Avatar: un mesaj uluitor pentru planetă!

Avatar: un mesaj uluitor pentru planetă!

Am văzut aseară avanpremiera Avatar, cel mai scump film din istorie, regizat de James Cameron. Trebuie să recunosc că am plecat spre film cu ceva îndoieli. Nu am o pasiune specială pentru filmele SF şi pentru scenariile fanteziste care nu au nici o legătură cu viaţa reală. Chiar dacă acţiunile, poveştile şi sentimentele omului sunt vechi de când lumea şi nu prea mai ai ce să inventezi, cred că resursele pentru cinematografie rămân nelimitate. Şi mai cred în importanţa actorului, în arta regizorului, în tot ceea ce înseamnă creaţia şi inovaţia din spatele unui film aparent banal.

Avatar a reuşit totuşi să îmi dărâme toate prejudecăţile, să mă uluiască – şi nu doar din punct de vedere tehnic.

Ca realizare este impecabil – personajele fantastice reuşesc să fie adevărate, depăşind cu uşurinţă limitările şi obişnuinţele percepţiei, iar peisajele incredibile te impiedică să respiri sau să clipeşti, de teamă să nu îţi scape ceva. Dincolo de toată această miraculoasă şi revoluţionară „digitalizare” a vieţii, filmul merge şi mai departe, abordând teme importante pentru lume, pentru omenire.

Găseşti astfel clasica poveste de dragoste – pe care cârcotaşii sunt sigură că o vom „amenda”, crezând astfel că vor spune ceva inteligent, uitând că sunt două posibile motive pentru care aceasta există: în primul rând filmul trebuie să vândă, în al doilea rând, într-un scenariu şi aşa elaborat, o poveste greoaie şi profundă ar fi făcut poate mai mult rău decât bine.  Filmul este suprasaturat imagistic şi simbolistic, nu cred că firul epic al lui trebuia să fie mai complicat de atât.

Găseşti apoi mesaje legate de tradiţii şi importanţa acestora, de familie şi legăturile dintr-o comunitate. Se spune în film că fiecare are dreptul să se nască de două ori, a doua oară fiind ca parte dintr-un popor – lucru vechi, ignorat de contemporaneitatea care devine din ce în ce mai virtuală în relaţii. Iar poporul de pe Pandora îşi dă mâinile pentru a salva, pentru a vindeca, pentru a renaşte.

Nu în ultimul rând găseşti un mesaj clar adresat planetei. Credeţi că Pandora e altceva decât Pamânul? Eu nu cred. Pentru că în mitologia greacă Pandora a fost prima femeie de pe pământ, înzestrată cu toate darurile. Tot ea nu s-a putut abţine şi a deschis cutia cu toate relele. Este exact ceea ce se întâmplă acum cu lumea noastră. Poate că Pământul nu are munţi plutitori dar este extraordinar de frumos şi înzestrat cu tot ce ne trebuie. Oamenii însă nu se mulţumesc cu ce au şi fac tot posibilul să îl distrugă, să îi terorizeze natura, să îi ucidă valorile. Să fie lansarea acestui film în perioada în care are loc întâlnirea de la Copenhaga o simplă coicidenţă?

Dacă vreţi să vă amintiţi cât de frumoasă e planeta noastră, re-vedeţi şi acest film: Home.

Avatar este mai mult decât un film, este un mesaj. Vă recomand să mergeţi să-l vedeţi ca să descoperiţi şi alte simboluri sau detalii, să vă găsiţi propria interpretare, propriul mesaj.

http://www.avatarmovie.com

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.