Dupa vizita la targul de turism despre care am scris aici, am promis ca voi face o selectie din teancul de pliante si cataloage si voi reveni cu o lista de „Top 10 locuri in care as merge daca as putea pleca maine”.
In primul rand ma asteptam sa fie mai usor dar nu a fost. M-am impiedicat multa vreme prin casa de aceste pliante, pana sa reusesc sa trec prin toate si pana sa imi potolesc dorinta de a merge peste tot.
In al doilea rand vreau sa mentionez ca aceste 10 destinatii sunt alegerea mea personala si ca, daca tot eram la capitolul “wish list” nu am tinut cont de preturi / oferte / pachete. Asadar nu veti gasi nimic legat de costurile deplasarii sau sederii in aceste destinatii. Pe langa acestea as mai avea inca multe altele care, daca nu sunt aici, inseamna ca pur si simplu nu le-am gasit intr-o propunere sau forma care sa ma atraga.
In al treilea rand, nu am fost departe de a face un top 10 numai cu destinatiile Austriei. Si asta nu doar pentru ca nu m-as satura niciodata de aceasta tara, ci pentru ca Austria s-a prezentat foarte frumos la targ si as fi avut de unde alege. A fost urmata destul de aproape de Bulgaria pe care, desi am un mare Bravo la adresa ei, nu am ales-o. Nu pentru ca nu as merge dar e atat de aproape incat stiu ca pot oricand sa sar gardul…
Sa incepem asadar:
1. India – o plimbare cu trenul legendar al maharajahilor (Palace-on-Wheels: detalii aici sau aici )
Traseul pe care l-as alege ar fi Delhi – Jaipur – Sawai Madhopur – Chittorgarh – Udaipur – Jaisalmer – Jodhpur – Bharatpur – Agra – Delhi si, in functie de ce mostenire neasteptata as primi peste noapte, as prefera varianta de 17 zile. Promite a fi o experienta ce merita traita odata in viata, dar cred ca e mai bine sa asteptam viata de dupa criza, daca mai apucam…
2. India – Darjeeling – Gangtok
Zona muntoasa invecinata cu Tibetul, privelisti minunate, manastiri Lama si nu in ultimul rand unul din cele mai cunoscute ceaiuri. In pliantul Indiei scrie: “prin ospitalitatea si amabilitatea locuitorilor zonei, exista o sansa unica de a descoperi magia si secretul unei civilizatii vechi si traditiile unui popor”.
3. Egipt – desert si oaze
Daca as putea alege acum Egipt, as da fara sa clipesc vizita la piramide pe o excursie in desert. Un traseu interesant ar fi cel de 14 zile: Cairo, Oaza Bahariya, Sitra Nuwamisa, Bahrein, Arag, Oaza Siwa, Marea de nisip, Ruinele de la Ammonite, Regenfeld, Abu Ballas, Oaza Dakhla, Desertul Alb, Cairo. As avea astfel ocazia sa vad oaze fascinante, peisaje suprareale sau SF, dune si fosile iar desertul este el insusi, dincolo de ceea ce se vede, o experienta unica, greu de imaginat pana nu o traiesti.
4. Iordania – Petra
Gasesc desert si aici (Wadi Rum, pe urmele lui Lawrence al Arabiei). Asa cum pot gasi ruine romane, moschei sau inaltimi de la care insusi Moise a privit. Nu am cumparat niciodata produse de la Moarea Moarta (cred ca numele e de vina) insa nu as zice nu unei zile petrecute acolo. Dincolo de toate acestea, imi doresc mult sa vad Petra, orasul roz.
Sa revin totusi pe pamant si sa ma gandesc acum unde as merge cu familia
5. Rovaniemi – Laponia
Am avut in plan sa ajungem anul acesta, in vara, la Capul Nord dar nu am nimerit combinatia potrivita de zaruri. Asa ca am ramas cu pofta in gat si, cum se apropie Craciunul, ar fi mai mult decat potrivit sa imi duc fetita la intalnirea cu Mos Craciun. In acest scop m-as comporta precum un turist standard si as alege tot ceea ce vand ei acolo, chiar daca nu este atat de autentic pe cat ar putea fi: safari la lumina lunii pe snowmobile, vizita la ferma de husky, cina intr-un restaurant de gheata, excursie la satul lui Mos Craciun sau vizita in celebrul parc de distractii Santa Park. Dar, asa cum spuneam mai sus, cred ca mai astept mostenirea surpriza.
6. Londra de revelion
Nu stiu cum se face dar numai destinatii scumpe mi s-au asezat pe lista. E ca atunci cand mergeam la cumparaturi si, daca puneam mana pe ceva spunand ca imi place, trebuia sa fie cel mai scump lucru din magazin. Din fericire, de sportul cumparaturilor m-am lasat, dar talentul vad ca a ramas. M-am gandit ca nu m-ar deranja o seara medievala la Londra si cum imi doresc de mult sa vad orasul, mi s-a parut o idee tentanta. Daca mai pun la socoteala si parada de anul nou, unul din cele mai mari evenimente de strada din lume, cred ca ajung sa asez Londra pe lista oraselor in care mi-ar placea sa schimb anul.
7. Viena, din nou…
Am spus si repet: din cand in cand e bine sa te intorci acasa, mai ales de sarbatori. Si cand te simti acasa la Viena, nu are sens sa spui ca “ai mai fost acolo”. Targul de craciun, castanele coapte, vinul fiert si turta dulce, atmosfera linistita si civilizata de pe strazi in noaptea de revelion, posibilitatea de a ajunge acolo destul de usor, orice varianta ai alege – tren, avion sau masina – felul in care poti gasi tot felul de activitati interesante pentru copii (asa cum am povestit aici) totul face ca acest oras sa imi fie atat de apropiat incat nu pot ramane foarte mult timp departe de el.
Nota: nu stiu daca mai este de actualitate dar, la traversarea Ungariei cu trenul, am trait pe pielea proprie o experienta destul de neplacuta. Am ascultat totusi de sfaturile controlorului, am blocat usa cu mijloace suplimentare si am reusit sa tinem vizitatorii nedoriti afara.
8. Vacanta la zapada, in Tirol
Nu stiu sa schiez. Asta nu inseamna ca nu mi-ar placea sa invat sau ca nu as vrea sa imi duc copilul la ski intr-un loc civilizat, in care preturile nu sar calul fara sa iti ofere mai nimic la schimb. As alege cu ochii inchisi orice zona din Austria sau Italia in acest scop. Si chiar daca nu as schia, cu siguranta ca m-as simti bine la o cabana unde se canta jazz sau pe o partie de sanii unde nu esti calcat in picioare. Raman totusi la prima iubire, Austria, si pun degetul pe una sau doua din multiplele variante oferite. Gasesc astfel o regiune excelenta, trei localitati istorice situate pe un platou inalt: Serfaus-Fiss-Ladis. Nu am fost acolo niciodata insa citesc si eu ce scrie: “185 km din cele mai bine pregatite partii, 135 din acestea la peste 2000 m altitudine, 53 de telecabine si teleferice, partii pentru copii, asistenta pt copii pe parcursul intregii zile, restaurante pt copii, desemnat de cele mai multe ori ca regiunea cea mai buna pentru vacanta in familie in Alpi”. In pliantele pe care le-am rasfoit am identificat si destule statiuni sau perioade in care copiii beneficiaza de lectii de ski gratuit. Ce sa mai zic? Mie nu mi s-a intamplat pana acum sa fiu dezamagita de Austria…
9. Olanda in miniatura– Madurodam
Intre Mica Europa din Belgia si Madurodam din Olanda, pentru fetita mea de doar 6 ani as alege Madurodam. Ca sa intelegi Mica Europa la adevarata ei valoare trebuie sa fi calatorit deja mai mult si sa iti spuna ceva acele cladiri. Si Madurodan iti cere ceva cultura insa, chiar daca nu o ai, poti sa intelegi mai usor specificul unei tari si sa te bucuri de animatia din orasul miniatural.
10. Maramures
Imi veti spune ca m-a convins campania demarata de Ministerul Turismului. Nu, nu este asa, m-au convins de mult marturiile pozitive ale celor care si-au petrecut acolo un craciun sau revelion. As alege agroturismul si relaxarea, combinat cu plimbari in natura sau la obiectivele interesante din zona (biserici de lemn, cimitirul vesel etc). Si cred ca m-ar tenta foarte tare niste lectii de olarit!
Inchei aceasta lista aici, cu o intrebare:
Voi unde ati merge sau ce ati adauga la aceasta lista?
Ti-a placut acest articol? Nu uita sa votezi, e simplu, vezi mai jos 🙂 Iti multumim!
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!