproape de cel natural. Am văzut grădini zoologice care se preocupă cu adevărat de soarta şi binele animalelor pe care le au şi investesc măcar o parte banii pe care îi câştigă în programe de cercetare şi salvare a anumitor specii. Am toată admiraţia pentru aceste cazuri. Dar am o şi mai mare admiraţie pentru organizaţia care a luptat pentru soarta acestor urşi captivi din România, Asociaţia Milioane de Prieteni, cei care au demarat acest proiect şi au salvat până acum aproximativ 70 de urşi. Spaţiul donat de municipalitatea Zărneşti acoperă 70 de hectare de pământ şi pădure, din care doar 49 au putut fi îngrădite până acum.

Libearty_0249

Am ajuns acolo pe o vreme destul de rece, era gheaţă pe jos, iar drumul nu este asfaltat, aşa că microbuzul ne-a lăsat la intrarea pe drum, de unde am urcat timp cel puţin 30 de minute până la poarta rezervaţiei. Aerul rece şi vântul mă ameţiseră deja, dar nu atât de mult încât să cred că primul urs pe care l-am văzut, căţărat într-un copac, face parte dintr-un desen animat. Era cât se poate de real şi stătea acolo sus, relaxat, nederanjat de vânt sau de ochii noştri curioşi.

Libearty_0055

Am văzut urşi jucăuşi sau urşi cu ochi trişti, am văzut urşi traumatizaţi pe viaţă de prezenţa omului, ale căror mişcări repetitive şi ciudate arătau clar cât de mult au fost afectaţi de condiţiile anterioare de viaţă, am cercetat numele lor, scrise împreună cu data la care au fost salvaţi, pe felii de copac şi mi-au rămas ochii pe două astfel de tăbliţe: Hansel şi Gretel. Personaje de poveste, în cazul lor o poveste tristă, în care nu au scăpat de vrăjitoare şi sunt veşnic codamnaţi să rămână în spatele unor garduri. Din fericire spaţiul rezervaţiei este natural şi mare, atât de mare încât nu i-am putut vedea pe toţi protagoniştii. Liberi cu adevărat nu vor fi niciodată aceşti urşi şi asta pentru că s-au obişnuit atât de mult cu oamenii, încât ar exista un risc foarte mare să vrea să se apropie din nou de ei, dacă ar trăi în libertate.

Libearty_0214

Probabil ai citit, atunci când erai mic, Fram ursul polar de Cezar Petrescu. După vizita de la Zărneşti am început să recitesc această carte, este minunat scrisă, te invit să o faci şi tu!

Iar aseară, de Sfântul Valentin, ne-am făcut cadou aceşti doi urşi, pe Hansel şi Grettel. Nu i-am luat acasă şi nici nu ne-am dori asta. Sunt bine şi fericiţi acolo unde sunt, dar vom contribui şi noi, în fiecare lună, cu 10 euro, 5 euro pentru fiecare urs. Şi dacă povestea te impresionează la fel de mult ca pe noi, află că poţi adopta şi tu un urs, e foarte simplu, poţi programa plata prin Paypal sau prin transfer bancar, ai mai multe detalii şi variante aici. „Oricine adoptă un urs primeşte un certificat de adopţie şi poze cu ursul, pe mail. O poate printa şi pune în ramă, pe birou, pentru a le arăta prietenilor ce ursuleţ a luat în grijă. Cine plăteşte «pensie alimentară» pentru un an de zile în avans (60 euro), primeşte prin Poşta Română certificatul şi poza ursului direct în ramă, drept mulţumire pentru efort.” – mi-a explicat Liviu Cioneag, Manager Libearty Bear Sanctuary.

Hai să facem aşa: dacă adopţi şi tu un ursuleţ, dă-mi de veste, ca să schimbăm impresii despre asta, poate ne organizăm şi mergem să-i şi vedem într-o zi! Te ţin oricum la curent cu soarta ursuleţilor noştri!

Momentan vizita la rezervaţie se face doar cu rezervare prealabilă, în grupuri de minim 10 persoane. E deschisă doar sâmbăta şi duminica, cu intrare de la 11 şi de la 13. Poate când vei citi aceste rânduri va fi vară şi programul va fi schimbat, aşa că sună să afli mai multe la +40 268 471 202 sau scrie un e-mail la office@ampbears.ro.

Până atunci, iată o minunata imagine cu Hansel, preluată de pe website-ul asociaţiei, dar şi o galerie de fotografii făcute de noi când am fost în vizită în rezervaţie.

Hansel


Vizualizare hartă mărită

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Administratori şi iniţiatori al proiectului LumeaMare, Roxana, Alex şi Petra alcătuiesc o familie şi o echipă care călătoreşte cât de frecvent poate împreună, practicând un turism responsabil. Roxana și Alex sunt pasionați de fotografie, dar pe Alex nu-l întrece nimeni la gătit. Iar Petra este cea care testează destinaţiile din punctul de vedere al unui copil.