Groenlanda şi 600 de kilometri pe schiuri

Groenlanda şi 600 de kilometri pe schiuri

Dacă dădeam un search pe Google scriind Groenlanda acum 3 zile probabil că nu găseam foarte multe articole de actualitate. Dar de când a anunţat Constantin Lăcătuşu continuarea expediţiei sale EcoGreenland găseşti puţine pagini despre Groenlanda, dar multe pagini cu acest subiect. Ceea ce mă bucură (vorbesc despre paginile alea multe, nu de cele puţine) pentru că văd că astfel de oameni pot atrage atenţia, pentru că temerarii care se încumetă să înfrunte pericole pentru a-şi împlini un vis şi pentru a transmite lumii un mesaj, sunt ascultaţi. Măcar aşa poate vom afla mai multe despre Românii cu R mare, despre Oamenii în primul rând (tot cu O mare) care pot fi un model într-o ţară care are din ce în ce mai puţine aspiraţii şi motive de a se mândri.

Să lăsăm însă amărăciunea şi să ne înclinăm în faţa echipei care va pleca în curând (pe 18 aprilie)  într-o expediţie extraordinară. Constantin Lăcătuşu, cunoscut şi ca Ticu Lăcătuşu, alături de Cornel Coman, va străbate Groenlanda pe schiuri. În total sunt circa 600 de kilometri, pe linia Cercului Polar, de la est la vest, destinaţia finală fiind la aproximativ 100 kilometri nord de Cercul Polar. Ei pleacă pe urmele unui alt mare explorator, norvegianul Fridtjof Nansen, avînd totuşi un traseu modificat, cu 100 de kilometi mai lung.

Cei doi vor fi singuri şi nu vor avea contact cu exteriorul decât prin satelit. Totul va depinde de motivaţia lor, de forţa şi puterea de a rezista în condiţii extreme, de experienţa pe care o au şi nu în ultimul rând de noroc. Vântul puternic, crevasele, urşii polari sau pur şi simplu oboseala sunt doar câteva dintre pericolele pe care ei le pot întâmpina pe drum. Anul trecut au mai fost pornite alte 15 expediţii de acest gen, din alte ţări, însă doar 2 au reuşit să ajungă la capăt.

Pe drum, cei doi vor face investigaţii ştiinţifice privind încălzirea globală şi vor avea grijă să transporte cu ei orice deşeuri pe care le vor produce, arătând astfel respect faţă de natură şi mediu.

Despre Constatin Lăcătuşu se pot spune atât de multe încât nici nu ştiu ce să aleg. Faptul că are 49 de ani şi este din oraşul în care am crescut, Piatra Neamţ, poate că e mai puţin important dar pe mine chiar mă face mândră şi îmi aminteşte de vizitele alături de prietenii mei alpinişti la mica surplombă de pe Pietricica. Am fost la un pas de a încerca şi eu acest sport, probabil am pierdut mult nefăcând-o… Dar să revenim la Ticu: a fost primul român care a urcat pe Everest (1995), primul român pe un vârf de 8.000 de metri (Broad Peak – 8.047 m, 1992), singurul român învingător pe cele mai înalte vârfuri ale celor şapte continente (1993 – 2001), a avut o tentativă de ascensiune solo pe Lhotse (în Himalaya, până la 8.350 metri, fără oxigen artificial şi fără şerpaşi), 11 expediţii în Himalaya şi nenumărate premiere care ar trebui să facă mândri că suntem şi noi români.

Partenerul său, Cornel Coman, din Bucureşti, are 61 de ani şi este unul dintre cei mai experimentaţi antrenori de alpinism şi schi-alpinism din România. A organizat expediţii în Alpi, Caucaz, Tian Shan, Pamir, Africa şi Himalaya. A iniţiat prima expediţie românească din istorie în Himalaya, realizată în 1985.

Cum spuneam, în faţa acestor oameni nu putem decât să ne înclinăm, să ne dăm seama că micile noastre aventuri nu se compară şi nici nu se vor putea compara niciodată cu actele lor de curaj şi să le dorim să ajungă cu bine, atât acolo unde au visat cât şi înapoi acasa.

Să le mulţumim şi să le urăm succes!

Am citit că expediţia lor va putea fi urmărită pe http://www.lacatusu.ro. Momentan nu am văzut nimic nou pe site dar vă invit să intraţi pentru a vedea imprsionantul istoric al alpinistului român.

Te-ar putea interesa şi povestea lor:

Prima traversare solitară a Polului Nord în balon

Mihai Stoichescu, campion lugojean

Motorul este în capul, sufletul şi mâinile mele

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.