Vacanța de iarnă în România – idei și evenimente 2017-2018

Pentru că România și-a ales ziua națională iarna, ce cadou mai frumos puteam să îți fac cu această ocazie decât o listă cu idei de recomandări pentru vacanța de iarnă în România, mai bine zis în #ecoRomânia? Până acum ai tot citit la noi pe blog despre ce înseamnă ecoturism sau ecoRomânia, iar poveștile vor continua în decembrie și în 2018. M-am gândit să-i întreb pe cei care se ocupă de destinațiile de ecoturism din România ce propuneri au pentru călători și am strâns o listă pe care o împărtășesc acum și cu tine. Nu sunt prezente chiar toate locurile noastre de suflet, lista este deschisă și e foarte posibil să mai apară completări pe parcurs (poate chiar cu ajutorul tău).

Ce poți face între decembrie 2017 și februarie 2018, în România

Vacanța de iarnă în România, la munte. Peisaj din apropiere de Șirnea.


Mărginimea Sibiului și Colinele Transilvaniei

O noapte la congelator – nu știu tu ce părere ai, dar eu visez de mult la o experiență în Hotelul de gheață de la Bâlea Lac, Hotel of ice. Am ratat până acum două șanse, prima dată pentru că s-a stricat cabina fix când aveam noi rezervarea, a doua dată pentru că s-a topit :). În orice caz, dacă vrei să dormi sau dacă vrei doar să-l vezi, dar nu ai chef să-ți consumi neuronii pe șosele, poți merge cu trenul până la Sibiu, apoi cu Bâlea Bus (plecare de două ori pe zi din Sibiu, vezi detalii aici)

Observare de păsări în Lunca Oltului – da, ai citit bine, se întâmplă iarna, când la noi poposesc oaspeții din țările nordice. Ferestrași, rațe sunătoare, rațe mici şi chiar specii rare precum rața de ghețuri sau rața catifelată pot fi observate pe lacurile de acumulare de pe Oltul mijlociu — Racoviţa, Avrig, Scorei şi Arpaşu de Joş. Pentru mai multe detalii și ghidaj: Cătălin Fuciu, tel.: 0744 142 326 şi Mircea Achim, tel.: 0727 855 823

Schi și alte sporturi, concursuri și jocuri de iarnă, la Arena Platoș Păltiniș. N-am fost pe acolo decât vara și totul e foarte bine organizat, iar de la prieteni am auzit numai de bine și pe timp de iarnă. Vezi ce propuneri au aici.

Schi de tură sau drumeții cu rachetele în Munții Cindrel. Cei de la Mountain Guide sunt o alegere foarte bună, dacă nu vrei să mergi singur (și poate că nici nu e bine)

Plimbare cu sania cu zurgălăi: Gura Râului, Ghiță Câmpean, tel: 0742 510 161 | Sibiel, Lenuţa Luca, tel: 0748 890 837 | Rîu Sadului, Dragoe Ilie, tel: 0788 021 621 și Daniel Minea, tel: 0786 023 801

Evenimente culinare cu EatLocal – pentru că Transilvanian Brunch are așa un succes vara, iată că s-au creat și evenimente pentru iarnă: de la picnic și brunch-uri de iarnă până la degustări muzicale, cinema culinar și alte idei năstrușnice despre care poți afla pe MyTransylvania sau pe EatLocal.

Circuite culturale sau culinare. Aici intră bisericile fortificate și vizitele la meşteşugari locali sau excursii de o zi in zona secuiasca, cu activităţi la interior cum ar fi olărit, confecționare de pălării de iasca sau sculptura in lemn. Dacă vremea este frumoasă, se pot organiza chiar și drumeții sau picnicuri în aer liber (cu slănină prăjită la foc și palincă), vizite la Racoș, unde se pot vedea elemente specifice perioadei active a vulcanilor (tuful vulcanic, lacul vulcanic și coloanele de bazalt), spectaculoase indiferent de anotimp. Mai multe detalii sau sugestii poți afla de la Peter Suciu, de la Wonderlust Tour sau de pe website-ul Colinele Transilvaniei, unde găsești și o aplicație foarte bună, cu adrese de meșteșugari, ateliere, biserici, cazări și așa mai departe.

Călărie – să călărești iarna are un farmec aparte, mai ales când zăpada e abia așternută și soarele e sus pe cer. Se pot face ture mai scurte, dar cu nimic mai puțin interesante decât cele din sezonul cald. Dintre centrele recomandate de noi în articolul UNDE CĂLĂREȘTI ÎN ROMÂNIA – CENTRE ECVESTRE ÎNCERCATE DE LUMEAMARE, în Transilvania poți alege Villa Abbatis de la Apoș (aproape de Agnita), sau Cross Country Farm de la Prod (aproape de Sighișoara).


Brașov și Țara Făgărașului

Pentru bucureșteni, a pleca cu mașina spre Brașov, pe Valea Prahovei cel puțin, poate fi o idee foarte proastă pe timp de iarnă. Totuși, dacă te afli pe acolo în lunile reci, poți să evadezi oriunde în împrejurimi, fie către satele din munți (Fundata, Moieciu de Sus, Măgura, Peștera), fie către Făgăraș, unde ai destul de multe de făcut. Pentru inspirație citește și povestea noastră, ȚARA FĂGĂRAȘULUI: VARIANTA DE IARNĂ, CU MĂNUȘI 

Noi am petrecut revelionul trecut la Șinca Nouă, un loc în care am putut întâmpina anul nou sus pe deal, admirând artificii în jurul unui foc de tabără, am călărit (la Equus Silvania) sau am urmărit colindul cetelor.

În zonă se mai pot organiza drumeții cu rachetele de zăpadă (Carpathian Nature Tours), schi de tură – (Explore Romania); observare de urme și animale (râs, lup) (Absolute Carpathian) și (Wild Carpathia Adventure); drumeții (Active Travel).

Călărie iarna, la Equus Silvania


Delta Dunării

Dacă îți place să mergi contra curentului, dacă ești pasionat de fotografie și vrei să vezi cum arată Delta iarnă, să știi că se poate. Recomand echipa de la Descoperă Delta Dunării, garantez că experiența va fi așa cum trebuie. Detaliile turelor foto de iarnă sunt aici.


Cheile Nerei

Cristian Bădoiu, de la Tymes Tours și-a făcut timp și mi-a povestit foarte frumos despre ceea ce se întâmplă în Cheile Nerei iarna. Consider că merită să-l citez aproape integral:

„În Cheile Nerei (și în zona Banatului Montan, în general), iarna nu este o perioadă ideală pentru cei ce așteaptă un “anotimp alb”. Motivul: stratul de zăpadă este mai mic și cu probabilitate mai mică decat oriunde altundeva în Romania. Vremea nu este neapărat rea, cât nesigură. Poți avea o săptămână de ploi și vreme închisă, poți avea vreme primăvăratică, dar poți avea și soare cu vânt.

Însă dracul nu este aşa negru, zona oferă câteva chestii destul de originale iarna. Iată niște idei de activităţi:

Cea mai interesanta, despre care am auzit este parcurgerea Cheilor Nerei cu patinele, în perioadele de frig. E clar că perioadele astea nu sunt constante, nu degeaba cresc smochini pe-acolo. Nu te poţi baza pe ele… dar sigur e o experienţa interesantă.

Rafting în mijlocul iernii. Prin zona noastră apar iarna perioade calde şi umede (în sensul de ploi slabe, nu torenţiale.). Râurile se umflă puternic, nu atât de la ploi, cât de la topirea zăpezii din zonele mai înalte. Chestia asta am trăit-o live, nu în Cheile Nerei, ci în Cheile Caraşului. Am avut acolo, în ianuarie (acum vreo 8- 10 ani) cea mai faină experienţă de rafting din viaţa mea. În mijlocul iernii, temperaturi de 10-12 grade (a fost un pic mai cald decât am avut noi în aprilie 2017, pe Nera!) şi apă câtă vrei. Dar şi aici apare imposibilitatea planificării din timp – trebuie să urmăreşti momentul şi să acţionezi. Pentru noi, de la Timişoara, e ceva mai uşor. Dar nici pentru cei de la Bucureşti sau Cluj nu e imposibil.

Drumeţie. Cum am spus mai la început, este posibil să ai vreme mai faină de drumeţie în decembrie, decât ce am avut noi în aprilie. Ține de noroc, dar, în zona asta, şansele sunt sensibil mai mari să poţi face asta în miezul iernii, decât în alte locuri din ţară.

Iar dacă este frig, cu sau fără zăpadă: cascadele îngheţate (Cascadele Beuşniţei, Cascada Văioaga, Cascada Bigăr) arată senzaţional. Iar accesul spre ele este totuşi destul de uşor, chiar şi iarna. Adică, comparativ cu alte zone din Carpaţi unde accesul în toiul iernii este problematic, aici şansele de acces lejer sunt incomparabil mai mari.”

Trenul turistic Oravița Anina.


Băile Tușnad și împrejurimile

Competiția de sprint cu atelaje canine „Cupa Băile Tușnad 2018”, 27-28 ianuarie 2018, pe pârtia de schi din Băile Tușnad. Desfășurarea evenimentului este condiționată de condițiile meteorologice și grosimea stratului de zăpadă, mai multe informații aici sau la telefoanele: 0040 740 078 812, 0040 746 150 845

Competiția de sprint cu atelaje canine Cupa Băile Tușnad
Foto: Lucian Alin

Plimbare cu sania trasă de cai la Băile Tușnad -cu posibilitatea organizării unui picnic cu bucate pregătite la grătar şi cu palincă de casă şi vin fiert pentru încălzire şi bună dispoziţie. Se organizează pentru minim 4 persoane. Mai multe informații pe www.eco-turism.ro și tel.: 004 0736 226 100 | 004 0731 372 796 | 004 786 546 333

Plimbare cu sania trasă de cai la Băile Tușnad
Foto: Mircea Bezergheanu

Alte idei pentru vacanța de iarnă prin România

Activități și provocări în Țara Hațegului – Retezat – Retezatul nu e un munte pentru persoanele fără  condiție fizică nici vara, așa că din zonă nu pot veni decât propuneri de evenimente pentru pasionați și cunoscători, cum ar fi schiul de tură, concursuri de freeride (Oslea Hike & Ride Challenge) sau de schi (Memorialul Schiau). Dacă nu te-ai putea număra printre concurenți, cred că poți învăța să schiezi la Râușor, pe pârtie, sau poți urma traseul pe care l-am făcut noi vara, prin Geoparcul Dinozaurilor.

Plimbare cu Mocănița de pe Valea Vaserului, Maramureș– există trenuri speciale de Crăciun și Revelion, vezi mai multe detalii aici.

Schi de tură în Munții Gutâi, Maramureș – vezi detalii și ghizi aici.

 


Evenimente tradiționale de sărbători:

24 decembrie, Mărginimea Sibiului:

  • Boiţa, Cristian, Gura Râului – Cetele de colindători;
  • Sadu – „Adusul fagului în sat”;
  • Miercurea Sibiului – „Butea Junilor”;
  • Gura Râului – „Chematul fetelor la Juni”;
  • Jina -„Capra”;
  • Tălmăcel – Ceata de feciori;
  • Jina, Poplaca, Poiana Sibiului, Răşinari – „Steaua”;
  • Sibiel – Orații și cetele de colindători
  • Alţâna, Cristian, Ghijasa de Sus, Mihăileni, Retiş, Răvăşel – Cetele de colindători

25 decembrie, Roșia (Bihor) – „Țurca” din Vârciog – o formă de colind ancestral, cu măşti, un ritual ce se desfăşoară pe străzile satului, din casă în casă

26 decembrie, Sibiel (Sibiu) – Craii

26-27 decembrie, Avrig (Sibiu) – Cetele de feciori

27 decembrie, Sighetul Marmației (Maramureș) – Festivalul datinilor şi tradiţiilor de iarnă

28 decembrie, Sălişte (Sibiu) – Întâlnirea Cetelor de Juni

31 decembrie, Răşinari (Sibiu) – „Capra”

31 decembrie, Sibiel (Sibiu) – Plugușorul

31 decembrie, Jina, Sibiel, Săliște (Sibiu) – Îngroparea Anului

2 ianuarie, Târgu Neamț (Neamț) – Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou – parada formațiilor și alaiurilor înscrise în concurs pe strada principală a orașului până la scena amenajată în piața centrală, urmată de evoluția tuturor formațiilor, jurizarea și premierea formațiilor de către un juriu format din specialiști în domeniu.

7 ianuarie, Tălmăcel (Sibiu) – Udatul Ionilor

28 ianuarie, Agita (Sibiu) – Fuga Lolelor, un eveniment foarte interesant despre care poți afla mai multe aici.

Fetele au ieșit la colindat

Ajută-mă și tu să completez lista cu idei pentru vacanța de iarnă, într-un comentariu sau cu un mesaj pe mail! 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.