Atena în 5 paragrafe

Atena în 5 paragrafe

În general fiecare turist are o listă proprie cu “top 10 locuri” pe care plănuieşte şi visează demult să le viziteze. Întotdeauna m-a fascinat cultura greacă şi am plecat de acasă cu o lungă listă de lucruri pe care ar trebui să le fac şi mai ales câteva obiective pe care ar trebui să le vizitez.

Datorită timpului foarte scurt pe care l-am avut în oraş am încercat să gust cât mai mult atmosfera Atenei antice. Aşadar m-am gândit că un scurt ghid cu obiectivele care personal m-au impresionat nu ar strica, în principal pentru cei care nu au foarte mult timp la dispoziţie!

1. Acropolele

Dealul Acropolei, numit şi „stânca sacră”, este cel mai important monument antic din Europa. În centrul Acropolei, faţada Parthenonului se ridică mândră deasupra oraşului modern şi ne aminteşte că Atena, în ciuda înfăţişării actuale, a fost în trecut locul în care a înflorit una dintre cele mai mari civilizaţii. Acropolele şi marmura albă din turnul Parthenonului pot fi zărite din aproximativ orice parte a oraşului, fiind cel mai strălucit exemplar de arhitectură clasică. Toate clădirile din Acropole sunt opere de artă excepţionale: Parthenonul, Erechteionul, Templul zeiţei Atena Nike, Propylaea, via panatinaica, teatrul lui Dionyssos, templul lui Thrassylos.

acropole-1 acropole2 acropole pantheonul Acropole_Erechteionul

2. Noul Muzeu al Acropolei

Vizitarea Noului Muzeu al Acropolei este un obiectiv care nu poate fi ratat de niciun iubitor de artă, istorie, cultură şi civilizaţie. Magnific prin sobrietatea să, acest muzeu, realizat în linii arhitecturale contemporane, este spaţiul ideal în care sunt expuse antichităţile descoperite în prestigiosul sit arheologic. Englezii care refuză să returneze frizele Parthenonului n-ar mai putea acum motiva că nu exista un loc adecvat pentru a le expune la Atena. Arhitectul principal al muzeului, Bernard Tschumi, a avut în minte două obiective: să pună cât mai mult în valoare obiectele expuse, de unde şi aspectul minimalist al clădirii şi să instaureze un „dialog vizual” permanent cu Parthenonul, graţie unui joc de transparenţa şi lumină redat prin dalele şi faţadele din sticlă. Nu ezitaţi să faceţi un popas în cafeteria muzeului – de aici puteţi să faceţi cele mai frumoase fotografii înspre Parthenon.

3. Anafiotika

Dacă vreţi să rămâneţi în afara timpului, după ce coborâţi de pe Acropole nu luaţi imediat calea gălăgioasei pieţe de suveniruri. Mergeţi în Anafiotika, un insolit cartier al Atenei. Refugiaţii de pe insula Anafi au reconstruit aici, în sec. XIX, un sat identic cu cele din Cycladele lor dragi. Străduţe mărginite de flori, scări şi case albite cu cretă, uşi şi tocuri de ferestre vopsite în albastru. Efectul este cu atât mai surprinzător cu cât ne aflam chiar în inima capitalei greceşti! „O insulă fără mare” numesc atenienii acest loc deosebit de pitoresc.

Anafiotika1 Anafiotika2

4. Parlamentul grec şi schimbarea gărzilor

Parlamentul grec (Vouli) este un atrăgător edificiu neoclasic situat în imediata vecinătate a Parcului Naţional. Îl puteţi admira după ce străbateţi piaţa Syntagma, locul de întâlnire al tuturor atenienilor şi inima Greciei moderne. Nu puteţi pleca din Atena fără să vedeţi schimbarea gărzilor de la Parlament (numite Evzoni), un obicei grecesc unic.

Parlamentul grec 1 Parlamentul grec 2 Parlamentul grec 3

5. Panathinaikos Atena

Cei care sunt interesaţi de bogata moştenire olimpică a Atenei ar trebui să viziteze imensul stadion Panathinaikos, care este şi la ora actuală singurul stadion din lume construit în întregime din marmură. Situat la baza dealului Ardittos, în cartierul Pangrati, acest stadion a găzduit primele jocuri olimpice moderne din 1896, fiind construit pe locul sitului original al stadionului olimpic de acum 2.300 de ani. Panathinaikos găzduieşte cele mai importante evenimente ale oraşului şi are o capacitate maximă de 80.000 de locuri.

Panathinaikos Atena

Mai multe detalii despre principalele oraşe şi obiective turistice pe care le puteţi vizita în Atena le puteţi găsi aici: Vacanţe Grecia.

Recomandări scrise de: Raluca Creţu

Articole similare:

Provocare Pariziană

Bordeaux în 10 paragrafe

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!