ROST. 12 Hotare – de Răzvan Voiculescu

Un fotograf cu ROST

Răzvan Voiculescu este omul care caută un anume rost al valorilor tradiționale românești de când îl știu. Mijlocul lui de exprimare este fotografia, iar modul în care își pregătește și prezintă proiectele depășește competența artistică și o adaugă pe cea a profesionistului care nu lasă niciun detaliu la întâmplare. Persoane care au lucrat cu el mi-au dat de înțeles că e destul de greu să te obișnuiești cu intransigența, exigența și perfecționismul pe care le manifestă. Poate că de aceea albumele de fotografie care ies din mâinile lui depășesc orice așteptare. Răzvan Voiculescu a plecat în căutarea ROST-ului românesc și a ajuns să fie păstrătorul acestuia. Timp de șase ani și, iată, deja trei albume, a descoperit și a colecționat un patrimoniu socio-cultural valoros alcătuit din obiecte, locuri, meșteșuguri, artiști sau păstrători de tradiții mai puțin cunoscuți sau uitați. A afla despre ei și a da povestea mai departe poate că ajută la încetinirea unui proces rapid și îngrijorător de dispariție.

ROST. În căutarea meșteșugurilor românești.

ROST. 12 Hotare, ultimul album din trilogie

Luni, 27 noiembrie, ora 19.00, la JW Marriott București, se lansează albumul de fotografie și filmul ROST. 12 Hotare, piesa finală a trilogiei ROST, un proiect care a inclus și albumele ROST – esențe, gusturi și stări românești (2013) și Dor de ROST (2015).

Ultimul album, cel mai voluminos de până acum, conține 340 de pagini cu imagini strânse de Răzvan Voiculescu din toate colțurile țării și aduce în plus o notă pozitivă, povestind și despre câțiva păstrători tineri de ROST, cei care vor să ducă mai departe valorile moștenite. Dincolo de fotografii, călătorii pot descoperi odată cu albumul atât un DVD cu filmul (documentar scurt metraj), cât și o hartă artizanală care reunește locațiile tuturor „Păstrătorilor de ROST”. Cred că harta este un instrument extraordinar pentru toți cei care caută zone din România unde se mai conservă încă meșteșuguri vechi și tradiții.

În cadrul evenimentului de luni, 27 noiembrie, se va proiecta scurtmetrajul documentar liric ROST. 12 Hotare, produs de Ana Maria Pîrvan și Răzvan Voiculescu. Invitații vor putea afla poveștile unor Păstrători de ROST, relatate chiar de aceștia, iar seara se va încheia cu un scurt concert susținut de Grigore Leșe.

Participarea este posibilă doar pe bază de invitație și am o veste bună pentru tine, dacă ești abonat la newsletter. Mâine dimineață vei primi un mail de la mine și, în funcție de rapiditatea cu care îmi vei răspunde, voi putea să îți ofer una dintre cele trei invitații duble pe care le am pentru cititori. Principiul va fi primul sosit, primul servit, așa sunt sigură că nu pot fi subiectivă. Te rog doar să nu îmi ceri invitația dacă nu ești 100% convins că poți veni, mi-ar părea rău să nu o dau cuiva care își dorește mult să ajungă.

Păstrător de ROST. Iosif Ciunterei din satul Suplai, comuna Zagrea, județul Bistrita

Pentru că și noi credem în călătoriile cu ROST

Susținem acest proiect pentru că și noi credem în călătoriile cu ROST, în turismul care încurajează și protejează valorile locale, mai bine spus ecoturism.  Simt că am evoluat și că ne-am schimbat în bine din momentul în care ne-am dat seama că plimbările noastre prin lume trebuie să aibă nu doar o destinație, ci și un ROST.

Pentru că pe blogul LumeaMare spunem povești în care uneori apar oamenii care ne-au schimbat modul de a gândi sau care ne-au inspirat, l-am rugat și pe Răzvan Voiculesu să ne spună, dintre toate întâlnirile pe care le-a avut în pregătirea și documentarea acestui nou album, ce povești l-au marcat sau impresionat cel mai mult. Găsești răspunsul lui mai jos.

Fiecare poveste e specială. Mă gândesc, de exemplu, la Răzvan Roșu – unul dintre ultimii tulnicari de la noi din țară care zilnic se îmbracă în haine specifice zonei Munților Apuseni. Are o profunzime anume și o cumpătare foarte nespecifică vârstei lui. Din fericire.

După care e Patricia. Ea vrea să îngrijească de biserica în care bunicii și străbunicii ei au slujit în ultimii 300 de ani. Ce copii mai țin cheile unor biserici când „porțile pământului” sunt deschise să te duci oriunde, să vezi, să descoperi? Cred că descoperirile de profunzime tocmai acolo le face. Nu în altă parte.

Să nu-l uitam pe Iosif. Femeile din satele pe care le vizitează ii spun “Domnișoru” și e inimaginabil de tânăr – are 21 de ani. Eu la 21 de ani nu cred că aveam nici jumătate din gândirea lui ca profunzime și claritate. E atras de lucruri care au statornicie, își „pierde” timpul prin a le căuta. La 21 de ani de obicei te duci cu băieții, te plimbi cu mașina, te duci la mare, la munte, în cluburi, ai pasiuni moderne să zic așa. Pasiunea lui este să stea printre oameni în vârstă, ale căror învățăminte le notează.  Are timp să scrie despre ei, să țină o emisiune la Cluj, la radio. Este o mică comoară.

Ne vedem lunea viitoare, să aflăm și să vedem cu ochii noștri aceste povești și multe altele!

Credit foto: toate fotografiile din acest articol sunt semnate de Răzvan Voiculescu.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.