Lyon, oraşul luminilor

Sunt unele locuri pe pământ care exercită o atracţie inexplicabilă, locuri în care ştii că vei ajunge încă înainte de a şti a scrie sau a citi. Dar după cum spunea un foarte apreciat, tradus şi publicat scriitor (vă las pe voi să ghiciţi despre cine este vorba) „Universul conspiră la îndeplinirea dorinţelor tale”, în acest caz la ale mele de a ajunge în Franţa. A conspirat de pe vremea copilăriei, când în clasa a cincea în banca a doua de la geam învăţam de zor cum să mă prezint francezilor. Deci „Je m’appelle Cătălina” şi sunt încântată să vă prezint prima mea dragoste: Lyon, France.

Cu mulţi ani în urmă, în ajunul Sărbătorilor de iarnă, Moş Crăciun a hotărât să-mi dea cadoul mai devreme. Sincer, nici acum nu prea ştiu de ce. Nu mă puteam lăuda cu un comportament exemplar, mă rog, atât de exemplar pe cât se poate în anul doi de facultate (noroc că sesiunea era după Sărbători, că altfel mă tăia Moşul de pe listă).

Zbor plăcut!

avionLa Lyon veţi ateriza pe aeroportul internaţional Saint-Exupéry. Vă mai amintiţi de „Le Petit Prince” de la orele de franceză. În cinstea autorului, aviator şi lionez cu acte în regulă, a fost numit aeroportul. Ar fi perfect dacă v-ar întâlni un bun cunoscător al acestui oraş (trebuie să recunosc că am beneficiat de această facilitate), dar chiar şi dacă sunteţi pe cont propriu, nu va fi o problemă. La aeroport vă aşteaptă un birou de informaţii unde veţi găsi şi varianta în engleză a acestora.

Fie că vă faceţi intrarea în Lyon cu autobuzul sau cu un Twingo (Renault bien sûr), versiunea compact şi totuşi încăpător (valabil doar pentru studenţi), veţi fi încântaţi de acest oraş, al doilea că mărime şi importanţă în Franţa.

Aşadar, dacă vă plac oraşele mari cărora în mod paradoxal le lipseşte factorul stres şi grabă specific marelor metropole, atunci Lyon-ul vă va fi cu siguranţă pe plac.

Micul dejun este obligatoriu! Da ştiu, vă spunea şi mama că e cea mai importantă masă a zilei, dar de data asta daţi-i ascultare. Ar fi păcat să rataţi toate minunăţiile culinare din cafenele şi braserii. Vă las să alegeţi între croissant, pain au chocolat şi o gamă largă de tarte cu fructe (personal ador tarta „aux framboises”) sau orice altceva vă face cu ochiul din vitrine.

Deoarece suntem în preajma Crăciunului, o să vă recomand patinoarul din Place Bellecour (un lionez mândru m-a informat că e a treia ca mărime în Franţa). Patinele le puteţi închiria de la faţa locului. Noi nu am întâmpinat dificultăţi în privinţa găsirii numerelor potrivite.

Puteţi continua cu o vizită la muzeul fraţilor Lumière. Da, lor le datorăm filmele care ne încântă weekend-urile sau serile din ajunul Crăciunului când toată familia răspunde prezent la vizionarea filmului „Singur acasă”. Nu are rost să negaţi, sunt sigură că o să-l vedeţi şi anul acesta, după cina festivă şi înainte de deschiderea cadourilor lăsate de Moşu’, care s-a furişat în casă în timp ce toată lumea era la televizor ;-).

De la muzeu puteţi continua plimbarea pe Avenue des Frères Lumière unde paşii vă vor fi acompaniaţi de colinde care se aud de peste tot.

Fiindcă este vorba de Sărbători, nu o să vă fac un program prea strict de locuri de vizitat. O să vă recomand totuşi să vă pierdeţi pe străduţele din vechiul Lyon şi să nu rataţi biserica Notre-Dame de Fourvière pe care probabil aţi zărit-o tronând măreaţă deasupra oraşului de jos, din Place Bellecour, în timp ce executaţi un dublu axel pe patinoar.

Dacă vreţi să vă încălziţi mai târziu, încercaţi ceainăria l’Orienthé. Selecţia de ceaiuri va satisface şi cel mai versat cunoscător, iar narghileaua vă va incita simţurile dezmorţite de ceaiul cald. Cred că ar fi cazul să vă avertizez că încălţămintea se lasă la intrare, aşa că încercaţi să aveţi în picioare perechea de şosete „de seară”.

Am o recomandare specială pentru păsările de noapte, pentru cei nostalgici după un dezmăţ ca în est (în caz că staţi mai mult pe acolo). Chiar în inima vestului vă aşteaptă KGB-ul. Intraţi fără frică în sediu. Vă asigur că intrarea nu se va încheia cu o deportare în Siberia, ci doar în lumea băuturilor, decorurilor şi petrecerilor ruseşti, dar cu francezi (şi est europeni în trecere).

În caz că aţi epuizat toate variantele de relaxare culturale:

  1. Vă dau voie să vizitaţi Place des Terreaux plecând din Place Bellecour şi plimbându-vă pe strada pietonală presărată cu magazine.
  2. Vă rog să vă plimbaţi cu bicicletele pe care le găsiţi peste tot prin oraş, cu condiţia să aveţi cardul la voi pentru a putea închiria.
  3. Dacă sunteţi prea obosiţi ca să urcaţi pe scări până la biserica Notre-Dame de Fourvière, puteţi să luaţi „le funiculaire” din Saint-Jean (e un trenuleţ tras la deal pe şine).
  4. În caz că ajungeţi la Lyon mai devreme de 25 decembrie, să zicem între 4-8 decembrie, vă aşteaptă Sărbătoarea Luminilor. Patru zile, dar mai ales nopţi pe parcursul cărora oraşul se transformă într-o oază de lumină.

Acestea fiind spuse, nu uitaţi să-i lăsaţi Moşului adresa unde vă găseşte de Crăciun, că poate aţi fost mai cuminţi decât mine 😉

Joyeux Noël!

026 carusel pe una din strazile pietonale vedere spre strada pietonala cu magazine

 

Lyon, orasul luminilor

Sunt unele locuri pe pamânt care exercita o atractie inexplicabila, locuri în care stii ca vei ajunge înca înainte de a sti a scrie sau a citi. Dar dupa cum spunea un foarte apreciat, tradus si publicat scriitor (va las pe voi sa ghiciti despre cine este vorba) „Universul conspira la îndeplinirea dorintelor tale”, în acest caz la ale mele de a ajunge în Franta. A conspirat de pe vremea copilariei, când în clasa a cincea în banca a doua de la geam învatam de zor cum sa ma prezint francezilor. Deci „Je m’appelle Catalina” si sunt încântata sa va prezint prima mea dragoste: Lyon, France.

Cu multi ani în urma, în ajunul Sarbatorilor de iarna, Mos Craciun a hotarât sa-mi dea cadoul mai devreme. Sincer, nici acum nu prea stiu de ce. Nu ma puteam lauda cu un comportament exemplar, ma rog, atât de exemplar pe cât se poate în anul doi de facultate (noroc ca sesiunea era dupa Sarbatori, ca altfel ma taia Mosul de pe lista).

Zbor placut!

La Lyon veti ateriza pe aeroportul international Saint-Exupéry. Va mai amintiti de „Le Petit Prince” de la orele de franceza. În cinstea autorului, aviator si lionez cu acte în regula, a fost numit aeroportul. Ar fi perfect daca v-ar întâlni un bun cunoscator al acestui oras (trebuie sa recunosc ca am beneficiat de aceasta facilitate), dar chiar si daca sunteti pe cont propriu, nu va fi o problema. La aeroport va asteapta un birou de informatii unde veti gasi si varianta în engleza a acestora.

Fie ca va faceti intrarea în Lyon cu autobuzul sau cu un Twingo (Renault bien sűr), versiunea compact si totusi încapator (valabil doar pentru studenti), veti fi încântati de acest oras, al doilea ca marime si importanta în Franta.

Asadar, daca va plac orasele mari carora în mod paradoxal le lipseste factorul stres si graba specific marelor metropole, atunci Lyon-ul va va fi cu siguranta pe plac.

Micul dejun este obligatoriu! Da stiu, va spunea si mama ca e cea mai importanta masa a zilei, dar de data asta dati-i ascultare. Ar fi pacat sa ratati toate minunatiile culinare din cafenele si braserii. Va las sa alegeti între croissant, pain au chocolat si o gama larga de tarte cu fructe (personal ador tarta „aux framboises”) sau orice altceva va face cu ochiul din vitrine.

Deoarece suntem în preajma Craciunului, o sa va recomand patinoarul din Palce Bellecour (un lionez mândru m-a informat ca e a treia ca marime în Franta). Patinele le puteti închiria de la fata locului. Noi nu am întâmpinat dificultati în privinta gasirii numerelor potrivite.
Puteti continua cu o vizita la muzeul fratilor Lumičre. Da, lor le datoram filmele care ne încânta weekend-urile sau serile din ajunul Craciunului când toata familia raspunde prezent la vizionarea filmului „Singur acasa”. Nu are rost sa negati, sunt sigura ca o sa-l vedeti si anul acesta, dupa cina festiva si înainte de deschiderea cadourilor lasate de Mosu’, care s-a furisat în casa în timp ce toata lumea era la televizor ;-).

De la muzeu puteti continua plimbarea pe Avenue des Frčres Lumičre unde pasii va vor fi acompaniati de colinde care se aud de peste tot.

Fiindca este vorba de Sarbatori, nu o sa va fac un program prea strict de locuri de vizitat. O sa va recomand totusi sa va pierdeti pe stradutele din vechiul Lyon si sa nu ratati biserica Notre-Dame de Fourvičre pe care probabil ati zarit-o tronând mareata deasupra orasului de jos, din Place Bellecour, în timp ce executati un dublu axel pe patinoar.

Daca vreti sa va încalziti mai târziu, încercati ceainaria l’Orienthé. Selectia de ceaiuri va satisface si cel mai versat cunoscator, iar narghileaua va va incita simturile dezmortite de ceaiul cald. Cred ca ar fi cazul sa va avertizez ca încaltamintea se lasa la intrare, asa ca încercati sa aveti în picioare perechea de sosete „de seara”.

Am o recomandare speciala pentru pasarile de noapte, pentru cei nostalgici dupa un dezmat ca în est (în caz ca stati mai mult pe acolo). Chiar în inima vestului va asteapta KGB-ul. Intrati fara frica în sediu. Va asigur ca intrarea nu se va încheia cu o deportare în Siberia, ci doar în lumea bauturilor, decorurilor si petrecerilor rusesti, dar cu francezi (si est europeni în trecere).

În caz ca ati epuizat toate variantele de relaxare culturale:

Va dau voie sa vizitati Place des Terreaux plecând din Place Bellecour si plimbându-va pe strada pietonala presarata cu magazine.

Va rog sa va plimbati cu bicicletele pe care le gasiti peste tot prin oras, cu conditia sa aveti cardul la voi pentru a putea închiria.

Daca sunteti prea obositi ca sa urcati pe scari pâna la biserica Notre-Dame de Fourvičre, puteti sa luati „la ficelle” din Saint-Jean (e un trenulet tras la deal pe sine).

În caz ca ajungeti la Lyon mai devreme de 25 decembrie, sa zicem între 4-8 decembrie, va asteapta Sarbatoarea Luminilor. Patru zile, dar mai ales nopti pe parcursul carora orasul se transforma într-o oaza de lumina.

Acestea fiind spuse, nu uitati sa-i lasati Mosului adresa unde va gaseste de Craciun, ca poate ati fost mai cuminti decât mine 😉
Joyeux Noël!

1 L’Orienthe : 3, Rue des Capucins, 69001 Lyon
2 KGB : www.akgb.fr , uita-te te rog pe site daca au adresa ca nu stiu ce are conexunea mea in seara asta se misca in reluare si stau 15 min sa mi se incarce cate o pagina.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!